Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 20:44

Τρία νέα εργαστήρια σχετικά με την πληροφορική τεχνολογία για ηλικίες 12-18 στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ets48Του Σπύρου Μανουσέλη. Στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινούν αυτό το φθινόπωρο τρία πολύ εντυπωσιακά εργαστήρια σχετικά με τη νέα πληροφορική τεχνολογία, στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν άλλοτε με φυσική παρουσία άλλοτε διαδικτυακά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.30-16.30.                                      
 Στο Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν δυναμικά και αυτό το φθινόπωρο μια σειρά από εκδηλώσεις και εντυπωσιακά προγράμματα εξοικείωσης των νέων ανθρώπων με τη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη, όπως είναι τα εντυπωσιακά εργαστήρια του «UTech Lab», τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε όσους ή όσες ενδιαφέρονται.                               
Πρόκειται για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όχι απλώς δημιουργικής μάθησης αλλά και πολύ ευχάριστης απασχόλησης, που με τα διαφορετικά εργαστήριά του στοχεύει στην ευχάριστη ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Πάντως, αν οι λέξεις «motion tracking», «computational design» και «Arduino» φαίνονται πολύ οικίες ή και κοινότοπες στους νεαρούς ή νεαρές που σκέφτονται αν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουν σε αυτά τα εργαστήρια, τότε η συμμετοχή τους σε αυτά –άλλοτε διά ζώσης και άλλοτε online– υπόσχεται να απογειώσει το ενδιαφέρον ακόμη και των πλέον έμπειρων και απαιτητικών μαθητών στα πληροφορικά συστήματα. Ιδού ποια είναι τα εργαστήρια που προτείνει φέτος το UTech Lab:

1. Motion tracking και δημιουργία οπτικών εφέ

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς δημιουργούνται τα φίλτρα στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα (social media) ή πώς ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο εισάγεται σε ένα βίντεο; To motion tracking είναι μια τεχνική καταγραφής της κίνησης ενός αντικειμένου ή ανθρώπου (μοντέλου) στον τρισδιάστατο χώρο.

Πρόκειται για τη δημιουργία φίλτρων με τρισδιάστατα μοντέλα και γραφικά μέσω της χρήσης του περίφημου λογισμικού «Spark AR Studio», χάρη σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κωδικοποιούν την κίνηση του μοντέλου σε ένα βίντεο, να εισάγουν γραφικά και τρισδιάστατα μοντέλα σε ζωντανές σκηνές και να δημιουργούν τα δικά τους φίλτρα επαυξημένης πραγματικότητας για τα social media.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι από 14 έως 18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

2. Computational Design: κατασκευές σε PC μέσω προγραμματισμού

Τι σχέση μπορεί να έχουν μία κυψέλη μελισσών, ένα κομμάτι κώδικα και μαθηματικές εξισώσεις με έναν θόλο; Στενότατη! Το Computational Design αποτελεί τον πιο σύγχρονο, τεχνολογικά, τρόπο σχεδιασμού.

Πρόκειται για μία μέθοδο στην οποία γίνεται χρήση προγραμματισμού σε υπολογιστές –Block programming και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού– για τη δημιουργία πολύπλοκων γεωμετρικών μορφών, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως είναι η μηχανική αντοχή της κατασκευής, οι ιδιότητες των υλικών, ακόμη και διάφορες γεωμετρικές μορφές που βλέπουμε στη φύση, όπως π.χ. οι κυψέλες στα μελίσσια ή οι μυρμηγκοφωλιές.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό το εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με την έννοια του «computational design» και με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κατασκευάζουμε κτίρια και αντικείμενα.

Μπαίνοντας στη θέση του σύγχρονου αρχιτέκτονα-μηχανικού, όσοι και όσες συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις βασικές αρχές της Μηχανικής με τα Μαθηματικά και τον Προγραμματισμό, για να δημιουργήσουν έναν γεωδαιτικό θόλο μέσω TinkerCad CodeBlocks.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται τόσο με φυσική παρουσία όσο και online και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι από 14 έως 18 (Γ΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

3. Arduino

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες και τον προγραμματισμό του «Arduino», το οποίο είναι μια πρόσφατη και πολύ διάσημη για τις αναρίθμητες εφαρμογές της ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (πλακέτα). Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν εμπειρικά τόσο τις εισαγωγικές έννοιες του Arduino όσο και τα βασικά που χρειάζεται να ξέρουν για τον προγραμματισμό του σε έναν υπολογιστή.

Θα εξοικειωθούν με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που απαιτούνται για μία πειραματική κατασκευή και έτσι θα φτιάξουν το πρώτο τους κύκλωμα. Επιπλέον, προγραμματίζοντας την πλακέτα Arduino, θα μάθουν πώς μπορούν να ελέγξουν αυτό το κύκλωμα, το οποίο, στη συνέχεια, με φαντασία και πειραματισμό, θα τροποποιήσουν.

Το εργαστήριο αποβλέπει, λοιπόν, στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τα βασικά του προγραμματισμού και τις εφαρμογές του Arduino. Πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και οι προτεινόμενες ηλικίες είναι 12 έως 18 ετών (A΄ Γυμνασίου-Γ΄ Λυκείου).

Πηγή:  efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 20:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση