Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 17:01

Το Αλάτι της Γης: «Μάνος Κουτσαγγελίδης – Καππαδοκικό γλέντι»

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kapadokia1Το "Αλάτι της Γης", μία μουσική εκπομπή του Λάμπρου Λιάβα που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια στην ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή μεσημέρι, και τα τελευταία χρόνια και την παρακολουθώ και έχω φτιάξει μια καλή γνώμη γι'αυτήν.

Προχθές Κυριακή, 10.10, η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στα τραγούδια και τους χορούς της Καππαδοκίας. Αν και κατά τα τρία τέταρτα η καταγωγή μου είναι από αυτήν την περιοχή, για διάφορους λόγους, που οι δύο πιο σημαντικοί εκτιμώ πως είναι το ότι μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που ελάχιστες αναφορές γινόντουσαν από τους γονείς μου μπροστά μας για το μικρασιάτικο παρελθόν τους και σε μία εποχή που βρήκα τον εφηβικό εαυτό μου στο ροκ, ελάχιστες επαφές έπιασα με τις ρίζες μου. Με τα χρόνια βρήκα δρομάκια και αφορμές που με έφεραν κάπως πιο κοντά στην ιστορία της Καππαδοκίας και πιο συγκεκριμένα της Καισάρειας. Και σαν να έδεσε κάτι μέσα μου. Να σημειώσω τέλος πως τα σόγια και των δυο γονιών μου ήταν Καραμανλήδες, δηλαδή τουρκόφωνοι χριστιανοί. 

Η εκπομπή η αφιερωμένη στην Καππαδοκία γυρίστηκε την περιόδο 2011-12 και βασίστηκε στο σύλλογο Καππαδόκων της Νέας Καρβάλης που εδρεύει στην Καβάλα. Μου άρεσε και τη συστήνω προπάντων σε όσους κατάγονται από αυτήν την περιοχή. 

Το σχετικό σημείωμα : Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένη στη μουσική παράδοση των προσφύγων, με επίκεντρο τα τραγούδια, τις μουσικές και τους χορούς των Ελλήνων της Καππαδοκίας. Ο Λάμπρος Λιάβας και το συνεργείο της εκπομπής ταξίδεψαν στη Νέα Καρβάλη κοντά στην Καβάλα, όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Καρβάλη-Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών – Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, που αναπτύσσει μια πολύπλευρη δράση για τη διάσωση και προβολή του Ελληνοκαππαδοκικού πολιτισμού. Οικοδεσπότης ο πρόεδρος του Κέντρου Καπλάνης Ιωσηφίδης, που μας υποδέχεται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο και στο Λαογραφικό χωριό «Ακόντισμα». Μιλάει για τις προσπάθειες των Ελλήνων της Καππαδοκίας να διατηρήσουν την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα, για το ιστορικό της ανταλλαγής, για τον αγώνα να διασωθεί η υλική και η άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιστορικά κειμήλια, τις φορεσιές, τα τραγούδια και τους χορούς. Οι γυναίκες αφηγούνται ιστορίες από «την πατρίδα» και αναθυμούνται τα παλιά γλέντια με τους χορούς και τα τραγούδια. Στο παλιό νταμάρι του «Ακοντίσματος» που έχει μεταμορφωθεί σε θέατρο στήνεται ένα καππαδοκικό γλέντι. Οι τελετουργικοί χοροί με τα μαντήλια, τα κουτάλια, η πομπή του Άι-Βασίλη και τα βυζαντινά ακριτικά τραγούδια παρουσιάζονται με τις εντυπωσιακές τοπικές φορεσιές, καθώς αυτές αποτελούν μέρος των παραδοσιακών δρώμενων. Ακολουθεί ένα σύγχρονο γλέντι, με τα τοπικά εδέσματα, τους νταϊρέδες (μεγάλα ντέφια), το ούτι και το «κεμανί» (την ιδιαίτερη εξάχορδη λύρα της Καππαδοκίας, με «συμπαθητικές χορδές). Συμμετέχουν οι: Καπλάνης Ιωσηφίδης (τραγούδι, νταϊρές), Θόδωρος Καρατζόγλου (βιολί), Τάσος Δασκαλόπουλος (ούτι), Ζαφείρης Ευθυμιάδης (κεμανί) και μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών από τη Νέα Καρβάλη, που τραγουδούν και παίζουν ντέφια και κουτάλια. Συμμετέχει η χορευτική ομάδα της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης.

Παράλληλα, στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στη Νέα Καρβάλη τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο κανονάκι και τραγουδιστή Μάνο Κουτσαγγελίδη. Με καταγωγή από την Κομοτηνή, γόνος και αυτός προσφυγικής οικογένειας, μιλά για τη μουσική παράδοση των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, για τη σχέση της νέας γενιάς με αυτή τη μουσική κληρονομιά και επιλέγει μια σειρά από αντιπροσωπευτικούς σκοπούς από το πλούσιο ρεπερτόριο των Ελλήνων της Ανατολής. Τον συνοδεύουν οι: Κυριάκος Πετράς(βιολί), Θανάσης Μουσμουλίδης (λαγούτο) και Γιώργος Παγκοζίδης (τουμπελέκι). Έρευνα –παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου Παραγωγή: GV PRODUCTION

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 17:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση