Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 20:10

Ο Guardian απαντάει σε έξι ερωτήσεις σχετικά με το Καζακστάν + κάποια σταγονίσια συμπληρωματικά στοιχεία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kazakstanΟι αναταραχές στο Καζακστάν* συνεχίζονται και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Με κομμένο τα δίκτυα ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ενημέρωση είναι δύσκολη για τα θύματα και τις συλλήψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας 26 «ένοπλοι εγκληματίες» και 18 αξιωματικοί ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις ταραχές.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση νέων ταραχών και πρόσθεσε ότι εκείνοι που δεν παραδόθηκαν θα «καταστραφούν».  

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγιεφ απέρριψε τις εκκλήσεις για συνομιλίες με διαδηλωτές μιλώντας για «ανοησίες», λέγοντας: «Τι είδους συνομιλίες μπορούμε να κάνουμε με εγκληματίες και δολοφόνους;».

Ο Guardian, σε ανάλυσή του, επιχειρεί μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις να εξηγήσει τι συμβαίνει στο Καζακστάν.

Γιατί είναι εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές; 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο και πυροδοτήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμων στα δυτικά της χώρας. Γρήγορα εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές και μετατράπηκαν σε γενική διαμαρτυρία ενάντια στην διαφθορά, τη φτώχεια και την ανισότητα. Οι διαδηλωτές είναι εξαγριωμένοι με τον Τοκάγιεφ και τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν μεταξύ της ανεξαρτησίας το 1991 και το 2019 και παρέμεινε ισχυρός στα παρασκήνια.

Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Ζητούν μεταρρυθμίσεις και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αλλά δεν είναι συντονισμένοι και δεν έχουν γενικό ηγέτη. Στο Καζακστάν δεν υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική κυβέρνηση σε αναμονή, κυρίως επειδή οι αρχές δεν επέτρεψαν καμία αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια .

Πού είναι τώρα ο Ναζαρμπάγεφ;

Ο Ναζαρμπάγεφ δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να έφυγε από την χώρα. Διαδηλωτές σε μια πόλη κατέβασαν άγαλμά του. Η εικόνα του ως «ηγέτη του έθνους», που χτίστηκε με την πάροδο των ετών, έχει ξεθωριάσει δραματικά μέσα σε λίγες μέρες.

Τι είναι το CSTO και γιατί παρεμβαίνει;

Ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Είναι ένα σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας αλλά δεν προορίζεται για εσωτερικά ζητήματα. Αυτός είναι πιθανός ο λόγος που ο Τοκάγιεφ παρουσίασε τις διαμαρτυρίες ως έργο «τρομοκρατών» που είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια.

Πώς εμπλέκεται η Ρωσία;

Το Καζακστάν μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και έχει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό. Η απόφαση για την επέμβαση του CSTO ήρθε τη στιγμή που η Ρωσία ζήτησε συνομιλίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και εν μέσω φόβων για ρωσική επέμβαση εκεί. Μακροπρόθεσμα, η κατάσταση θα είναι ανησυχητική για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί να εξέτασε την «επιλογή Ναζαρμπάγεφ» ως έναν τρόπο να εγκαταλείψει το αξίωμα μια μέρα χωρίς να φοβάται αντίποινα.

Τι γίνεται μετά;

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και με το μπλακ άουτ του Διαδικτύου και του τηλεφώνου σε μεγάλο μέρος της χώρας την Πέμπτη, πολλά παραμένουν θολά. Με τη διάθεση διαμαρτυρίας να παραμένει  και τον Τοκάγιεφ να εκφράζει σκληρή ρητορική, υπάρχουν πιθανότητες για περισσότερη βία.

Πηγή Guardian

Και στην Huffpost:Κρίση στο Καζακστάν: Πού οφείλονται οι ταραχές στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα  

Ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην Κεντρική Ασία  του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Σ.Δ. Αυτό το σημείωμα το ανάρτησα το πρωΐ της Παρσκευής στη σελίδα μου στο fb

Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα σε κάποιες ιστοσελίδες που έχουν εξωτερικές ειδήσεις κατέληξα πως με τους εξεγερμένους στην πρωτεύουσα Αστάνα κυρίως και στην Αλμάτι, επίσημα σε όλο τον κόσμο δεν είναι καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανένας οργανισμός, καμία οργάνωση. Με άλλα λόγια εντελώς μόνοι τους, όταν ακόμα και οι Ταλιμπάν είχαν διασυνδέσεις και επαφές με διάφορες ομάδες και κυβερνητικούς παράγοντες στη γύρω περιοχή τους. Δράμα....ούτε ψύλλος στον κόρφο τους δεν θα'θελα να ήμουν. Ποτέ όμως δεν ξέρουμε αν αυτό το αίμα τους που τρέχει στους δρόμους το φάει για πάντα ένα μαύρο σκοτάδι ή αν κάποια στιγμή επιστρέψει ζητώντας τα ρέστα του δίκαιου και της ελευθερίας του.

* Το Καζακστάν  είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ, και πληθυσμό 19.009.600, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Νουρ-Σουλτάν ή Αστάνα, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν.Ο πληθυσμός της είναι 1.078.362 κάτοικοι. Μεγαλύτερη πόλη είναι η Άλμα Άτα ή Αλμάτι με 1.500.000 κατοίκους. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική.  Οικονομικά, είναι η σημαντικότερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς αποτελεί το 60% του ΑΕΠ της περιοχής, πρωτίστως από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει πάρα πολλές φυσικές πηγές. 

Επίσημα, το Καζακστάν είναι μία δημοκρατική, κοσμική, ενωτική, συνταγματική δημοκρατία με μια ποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά. Το Καζακστάν επιτρέπει επίσημα την ανεξιθρησκία, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 70% του πληθυσμού και το 26% να είναι Χριστιανοί Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι «το Καζακστάν περιορίζει την ελευθερία του λόγου, του τύπου και της θρησκείας σε μεγάλο βαθμό» , ενώ άλλοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζακστάν ως φτωχή. 

Από τις 131 φυλές του Καζακστάν, το 63% (10.096.763 κατά την απογραφή του 2009) είναι Καζάκοι. Επίσης, στην χώρα  κατοικούν αρκετοί Ρώσοι και ΟυζμπέκοιΓερμανοίΟυκρανοίΤάταροι και Ουιγούροι.

 Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 17:57

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση