Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 10:19

Δήλωση Νίκου Μπελαβίλα │ Η Cosco κατάφερε το ακατόρθωτο: Έστρεψε όλο τον Πειραιά εναντίον της, κι ένα σταγονίσιο σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cosco33Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε–Cosco απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Έχουν προηγηθεί οι ομόφωνες ανάλογες απορρίψεις από τα δημοτικά συμβούλια Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη δύο φορές. Τους άφησε να ξεκινήσουν και σήμερα ενάμιση χρόνο μετά δεν τους σταματάει. Στην αρχή επιχειρούσε να πείσει την αυτοδιοίκηση ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις για τα έργα του ΟΛΠ, επειδή «είναι αδειοδοτημένα». Όταν τα έργα ξεκίνησαν και οι πολίτες ξεσηκώθηκαν, αποδείχθηκε στα δικαστήρια ότι δεν διέθεταν αδειοδοτήσεις. Όμως τα έργα προχώρησαν - με την ένοχη σιωπή των αρμόδιων υπουργών - και ο ΟΛΠ έφερε μελέτες εκ των υστέρων. Σαν τους παλιούς αυθαιρετούχους: Πρώτα χτίζει τα αυθαίρετο και μετά όταν κινδυνεύει με αυτόφωρο υποβάλλει μετά αίτηση για άδεια, για να το νομιμοποιήσει.

Σήμερα η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας διαπράττει ένα ακόμη βαρύτερο ατόπημα. Επιτρέπει τις δεκάδες περιβαλλοντικές παραβιάσεις του ΟΛΠ σε όλο το μήκος της ακτογραμμής παρά την πάνδημη αντίθεση του ευρύτερου Πειραιά. από το Παλατάκι ως το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, και όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Είναι ώρα πια να δοθεί τέλος σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία. Και η Cosco πρέπει να καταλάβει ότι κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Μέσα σε δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να στρέψει όλο τον Πειραιά εναντίον της. Οι ελπίδες ενός μεγάλου τμήματος της πειραϊκής κοινής γνώμης για «ανάπτυξη» εξανεμίστηκαν, οι θέσεις εργασίας ουδέποτε ήρθαν και έμεινε μόνο η βαριά ρύπανση στη θάλασσα και στον αέρα. 

Σ.Δ. Έχω δύο διαφωνίες, ίσως και τρεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με τα έργα που έκανε η Cosco πριν το καλοκαίρι του '19, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. Μέχρι τότε λοιπόν όλα τα έργα που έκανε η Cosco ήταν εντάξει από κάθε άποψη;

Και η δεύτερη έχει να κάνει με την θέση στο κείμενo ότι "...οι ελπίδες ενός μεγάλου τμήματος κοινής γνώμης για "ανάπτυξη" εξανεμίστηκαν, οι θέσεις εργασίας ουδέποτε ήρθαν και έμεινε μόνο η βαριά ρύπανση στη θάλασσα και στον αέρα". Αφού λοιπόν η "ανάπτυξη" δεν ήρθε πως έγινε και προέκυψε μια βαριά μόλυνση στη θάλασσα και στον αέρα, εννοείται από το ύψος του κειμένου, μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούσε η Α.Ε ΟΛΠ τα προηγούμενα χρόνιας; Επίσης να σημειώσουμε ότι οι γνώμες που κυκλοφορούν στην πιάτσα και στις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας είναι βασικά θετικές υπέρ της Cosco γιατί και πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και διότι όσοι παράγοντες της αγοράς έχουν δοσοληψίες με το λιμάνι, λένε εδώ κι εκεί πως η συμπεριφορά της Cosco απέναντί τους είναι πολύ καλύτερη απ'αυτή του ΟΛΠ.

Τέλος πάντων μια καλή συζήτηση για το τι έχει πετύχει η Cosco ως προς τις θέσεις εργασίας και το αν θα ήτο δυνατόν αυτό το σκορ να το πετύχει ο ΟΛΠ, είναι θέμα μιας σοβαρής συζήτησης που είναι ανάγκη να γίνει με στοιχεία, αν θέλουμε να είμαστε σε διάλογο με την πραγματικότητα. Και θα πρέπει επίσης να κατατεθούν στο τραπέζι και οι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην θέμα της ποιότητας της εργασίας όπως είναι η ασφάλεια, η ενίσχυση του εισοδήματος, η ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατ'αρχάς πάντως μια καλή συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει με τους συγκεκκριμένους  αριθμούς που χαρακτηρίζουν τα έργα και τις ημέρες του ΟΛΠ- Cosco. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 12:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Administrator 08-10-2021 19:42
Λάκης Ιγνατιάδης. Μια πολύποδη παρατήρηση. Η Cosco, εκ της φύσεως της, επιδιώκει τα μέγιστα από άποψη κερδών και επιρροής, και δεν την ενδιαφέρει αν αυτό θα γίνει εις βάρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων ιδιαίτερα όσον αφορά το περιβάλλον τους. Από την άλλη, εκτός από το περιβάλλον ο άλλος σημαντικός πόλος της χώρας μας είναι η μεγάλη ανεργία που έχουμε, όχι μόνο τώρα εξ αιτίας της πανδημίας αλλά εδώ και δέκα χρόνια, μία ανεργία δυο φορές συν, από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η ανεργία φυσικά κατά προτεραιότητα διαλύει τις ζωές των ανέργων, αλλά όχι μόνο αυτών. Φτωχαίνει και όλον τον κόσμο που εμπλέκεται στην κίνηση της αγοράς. Το θέμα είναι πως η ανάπτυξη που σχεδιάζουν οι Κινέζοι ημισύντροφοι της Cosco θα κουμπώσει τις νέες θέσεις εργασίας (που θα προκύψουν από την αύξηση του κύκλου των εργασιών της) που τόσο τις έχουμε ανάγκη με την προστασία του περιβάλλοντος βάσει της τήρησης των νόμων. Νομίζω ότι δεν γίνονται σοβαρές προσπάθειες και από το πολιτικό προσωπικό των δήμων για να εξεταστεί μέσω διαλόγου αν είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές. Απλά αυτό το αυτοδιοικητικό προσωπικό, που όλοι μια δουλειά την έχουν, σαν να μην ενδιαφέρεται επί της ουσίας για το πρόβλημα της ανεργίας των άλλων. Από τα κοσκοκικά έργα εξαιρώ την περίπτωση της Πειραϊκής, που γι'αυτό το έργο έχω τη γνώμη ότι είναι αχρείαστο και επιβλαβές και το κακό είναι ότι όπως εξελίσσεται θα ολοκληρωθεί και μάλιστα όχι με λεφτά της Cosco.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 08-10-2021 11:41
Το λάικ στο σχολιασμό, αλλά και στην κεντρική ιδέα της δήλωσης Μπελαβίλα.
Από τις ομοιότητες και τις διαφορές της cosco με τον ΟΛΠ πρέπει να ξεκινάμε για να κρατιόμαστε με ορθολογισμό στον …ορθό δρόμο.
Σε πρώτη ανάγνωση όπως το γράφεις υπάρχει ικανοποίηση από ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και προβληματισμός σε ότι προγραμματίζεται.
Πρώτη βασική παρατήρηση η cosco πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δημόσια επιχείρηση «κοινής ωφέλειας», ένας χαρακτηρισμός που επέτρεπε στον ΟΛΠ να κάνει ό,τι γουστάρει ακόμη και εις βάρος της πόλης και των κατοίκων. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΟΛΠ ήταν πάντα ένα βαρίδι για την πόλη, ένας αντίπαλος της πόλης και ένας από τους λόγους που πολλοί είδαν ευνοϊκά την ιδιωτικοποίηση του ήταν ότι επιτέλους θα πρέπει να προσαρμοστεί στην λογική, χωρίς δηλαδή τους παράλογους νόμους που του εξασφάλιζαν ασυδοσία.
Οι σχεδιασμοί που προσπαθεί να επιβάλλει η cosco είναι ίδιοι ή παρόμοιοι με τους σχεδιασμούς του δημόσιου ΟΛΠ, μια «μικρο»διαφορά ίσως ότι οι νέοι θίγουν περισσότερο την Πειραϊκή ενώ οι παλιοί έθιγαν την Δραπετσώνα. Και, δυστυχώς γι αυτόν, ευτυχώς για μας τώρα τα δικαστήρια μπορούν να τον ανακόψουν κάτι που δεν θα συνέβαινε με τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Να μην ξεχνάμε επιπλέον ότι τώρα ο ιδιωτικός ΟΛΠ υπό την διεύθυνση της cosco πληρώνει φόρους -λίγους πολλούς πάντως πληρώνει- ενώ ο ΟΛΠ ως ζημιογόνος για πολλά χρόνια αντλούσε χρήμα από τον προϋπολογισμό και επίσης καταβάλλει για πρώτη φορά στην ιστορία ποσά (ποσοστό επί του τζίρου του) στους τρεις παραλιμένιους δήμους.
Όλα στο τραπέζι σημαίνει να βρεθεί η χρυσή τομή στις σχέσεις δήμων-ΟΛΠ χωρίς κατάρες. Η γιγάντωση του λιμανιού έχει όρια και αυτά πρέπει να οριστούν. Ο Πειραιάς (και το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα και το Πέραμα) είναι πόλεις γι αυτό δεν μπορεί η cosco να ονειρεύεται να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου. Ας βολευτεί σε άλλη θέση στην κατάταξη. Δεν είναι δα και δημόσια επιχείρηση να μας επιβάλλουν να κάνουμε το κορόιδο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση