Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 16:21

Συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού: Τι είναι το Delmicron και τι η Florona - Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo295Στην Florona, τον συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ , Αθανάσιος Δημόπουλος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού και μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για ένα περιστατικό στο Ισραήλ.

«Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουμε εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι τα μέτρα προφύλαξης τόσο από την γρίπη, όσο και από τον κορωνοϊό, είναι τα ίδια: μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών. 

Ο κ. Δημοπουλος σχολίασε και την Delmicron, εξηγώντας ότι ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό του ονόματος των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. «Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τη μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχολίασε ένα αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορωνοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.

Τέλος όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως  όλοι οι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα και αναφέρθηκε και στη δυναμική που έχει η μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζοντας ότι αυτή, προς το παρόν, δεν αντανακλάται στις νοσηλείες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 10:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση