Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 16:41

Έχω μια φίλη Κινέζα...

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τανγκ Βέι είναι το όνομά της, στα περίχωρα της Σαγκάης μένει και δεν είναι αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία. Πριν χρόνια γνωριστήκαμε στο βουνό ενός νησιού. Ήταν ήδη τρία χρόνια στην Ελλάδα, όπου είχε έρθει για σπουδές και μιλούσε πολύ καλά τα Ελληνικά.

 

Σύντομα διαπίστωσα ότι παρόλο το κατεβασμένο βλέμμα της, το αμυδρό χαμόγελό της,την αέρινη περπατησιά της,τη χαμηλόφωνη ομιλία της, είχε ένα τσαγανό που πολλές φορές με εξέπληττε. Ένα  χαρακτηριστικό των Κινέζων είναι που δεν φανερώνουν εύκολα στο πρόσωπό τους τα όποια συναισθήματά τους. Κι ένα άλλο είναι η απόλυτη προτεραιότητα που δίνουν στους συγκεκριμένους στόχους που βάζουν, από οτιδήποτε άλλο παίζει στη ζωή τους και στο μυαλό τους.

Η Τάνγκ αποδείχτηκε πιο ανοιχτή από άλλους συμπατριώτες της – δική της κρίση ήταν αυτή - και επηρεάστηκε από τους Έλληνες. Σιγά σιγά και ξεκινώντας από το βλέμμα της, άρχισα να διακρίνω κάποια συναισθήματα όταν την διέτρεχαν. Και μετά άρχισαν να φανερώνονται αυτά, και στο πρόσωπό της και στις στάσεις του σώματός της και τις κινήσεις της. Το άλλο που διακρίναμε ήταν ότι άρχισε να βάζει σε δεύτερη μοίρα τον στόχο της και αφήνονταν σε απολαύσεις, σε χαζολόγημα, σε φιλοσοφικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς και σε εξόδους για διασκέδαση. Με ένταση άρχισαν να την απασχολούν και τα αιώνια "γιατί" και τα "προς τι" και τα "προς πού" και τα με "ποιούς", όπως και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνά έδινε την εντύπωση πως όλα αυτά την έκαναν να έχει και αφηρημένους στόχους, που προσπαθούσε μέσω αυτών να διαμορφώσει αξίες και στάσεις ζωής διαφορετικές από τις δικές τους. Ήταν φανερή η ευχαρίστηση που ένοιωθε όταν άρχισε να παίρνει μέρος σε διάφορες συζητήσεις και να συμμετέχει σε κάποιες πρωτοβουλίες που έπαιρνε η παρέα μας ή κάποιες οργανώσεις. Κάποια μέρα η Τάνγκ με δάκρυα στα μάτια μας αγκάλιασε και μας αποχαιρέτισε. Η κοινή διαπίστωση ήταν πως χάσαμε μια πολύ καλή φίλη. Η στεναχώρια μας κράτησε καιρό.

Φίλοι από την αρχή ως το τέλος συνεχίσαμε τη φιλία μας με γράμματα και πια με μείλ. Το τελευταίο που μου έστειλε νομίζω πως έχει κάποια σημασία να το δημοσιοποιήσω. Νομίζω πως μας αφορά.

Λάκη, εμείς εδώ είμαστε καλά, κι εγώ πια έχω συνέλθει εντελώς. Τον περασμένο μήνα η Ζάνγκ, η γυναίκα του γιού μου Τσου, γέννησε ένα πανέμορφο κοριτσάκι. Χαρήκαμε όλοι ακόμα και ο άντρας μου, που επειδή θα βγει σε λίγο σε σύνταξη έχει αρχίσει και βαραίνει. Είναι ότι του αρέσει και η δουλειά του. Τι θα κάνει μετά όλη την μέρα, εκτός από το να φροντίζει τα λουλούδια του; Το ξέρω πως δύσκολα περνάει η ώρα άμα κάθεσαι συνέχεια. Έχει φυσικά ένα ακόμα εγγονάκι και μπορεί ν' απασχολείται μ’αυτό. Αλλά αυτός δεν είναι τέτοιος τύπος, δεν του ταιριάζει αυτός ο ρόλος, είναι πιο πολύ της παρέας, του έξω, καλοπερασάκιας που λέτε κι εσείς. Ένα μυστήριο Λάκη, λες  και ότι πήρα εγώ από την Ελλάδα να τα πέρασα με τα χρόνια στον άντρα μου. Εγώ, λόγω της εγχείρισης, δεν έχω τελειώσει ακόμα τη μετάφραση του Θουκυδίδη κι έχουν αρχίσει να με πιέζουν από τον εκδοτικό οίκο. Πολύ καλός ιστορικός Λάκη. Μπράβο σας.

Δεν θυμάμαι αν σου έχω μιλήσει για έναν νέο τρόπο που σκέφτηκαν η οικονομική ομάδα και που όλοι τον συζητάνε αυτόν τον καιρό και υποστηρίζουν πως πάει καλά. Και λέγοντας όλοι, εννοώ και τους υπουργούς και τους καταστηματάρχες κι όλους εμάς. Αυτό το νέο τρόπο τον λέμε Φαπιάο. Τι είναι αυτό; Ένα χαρτάκι που είναι ταυτόχρονα και απόδειξη και ξυστό. Ξύνοντας το κατάλληλο σημείο μπορεί να κερδίσεις ποσά που αντιστοιχούν στα δικά σας 5 ευρώ έως και 300. Ένα ακόμα δώρο που το έχουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι να σου δίνουν δωρεάν ότι έχεις αγοράσει ή έχεις καταναλώσει. Τα χρήματα που κερδίζεις τα παίρνεις αμέσως. Και κερδίζουν αρκετοί. Εμείς έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα 1300 ευρώ. Μάλλον είμαστε από τους τυχερούς. Απ’ότι λένε στην τηλεόραση περίπου το 35% των Φαπιάο κάτι κερδίζουν.

Τα Φαπιάο τα εκδίδει η κυβέρνηση, που στον προϋπολογισμό της έχει συμπεριλάβει κι όλα τα έξοδα που κάνει για το Φαπιάο. Τώρα πως λειτουργεί το σύστημα; Όλοι οι έμποροι, οι διάφοροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες, πηγαίνουν στο τέλος του χρόνου στην εφορία κι αγοράζουν αυτά τα χαρτάκια. Πόσα; Λέει στον έφορο ο επαγγελματίας, εγώ υπολογίζω πως φέτος θα κάνω τζίρο 300.000 και τόσης αξίας Φαπιάο του δίνει ο έφορος. Αν κατά την διάρκεια της χρονιάς χρειαστεί κι άλλα Φαπιάο ο επαγγελματίας πάει και τ’αγοράζει. Στο τέλος της χρονιάς όσα Φαπιάο περισσέψουν επιστρέφονται στην εφορία. Φυσικά ο επαγγελματίας, όταν είπα αγοράζει τα Φαπιάο, εννοούσα ότι προπληρώνει αυτόν που λέτε εσείς ΦΠΑ και που αναλογεί στον τζίρο που υπολόγισε ότι θα κάνει.

Το δια ταύτα Λάκη, είναι που τώρα το κράτος γνωρίζει καλά ποιος είναι ο πραγματικός τζίρος που κάνουν οι διάφοροι επαγγελματίες και πάνω σ’αυτόν τον τζίρο τους φορολογεί. Ο καθένας που προσφέρει υπηρεσίες, είτε πουλάει προϊόντα, μπορεί να αγοράσει Φαπιάο. Και πια το κάνουν σχεδόν όλοι, γιατί ο κόσμος προτιμάει αυτούς που έδιναν Φαπιάο. Επίσης το Φαπιάο είναι η μόνη απόδειξη που το κράτος αναγνωρίζει για να την συμπεριλάβει κάποιος στη φορολογική του δήλωση. Απ’ότι καταλαβαίνεις Λάκη, οι δικοί μας εγκέφαλοι το έχουν περικυκλώσει το πρόβλημα από παντού. Στο ξεκίνημά του, συνυπολογίζοντας τα έξοδα που έκανε η κυβέρνηση για να στήσει αυτό το σύστημα, λένε πως έχουν αυξηθεί τα έσοδα από φόρους περίπου στο 30%. Κι από μια έρευνα αγοράς που έγινε διαπιστώθηκε πως οι επιχειρήσεις που επιλέγουν το Φαπιάο έχουν αυξήσει κατά 25% τον κύκλο των εργασιών τους και είναι και εντάξει φορολογικά. Όλοι οι φίλοι συμφωνούμε πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση ήθελε στ'αλήθεια να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή και βρήκε έναν καλό τρόπο που δουλεύει απλά, δίχως ποινές και αδικίες. Προφανώς έχουμε κι άλλα μεγάλα προβλήματα όπως είναι η διαφθορά, που το έχετε κι εσείς όπως μου έγραψες, ή τ' ανθρώπινα δικαιώματα που μένουν στάσιμα εδώ. Το Φαπιάο πάντως είναι κάτι θετικό, αφού κατάφερε κι άλλαξε προς το καλύτερο μια άσχημη κατάσταση. Πιστεύω Λάκη πως θα το βρεις καλό αυτό το σύστημα και εύχομαι να κάνετε κι εσείς κάτι παρόμοιο. Θυμάμαι τότε που ήμουνα στην Ελλάδα και θυμώνατε για τη μεγάλη φοροδιαφυγή που είχατε. Τώρα, ακόμα περισσότερο θα έχετε ανάγκη από φόρους, έτσι δεν είναι;

Σ’ευχαριστώ για τα τραγούδια που μου έστειλες. Μου άρεσαν πολύ, αν και κάποιες νέες εκφράσεις μάλλον τις καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα. Χαιρετίσματα σε όλα τα παιδιά. Νάσαι καλά Λάκη.

 

Ζήλεψα τους Κινέζους που έκατσαν κι έστυψαν το μυαλό τους για να βρουν μία καλή λύση σ’ένα πρόβλημα που είχαν, λύση που να μπορεί να περπατήσει στην κοινωνία τους. Αν κι εμείς φτιάχναμε δικές μας πατέντες για το κοινό καλό, ίσως τα πράμματα να μην έφθαναν εδώ που έφτασαν. Και τώρα ακόμα μυαλό δεν έχουμε βάλει. Εφαρμόζουμε ότι μας λένε οι τροϊκανοί, δικές μας προτάσεις, δικό μας εθνικό σχέδιο στα μεγάλα ζητήματα δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Όσο για τη φοροδιαφυγή, το θέμα πια δεν είναι μόνο οι παντώς καιρού φοροδιαφεύγοντες αλλά και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που αναγκαστικά πάντοτε πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούσαν. Γιατί τώρα μια μεγάλη μερίδα απ’αυτούς δεν μπορεί πια να πληρώσει τους φόρους που βάζει η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, ακόμη κι αν έχουν δουλειά. Λοιπόν, ζήλεψα τους Κινέζους, ξέρετε, με την καλή έννοια της ζήλειας. Σε πιάνει το παράπονο του γιατί όχι κι εμείς.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 22:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση