Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 22:54

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Κερατσινίου Δραπετσώνας και η ΚΟΙΝΣΕΠ του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Κερατσινίου βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του σταθμού της ΔΕΗ Αγ.Γεωργίου και δίπλα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Π.Νικολαίδης, στην περιοχή της  Ιχθυόσκαλας. Το κολυμβητήριο άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του '90.

 

Οι υπηρεσίες που προσέφερε, στην αρχή ήταν ικανοποιητικές, αλλά σιγά σιγά διολίσθαιναν δίχως να γίνουν ποτέ κακές. Οι δημοτικοί υπάλληλοι που δούλευαν εκεί ήταν αρκετοί. Και όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλοί οι δημότες που πλήρωναν ένα μικρό ποσό για να χρησιμοποιούν την πισίνα. Για πολλά χρόνια το Κολυμβητήριο ήταν μία κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση. Και μετά εκλέξαμε Δήμαρχο τον κ. Λουκά Τζανή. Ο άνθρωπος που κατάφερε να την μετατρέψει σε προβληματική. Πέρσι το κολυμβητήριο έκλεισε διότι έπρεπε, όπως ισχυρίζεται η Δημ.Αρχή, να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της υποδομής του. Κι ακόμα κλειστό είναι αφού είναι μπλεγμένο στα δίχτυα της ΔΗΚΕΠΑ. Όπου ΔΗΚΕΠΑ είναι ένα καλό παράδειγμα της καταστροφής μιας δημοτικής επιχείρησης που μπορεί να προκαλέσει ένας ανίκανος, άσχετος και φανφαρόνος δήμαρχος που πιο πολύ απ'όλα νοιάζεται για το συμφέρον του.

Και τώρα είμαστε σε μία φάση, όπου μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, μπορεί να το αναλάβει και να το λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, μία ομάδα, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν πρώτο τραπέζι πίστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ.δημάρχου, ο κ. Βενέτης και ο πρώην συμπαραστάτης του δημότη, ο κ. Κανέλλος Λάλος. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Και πόσα χρήματα θα συνεισφέρουν τα μέλη της συγκεκριμένης ΚΟΙΝΣΕΠ; Ο καθένας τους από 300 ευρώ. Ωραίος κόσμος, εξαιρετικός. Την πρόταση για την μεταβίβαση της χρεοκωπημένης επιχείρησης του Δημοτικού Κολημβητηρίου Κερατσινίου Δραπετσώνας σ'αυτήν την ΚΟΙΝΣΕΠ θα την καταθέσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημ.Αρχή. Ελπίζουμε να μην ψηφιστεί. Και ελπίζουμε αυτή ή η νέα Δημοτική Αρχή να λειτουργήσει πάλι το Κολυμβητήριο ως μία κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση, προσφέροντας καλές και φτηνές υπηρεσίες στους συνδημότες μας.

Απομένει να διευκρινήσουμε τι είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Η ΚΟΙΝΣΕΠ λοιπόν, δηλαδή η Κοινωνική Συναιτεριστική Επιχείρηση, είναι ένας νέος φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας και εμφανίσθηκε με τον πρόσφατο Ν.4019/2011. Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό που διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ας πατήσει εδώ και θα εμφανιστεί ένα κατατοπιστικό άρθρο του Κων/νου Σταυρουλάκη αναρτημένο στην ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα.

Ο νόμος πάντως δίνει το δικαίωμα να δημιουργούν ΚΟΙΝΣΕΠ οποιδήποτε πολίτες με σκοπό να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες για την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Έτσι μέσω αυτών μπορούν να συναιτεριστούν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν για να ζήσουν. Στην ουσία είναι μία οικονομική επιλογή που ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα δράσης και έχει ως στόχο και το κέρδος. Φυσικά εδώ ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος. Είμαστε σε μια εποχή που η κυβέρνησή μας καταργεί ή περιορίζει πολλές υπηρεσίες που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες. Υπηρεσίες κρατικές ή δημοτικές. Έτσι απολύονται εν ψυχρώ άνθρωποι και μετά διάφορες δημόσιες αρχές ωθούν κάποιους απ'αυτούς ή κάποιους άλλους κολλητούς τους, να δημιουργήσουν μία ΚΟΙΝΣΕΠ για να καλύψει τις προνιακές υπηρεσίες που καταργήθηκαν.Το αποτέλεσμα προφανώς θα είναι αρνητικό για τους πολίτες, τουλάχιστον σε επίπεδο κόστους, αφού θα αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα για τη χρήση των υπηρεσιών ή για την αγορά προϊόντων που έχουν ανάγκη. Στην περίπτωση αυτή, λέμε όχι στις ΚΟΙΝΣΕΠ. Όμως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως είπαμε, έχουν την δυνατότητα να καλύπτους τομείς που το αντικείμενό τους δεν είναι ανάγκη να έχει κάποια σχέση με καταργημένες δημόσιες υπηρεσίες. Το μόνο που θα κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα τις δημιουργήσουν είναι να εργαστούν σοβαρά για να βγάλουν το ψωμί τους, δίχως να σχετίζονται άμεσα με το δημόσιο.

Υπάρχει ένα ερώτημα που ειλικρινώς δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε. Παραδείγματος χάριν, αν μετά από ένα χρόνο και μετά από σκληρούς αγώνες οι σχολικοί φύλακες εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κάποιοι από αυτούς αποφασίσουν να δημιουργήσουν μία ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό να προσφέρουν ως υπηρεσία τη φύλαξη των σχολείων, πως αντιμετωπίζεις αυτήν την κίνηση εσύ, ως απολυμένος φύλακας, εσύ ως δημοτική κίνηση που έχει αρχές και συλλογικότητα στις αποφάσεις ή εσύ ως δημότης που επιθυμεί τις καλύτερες λύσεις; Και προπάντων τι θα πεις εσύ, ο σε ελεύθερη πτώση ευρισκόμενος γονέας του μαθητή, εσύ, που θα αποφασίσεις αν θα πληρώσεις τη φύλαξη του σχολείου του παιδιού σου; Και αν τριπλάρουμε εύκολα το θέμα με τους σχολικούς φύλακες, τι θα απαντούσαμε αν επρόκειτο π,χ για βρεφονηπιακούς σταθμούς;  Διότι,γενικεύοντας, άλλο είναι τι διεκδικείς και συνήθως άλλο είναι αυτό που γίνεται τελικά, όταν η ανάγκη επίλυσης ενός προβλήματος πιέζει ασφυκτικά. Κι αυτό είναι πρόβλημα, διότι όση πιο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στο δέον που έχεις επιλέξει και σ'αυτό, που στην δεδομένη συγκυρία, είναι εφικτό και πραγματοποιείται από την εξουσία, τότε τόσο πιο λίγο κερδίζεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υποστηρίζω τις απολύσεις, τη διάλυση του κράτους προνοίας και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά, κακώς βεβαίως, αλλά δεν πρέπει να τα σκεφτούμε; 

 

Ακολουθεί η άποψη της δημοτικής κίνησης Κερατσινίου Δραπετσώνας "Άλλος Δρόμος" για τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

 

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ» «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ.ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κυριαρχίας των Δημοτικών Αρχών που ελέγχονταν από τα κόμματα της τροικανής συγκυβέρνησης προσφερόταν για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πειραμάτων.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο «θεσμός» των εθελοντών, η ομηρία ανθρώπων και το πελατειακό πανηγύρι που στήθηκε από τη μεριά πολλών Δημάρχων έστρωσε το χαλί για να έρθουμε στο σήμερα.

Σήμερα όλα φαίνεται να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στην πραγματικότητα όμως ελέγχονται απόλυτα με σχέδιο και πρόγραμμα από μια πολιτική που στο όνομα των μνημονίων κάνει τα πάντα λάστιχο. Εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα, ανθρώπινες ζωές.

Ένα καινούριο φρούτο για τη χώρα μας όχι όμως και για πολλές χώρες της Ε.Ε είναι οι λεγόμενες «κοινωνικές» «συνεταιριστικές» επιχειρήσεις οι ΚΟΙΝΣΕΠ.

Όρος που ακούγεται όμορφα στα αυτιά και που όμως είναι πέρα για πέρα παραπλανητικός. Εμφανίζεται έτσι, προφανώς για να την πατήσουν ορισμένοι, ως ένα εγχείρημα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα σχέδιο ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως στόχο την διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και τη μεταβίβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η ίδρυση και η λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Είναι μέρος της πολιτικής των κομμάτων που υπερασπίζονται την πολιτική της Ε.Ε, με βάση την οποία οι εργαζόμενοι θα είναι μισό άνεργοι μισό εργαζόμενοι, με ελάχιστα δικαιώματα, με μισθούς και συνθήκες δουλειάς που δε θα ικανοποιούν τις ανάγκες τους, αλλά και με την παραπέρα συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και των κοινωνικών δομών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.

Το καινούριο αυτό φρούτο θα απλωθεί σιγά σιγά σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων. Σήμερα το κολυμβητήριο, αύριο η φύλαξη των σχολείων, μεθαύριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και βλέπουμε.

Ένα παράδειγμα της αντίληψης τους, για να προλάβουμε όσους πάλι πουν ότι χρησιμοποιούμε ξύλινο λόγο ή ότι δείχνουμε τη συντηρητική μας αντίληψη σε κάθε τι καινούριο, αποτελεί το θέμα με τους σχολικούς φύλακες.

Μέσα σε ένα βράδυ χιλιάδες άνθρωποι με ένα στυγνό μαφιόζικο τρόπο πετάχτηκαν στο δρόμο. Σε κάποιους Δήμους έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση στους εργαζόμενους να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ και να υπογράψουν σύμβαση με το Δήμο για τη φύλαξη των σχολείων. Ο εκβιασμός σε όλο του το μεγαλείο! Τους λένε, αποδέξου την σφαγή των εργασιακών σου δικαιωμάτων και επέλεξε ανάμεσα στην ανεργία ή την αποδοχή του ρίσκου να γίνεις «επιχειρηματίας».

Σε απολύω και ουσιαστικά σε αναγκάζω να στηρίξεις την πολιτική μου που είναι σίγουρο ότι αύριο θα οδηγήσει τη φύλαξη των σχολείων σε εταιρείες σεκιούριτι των πολιτικών μου φίλων. Εκτός αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι Δήμοι με το πετσόκομα της κρατικής χρηματοδότησης που βιώνουν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ευθύνη μιας καινούριας αρμοδιότητας χωρίς φυσικά να συνοδεύεται από τους αναγκαίους μεταφερόμενους πόρους.

Όσοι Δήμαρχοι προτείνουν και στηρίζουν αυτές τις λύσεις, ανάμεσά τους και ο δικός μας, χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα.

«Είναι μια αναγκαστική διαδικασία όπως και πολλές άλλες μετά τη μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει τους Ο.Τ.Α. . Διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και απολύσεις, οικονομική ασφυξία που οδηγεί σε στάση πληρωμών.»

Έτσι ξεκινά ο εκβιασμός. Αναρωτιέται λοιπόν με θεατρικό τρόπο ο κάθε ένας από αυτούς. Πώς βρε παιδιά θα λειτουργήσει με το παραπάνω πλαίσιο το κολυμβητήριο, ο βρεφονηπιακός σταθμός και το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι? Και απαντούν με τη μαγική λέξη. ΚΟΙΝΣΕΠ, το φάρμακο για πάσα νόσο.

Σύμφωνα με το νόμο τους,η ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, ο οποίος διαθέτει εμπορική ιδιότητα. Συνεργάζονται λοιπόν τουλάχιστον 7 άτομα και το πείραμα ξεκινά.

Αυτοί μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και τους Ο.Τ.Α ά και β’ βαθμού. Και φυσικά το χρύσωμα του χαπιού είναι η διάσωση των εργαζομένων.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αμφισβητούν το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και επιχειρούν την πλήρη ανταποδοτικότητα των παροχών. Ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι σε αυτή τη φάση θα απορροφήσουν τους υπάρχοντες εργαζόμενους, την επόμενη είναι βέβαιο ότι θα συμβληθούν με ιδιώτες. Και αυτό θα το έχουν επιτρέψει οι πρόθυμες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες για πρόσκαιρες ανάγκες πολιτικής επιβίωσης θα θυσιάσουν τις επόμενες γενιές. Οι οπαδοί των ΚΟΙΝΣΕΠ θα έχουν ήδη σταδιακά μετατρέψει τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι σε υπηρεσίες εμπορεύματα που θα τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν.

Αυτό που τώρα επιχειρείται είναι μετά τις περικοπές των κονδυλίων των ΚΑΠ κατά 60% και της ΣΑΤΑ κατά 50% να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών με την εφαρμογή της πλήρους ανταποδοτικότητας.

Από την μια πλευρά τα θύματα αυτής της πολιτικής, οι εργαζόμενοι, θα λειτουργούν σε συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία. Με εκβιαστικούς όρους και με το φόβο της ανεργίας οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε συνεταιριστές μετόχους, να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ακόμα και το μισθό τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο του μερίσματος.

Από την άλλη μεριά οι θύτες, κυβέρνηση και μνημονιακοί Δήμαρχοι, ανεξάρτητα από το φερετζέ που έχουν επιλέξει να φοράνε ήδη πανηγυρίζουν. Θα διώξουν από πάνω τους το βάρος της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών που τόσο τους στενοχωρούσε και θα επιδοθούν σε πιο βολικές σε αυτούς διαδικασίες όπως για παράδειγμα οι πελατειακές σχέσεις μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ. Έτσι διαλύεται και το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα, διαλύεται ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτή μετατρέπεται σε χώρο άγριου ανταγωνισμού και κέρδους.

Ο Δήμαρχος μας ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ και εδώ. Μετά την πρώτη προσπάθεια να περάσει την ιδέα του στους καθηγητές των καλλιτεχνικών τμημάτων, επανέρχεται δριμύτερος. Επιλέγει ένα χώρο φιλέτο του Δήμου ,το κολυμβητήριο, που χτίστηκε με χρήματα των φορολογούμενων για να τον κάνει δώρο. Ένα χώρο που αν λειτουργούσε σωστά θα επέφερε και κέρδη στο Δήμο, αφέθηκε κλειστός για ένα σχεδόν χρόνο ,ώστε να έρθει σήμερα να προτείνει την επαναλειτουργία του μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. Ένα χώρο που θα μπορούσε να δίνει τη δυνατότητα σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να έχουν μια διέξοδο στη μίζερη ζωή τους ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΟ.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ δεν θα μιλήσει για τη σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και την ΚΟΙΝΣΕΠ που έτσι και αλλιώς μπάζει από παντού και δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών. Για εμάς οποιαδήποτε σύμβαση και να

ερχόταν που θα παραχωρούσε στον ιδιώτη δημοτική περιουσία και θα κινούνταν στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών παροχών του Δήμου, έτσι και αλλιώς θα μας έβρισκε απέναντι.

Θα επισημάνουμε μόνο δυο ζητήματα που αφορούν την πολιτική ανηθικότητα του εγχειρήματος.:

-Είναι πολιτικά ανήθικο 8 μήνες πριν τις εκλογές να δεσμεύεις και την επόμενη Δημοτική Αρχή με μια τρίχρονη σύμβαση. Αυτό το κάνεις μόνο όταν έχεις πάρει απόφαση ότι θα χάσεις και προσπαθείς να διαφυλάξεις τις αντιλήψεις, τις δεσμεύσεις αλλά και τους ανθρώπους σου για τα επόμενα χρόνια.

-Είναι πολιτικά ανήθικο να εμφανίζεται Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου και ένας από τους λίγους που του έχουν απομείνει ως υπεύθυνος της ΚΟΙΝΣΕΠ. Η δική μας αντίληψη είναι ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρωτίστως πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Ο δήμαρχος πρέπει να προστατεύει με τις πράξεις του όχι τον εαυτό του, αν δε θέλει , αλλά τη θέση που με

τη ψήφο του λαού βρέθηκε.

Ήταν ευχάριστη έκπληξη για εμάς η τοποθέτηση στο διαδίκτυο Δημοτικών Συμβούλων, που στηρίζουν και στηρίζονται από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην παραχώρηση του κολυμβητηρίου και έτσι να έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική του κόμματος τους που κυβερνά. Ελπίζουμε η διαφωνία τους για άλλη μια φορά να μην έχει να κάνει με τους όρους της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων αλλά με την ίδια τη σφαγή. Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα τους δεν είναι η συγκεκριμένη σύμβαση αλλά κάθε σύμβαση που θα ξεπουλά κομμάτια του Δήμου στους ιδιώτες. Λέμε ελπίζουμε γιατί για εμάς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία . Παρ’όλα αυτά πιστεύουμε ότι οι Δημοτικοί σύμβουλοι στους οποίους αναφερόμαστε, συνεχίζουν επί της ουσίας να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κόμματος τους συνολικά αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ καλεί τους πολίτες να αντισταθούν για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Η δημοτική μας κίνηση με όλες της τις δυνάμεις μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αγωνιστεί για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες του.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 13:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση