Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 07:59

AVAAZ: Ας φτάσουμε το 1 εκατομμύριο υπογραφές προς τον ΟΗΕ για μπει ένα τέλος στην πλαστική ρύπανση του πλανήτη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

avaaz14Την ώρα που υπέγραψα και ανάρτησα αυτήν την έκκληση της AVAAZ, υπέρ μιας ισχυρής συνθήκης κατά των πλαστικών από τις κυβερνήσεις του κόσμου, είχαν υπογράψει 659.440 πολίτες του κόσμου. Είναι μία μοναδική ευκαιρία αυτή η ενίσχυση με 1 εκ. υπογραφές τώρα που ο ΟΗΕ εξετάζει μια νέα φιλόδοξη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Αν οι χώρες συμφωνήσουν, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να καθαρίσουμε τον πλανήτη μας! Αλλά μεγάλοι ρυπαντές προσπαθούν ήδη να αποδυναμώσουν την πρόταση.

Το προς υπογραφή ψήφισμα αναφέρει τα εξής: 

Προς τις κυβερνήσεις του κόσμου, μέλη των Ηνωμένων Εθνών:

Ως πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, ζητάμε μια επείγουσα διεθνή συνθήκη για να μπει τέλος στην πλαστική ρύπανση. Αυτή η νέα, νομικά δεσμευτική συνθήκη πρέπει να θέτει τους πιο φιλόδοξους στόχους για την αναχαίτιση αυτής της παγκόσμιας απειλής – αντιμετωπίζοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πλαστικών, απ’ τη μείωση της παραγωγής, μέχρι τον σχεδιασμό και τη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να μεταβούμε σε μια ασφαλή, κυκλική οικονομία που προστατεύει τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το κλίμα μας – με δίκαιο και ανοιχτό τρόπο.
Υπόγραψε απαιτώντας μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά
Φίλες και φίλοι,
Το έχουμε δει να στραγγαλίζει τη ζωή στους βαθύτερους ωκεανούς και στα ψηλότερα βουνά. Τώρα σοκαριστικές μελέτες εντοπίζουν πλαστική ρύπανση παντού: στη βροχή, στο φαγητό μας, στο νερό που πίνουμε, ακόμα και στον ανθρώπινο πλακούντα! Δηλητηριάζει εμάς – κι όλη τη ζωή στη Γη.
Το πλαστικό είναι τοξικό απ’ τη στιγμή που ξεκινά η παραγωγή του. Προέρχεται απ’ τα ίδια βρώμικα ορυκτά καύσιμα που πυροδοτούν την κλιματική κρίση. Και δεν αποσυντίθεται! Ένα πλαστικό μπουκάλι διασπάται σε μικροσκοπικά, αόρατα κομματάκια που μπορούν να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο μέσω νερού κι αέρα, μολύνοντας τις θάλασσες και τα ποτάμια μας, ακόμα και το σώμα μας!

Ακόμα κι η βροχή είναι μολυσμένη με πλαστικό. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως 1.000 τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν σε προστατευόμενους εθνικούς δρυμούς ετησίως – είναι σαν να βρέχει πάνω από 120 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια!

Η απειλή είναι παγκόσμια και χρειαζόμαστε μια επείγουσα, συντονισμένη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό περισσότερες από 100 χώρες ζητούν μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη, που μπορεί να βάλει τέλος στην κουλτούρα των πλαστικών μιας χρήσης και να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα μέλλον ασφαλές για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το κλίμα μας.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 08:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση