Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 18:55

Για το αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ της Βούλας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένας γνωστός Μιχάλης που μας περνούσε 10 χρόνια, ένα βράδυ με κρασί πριν πολύ καιρό, που είχαμε πιάσει μια συζήτηση για κάμπινγκ γενικώς, μας είχε πει ότι και στη Βούλα παλιά υπήρχε ένα κάμπινγκ στο οποίο είχε κατασκηνώσει κάποια φεγγάρια. Του άρεσε γιατί πέρα απ’όλα τ’άλλα ήταν και κοντά.

 

 

 

 

Πεταγόταν με την παρέα του Παρασκευή μεσημέρι και γύριζαν Δευτέρα πρωί. Αλλά τις περισσότερες φορές προτιμούσαν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ εκεί γύρω.

 

Την θυμήθηκα αυτήν την κουβέντα τώρα που διάβασα για την επαναλειτουργία του κάμπινγκ της Βούλας.

 

Για είκοσι περίπου χρόνια το κάμπινγκ αυτό παρέμενε κλειστό. Μέσα στο 2012 κάποιες ομάδες και σύλλογοι πρότειναν στο δημοτικό συμβούλιο να το επαναλειτουργήσουν εθελοντές ως αυτοδιαχειριζόμενο.

Ομόφωνα το Δ.Σ, στις 5 Ιουνίου του 2012 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - έκανε δεκτή την πρόταση αυτή. Και σιγά σιγά ξεκίνησαν οι εθελοντές καθάρισαν τον χώρο, τον οργάνωσαν, έφτιαξαν ότι ήταν χαλασμένο και έβαλαν μπρος τη μηχανή. Εδώ κι έναν χρόνο η διαχείριση γίνεται απ’αυτούς και όλοι εκτελούν τις αποφάσεις που παίρνονται στις εβδομαδιαίες γενικές συνελεύσεις τους.

Στην ανακοίνωσή τους που κυκλοφόρησαν σαν απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας του κάμπιγκ ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν και τα εξής: « Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να παραμείνει το κάμπινγκ δημόσιος χώρος ώστε οι πολίτες και να απολαμβάνουν ελεύθερα και δωρεάν το κολύμπι και ταυτόχρονα να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κοινωνικές , πολιτιστικές, οικολογικές και αλληλέγγυες εκδηλώσεις και δράσεις. Παράλληλα κάνουμε σαφές με κάθε ευκαιρία ότι το άνοιγμα του κάμπινγκ σηματοδοτεί τον αγώνα για απομάκρυνση όλων των επιχειρηματιών από τις ακτές και τη διαχείριση των παραλιών κι όλων των δημόσιων χώρων από τους ίδιους τους πολίτες».

Αυτό που συνέβη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ήταν η παρουσία πολύ κόσμου που κολυμπούσε, χειμώνα καλοκαίρι. Παράλληλα, όλον αυτόν τον καιρό, έγιναν κινηματογραφικές προβολές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, σεμινάρια ιστορίας, μαθήματα μελισσοκομίας, μαθήματα παραγωγής προϊόντων καθημερινής ανάγκης, δημιουργία λαχανόκηπου, φιλοξενία αντιρατσιστικών αθλητικών αγώνων, φιλοξενία του φετινού Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ για την αποποινικοποίηση της χρήσης, της μείωσης της βλάβης και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Τον χώρο αυτόν τον διεκδικεί δικαστικά από τον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, για να τον πουλήσει. Ως ανάχωμα σ’αυτές τις διεκδικήσεις λειτουργεί η καθημερινή παρουσία των εθελοντών που εξακολουθούν να το διαχειρίζονται. Προέκυψε όμως μία ένταση ανάμεσα στους εθελοντές και τον Δήμο, που μέχρι τώρα ήταν υπέρ τους, εξ αιτίας τους Αντιαπογορευτικού Φεστιβάλ και κάποιων δημοσιευμάτων που διαστρέβλωσαν την κατάσταση, παρουσιάζοντάς το σαν μία εκδήλωση διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Ο δήμος πρόσφατα έβγαλε την δική του ανακοίνωση που αναφέρει πως διεκδικεί από την Πολιτεία το κάμπινγκ με νόμιμες διαδικασίες, ώστε να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της διαχείρισής του. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσει ως δήμος, αφενός την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. Αφετέρου, συνεχίζει η ανακοίνωση του, θα προωθήσει ένα μοντέλο αξιοποίησης του που θα υπηρετεί το συμφέρον του δήμου και των κατοίκων κι όχι επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ωραίο είναι πως το κάμπινγκ λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, υπάρχουν άνθρωποι που είναι διαθέσιμοι να το διαχειρίζονται, κόσμος πολύς το επισκέπτεται και είναι αποφασισμένος να το υπερασπιστεί, όπως συνέβη πρόσφατα που η αστυνομία προσπάθησε να το σφραγίσει.

Καλές βουτιές, γρήγορα να τα βρείτε με τον δήμο - γιατί οι άλλοι είναι πανίσχυροι και αδίστακτοι -  και καλή δύναμη παιδιά.   

Και εντάξει στη Βούλα το παλεύουν. Εμείς εδώ, με τη δικιά μας παραλία στα Λιπάσματα, γιατί την έχουμε αφήσει στο έλεος του ΟΛΠ; Ο οποίος σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα εκείνη που η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίησή τους.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 11:15
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κάνε, μάθε, παίξε, χαλάρωσε, συμμετείχε. »

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση