Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 17:44

Τα δικαστήρια του Πειραιά επιτέλους μετακομίζουν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένα το κρατούμενο: Το κτίριο του εργοστασίου Κεράνη, που βρίσκεται επί της Θηβών, είναι στα σύνορα του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Νίκαιας Ρέντη. Το κτίριο αυτό το είχε αγοράσει το δημόσιο, το ανακατασκεύασε και το έκανε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο.

 

Το κτίριο του Κεράνη αποτελείται  από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους συνολικού εμβαδού  29.000 τ.μ., ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Το 2002 ήταν έτοιμο και είχε αποφασιστεί να μεταστεγαστούν εκεί οι διάσπαρτες εδώ κι εκεί υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Αντέδρασαν οι υπάλληλοι και η μετεγκατάσταση δεν έγινε ποτέ. Μετά πήραν σειρά άλλα υπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου. Αλλά οι υπάλληλοι πάντα είχαν τον τελευταίο λόγο και το κτίριο αυτό μέχρι σήμερα ήταν αναξιοποίητο.

Δύο τα κρατούμενα: Πάνω από τα τρεις δεκαετίες έχουν ως αίτημα οι δικαστικοί, οι υπάλληλοι των δικαστηρίων και οι δικηγόροι του Πειραιά την ανεύρεση ενός κτιρίου για να εγκατασταθούν εκεί όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες του δικαστηρίου του Πειραιά.

Όλα αυτά τα χρόνια χορτάσανε από υποσχέσεις, σχέδια και προτάσεις από τους διάφορους πολιτευτές που όλες μένανε στα χαρτιά.

 Και έφτασε η μεγάλη στιγμή. Μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου δικαιοσύνης προς το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες πως το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά θα εγκατασταθούν σταδιακά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, σε αυτό το σύγχρονο κτήριο του Κεράνη. Ούφ, μας βγήκε η ψυχή για το αυτονόητο. Τη σχετική προκαταρκτική μελέτη για την εγκατάσταση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά εκπόνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα η Θέμις Κατασκευαστική, που είναι ο φορέας κατασκευής κτιριακών υποδομών για την εξυπηρέτηση του έργου της Δικαιοσύνης.

 

Τι κέρδος θα έχουμε; Τα υψηλά νοίκια που πλήρωνε τόσες δεκαετίες το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά δεν θα είναι τώρα τόσο υψηλά. Μα πως γίνεται αυτό, να πληρώνει το δημόσιο νοίκι για ένα κτήριο που είναι δικό του; Γίνεται με τη μέθοδο του sale & leaseback.

Δηλαδή; Λοιπόν, αυτό το κτήριο έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή της υπηρεσίας που πουλάει σε ιδιώτες περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου. Ήδη γι’αυτό το κτίριο έχουν υπάρξει 8 προσφορές. Στους ιδιώτες που θα το αγοράσουν το δημόσιο θα πληρώνει για τα επόμενα 25 χρόνια ενοίκιο ύψους περί τα 30 εκ. Μετά η κυριότητα του κτηρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το νοίκι γι’αυτό το κτήριο είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνεται σήμερα, Υπολογίζεται πως το ετήσιο κέρδος θα είναι γύρω στο 1.1 εκ. ευρώ. Και γιατί κάνει τώρα αυτήν την "πώληση" το δημόσιο; Γιατί τώρα έχει ανάγκη από λεφτά και όπως ισχυρίζεται αυτός ο τρόπος συμφέρει πιο πολύ.

Ο δικηγορικός σύλλογος Πειραιά, που απαριθμεί γύρω στ 2.500, είναι ικανοποιημένος όπως γίνεται φανερό από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρός του κ.Μανουσάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ένας δικηγόρος για να διεκπεραιώσει δικαστικές υποθέσεις είναι υποχρεωμένος να κάνει... παρέλαση από 8 διαφορετικά σημεία, ενώ  το κεντρικό κτίριο δεν διαθέτει καν έξοδο κινδύνου.

Όσο για την μετακίνηση του κόσμου που δεν έχει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, υπάρχουν οχτώ γραμμές λεωφορείων που έχουν την αφετηρία τους στον Πειραίά και περνούν μπροστά από το νέο δικαστήριο.

Τέλος καλό όλα καλά; Φυσικά και όχι. Πρώτον γιατί με την ιστορία αυτή φανερώνεται για άλλη μια φορά ο σπάταλος τρόπος που επί δεκαετίες λειτουργούσε το δημόσιο. Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα για το πως τα χρήματα ξοδεύονταν ασυλλόγιστα και δίχως αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος, κι αυτό είναι μία από τις αιτίες που μας έφερε σ’αυτά τα χάλια. Η μετεγκατάσταση αυτή όντως περιορίζει αυτήν τη σπατάλη, κι αυτό είναι μία ένδειξη ότι μπορεί τα πράγματα και οι νοοτροπίες ν’αλλάζουν σιγά σιγά προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς ή σε κάποιες υποθέσεις.

Δεύτερον, υπάρχουν κι αντιρρήσεις γι’αυτήν την αλλαγή. Επισήμως εκφραστής είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Σε μία επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Κορκίδης στον υπουργό Δικαιοσύνης, το βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται, είναι πως αυτή η μετακίνηση θα έχει αρνητικές συνέπειες για την εμπορική κίνηση στην πόλη του Πειραιά, μιας και κάθε μέρα γύρω στα 2.500 άτομα επισκέπτονται την πόλη λόγω των υποθέσεών τους στα δικαστήρια. Σ’ένα άλλο σημείο της επιστολής του Δ.Σ του συλλόγου αναφέρονται τα εξής: Κατανοούμε πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των Δικαστικών Αρχών, αλλά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η έλλειψη διαλόγου, καθώς και σχετικής μελέτης, για την δυσκολία πρόσβασης, αφού για να μετακινηθεί κανείς από το κέντρο του Πειραιά προς το κτίριο Κεράνη, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά με αναγκαστική χρήση μεταφορικού μέσου, κάτι που σταδιακά θα αναγκάσει πολλά δικηγορικά γραφεία να μεταφερθούν επίσης εκτός Πειραιώς και πλησίον των νέων Δικαστηρίων.Για τους λόγους αυτούς, κρίνουμε απαραίτητο, ότι θα έπρεπε να έχουν εξαντληθεί πρώτα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς, όλες οι δυνατότητες μεταστέγασης των Δικαστηρίων στα διαθέσιμα κτίρια προβολής του κέντρου της πόλης, που ανήκουν στον Δήμο Πειραιά, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να προσδώσουν ανάλογη υπεραξία, χωρίς μάλιστα να προκύψει πρόβλημα αλλαγής χρήσης τους, στο μέλλον.

Νομίζουμε πως σε κάποια σημεία της επιχειρηματολογίας του έχει δίκαιο ο κ. Κορκίδης. Αλλά τριάντα χρόνια τι κάνανε όλοι οι αρμόδιοι; Και τώρα, στην εποχή της κρίσης, η λύση που μπορεί να εφαρμοστεί πιο γρήγορα είναι προτιμητέα από άλλες πιθανόν καλύτερες. Τουλάχιστον αυτό είναι το πνεύμα της κυβέρνησης. Αλλα όπως και να το κάνουμε, η ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων είναι πάντα ένας από τους παράγοντες για την επιλογή μιας υποψήφιας λύσης, όχι ίσως ο σημαντικότερος, που καλό είναι να τον παίρνουμε υπόψη μας.

Να πούμε και για το διάζωμα που υπάρχει στη Θηβών, αρκετά πριν και αρκετά μετά από τα νέα διακστήρια. Το χώμα αυτού του διαζώματος είναι σα να μας λέει: Επιτέλους πότε θα με γεμίσετε με ωραία φυτά; Το αυτονόητο μας λέει.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 17:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση