Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 10:30

#pireas4all: Συγκέντρωση ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης ΝΔ με ΟΛΠ/Cosco* στο Πασαλιμάνι στις 29.9

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cosco32Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε στο Πασαλιμάνι, την Τετάρτη 29/9 στις 19  :  00. 

Η ανατροπή της σύμβασης ΟΛΠ/Cosco του 2016*, 

η έξωση του Δήμου Πειραιά μετά από 185 χρόνια από τη διοίκηση του λιμανιού του, 

οι περιβαλλοντικές και εργασιακές παραβιάσεις, 

η κινέζικη περίκλειστη και ανεξέλεγκτη πόλη μέσα στην πόλη μας, 

είναι μερικοί από αυτούς τους λόγους.

Στο άρθρο αυτό υπάρχει και η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και το Κάλεσμα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πειραιά

 Για αυτό θα είμαστε  αύριο, Τετάρτη στο Πασαλιμάνι μαζί με τα συνδικάτα και τους φορείς του Πειραιά.

 #pireas4all

*Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την παραχώρηση από την κυβέρνηση του υπόλοιπου 16% των μετοχών στην Cosco δίχως να έχει πραγματοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της βάσει της σύμβασης του '16 και η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά συμμετέχει στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας-σκάνδαλο μεταξύ κυβέρνησης και COSCO

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ..

 Μάθαμε από κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας ότι τροποποιείται η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco.

Μια έτσι κι αλλιώς επιζήμια σύμβαση παραχώρησης του πρώτου λιμανιού της χώρας τροποποιείται και οι πόλεις που υφίστανται τις συνέπειες από τη χρήση του λιμανιού, το μαθαίνουν από ένα δελτίο τύπου.

Από το δελτίο τύπου το μόνο που καθίσταται σαφές είναι η συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρηθεί ένα ακόμη 16% των μετοχών στον κινέζικο κολοσσό, (αρκεί να έχει υλοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, με τις οποίες εμείς διαφωνούμε). Τροποποιείται επομένως η σύμβαση, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. 

 Ενώ, η Cosco παίρνει άλλα 5 χρόνια προθεσμία για να υλοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι (κατά κύριο λόγο με χρήματα από προγράμματα ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση τρέχει από τώρα να δωρίσει το 16% των μετοχών του λιμανιού στην Cosco.

 Δηλώνουμε προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η σύμβαση παραχώρησης και η οποιαδήποτε τροποποίηση της δεν αφορά μόνο αυτήν και την κινέζικη εταιρεία.

Η σύμβαση παραχώρησης του πρώτου λιμανιού της χώρας στο κινέζικο μονοπώλιο αφορά τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους των πόλεων μας. Αφορά την προοπτική των πόλεων μας και η κυβέρνηση οφείλει και θα υποχρεωθεί να μας ακούσει.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά συμμετέχει στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας-σκάνδαλο μεταξύ κυβέρνησης και COSCO 

Η Νέα Δημοκρατία με μια εν κρυπτώ συμφωνία με την COSCO αποφάσισε σκανδαλωδώς να παραχωρήσει στην εταιρεία το 16% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.

Είναι μία κατάπτυστη απόφαση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Σύμβαση Παραχώρησης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιώτη επενδυτή το 2016 προέβλεπε ρητά τη μη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO και την επιβολή ποινικών ρητρών, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν υλοποιούνταν οι υποχρεωτικές επενδύσεις εντός της πενταετίας (2016-2021).

Αντί να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση επιλέγει να αθωώσει την COSCO παρά το γεγονός πως δεν πραγματοποίησε τις απαιτούμενες επενδύσεις και της παραδίδει το 16% των μετοχών, πλήττοντας βάναυσα την κοινωνία και την οικονομία του ευρύτερου Πειραιά.

Η μη υλοποίηση επενδύσεων από την COSCO σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους για τη ναυτιλία και την τοπική οικονομία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευή, που είχε διασφαλίσει μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο των σχετικών κλάδων, αλλά και της οικονομίας συνολικά.

Είναι φανερό πως το δημόσιο συμφέρον πλήττεται όχι μόνο διότι δεν εκτελέστηκαν εγκαίρως τα έργα αλλά κι επειδή με τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών που αποτελούσαν εγγύηση για την εκτέλεση των έργων, το Δημόσιο στερείται τα έσοδα από τα αντίστοιχα μερίσματα.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς αρνητικών επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (κατάργηση ΔΑΛ, αποψίλωση αρμοδιοτήτων της ΡΑΛ, κομματικοποίηση της ΕΣΑΛ) που καθιστούν το Ελληνικό Δημόσιο ανίσχυρο να επιβάλλει στον ΟΛΠ τους κανόνες προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

 Το νομοσχέδιο που φέρνει η Νέα Δημοκρατία έχει ως στόχο, όχι μόνο να απαλλαγεί η COSCO από τις ευθύνες της για τη μη υλοποίηση των επενδύσεων, αλλά και να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε κυρίαρχο του λιμανιού και της τοπικής οικονομίας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κατοίκων των παραλιμένιων Δήμων.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά καλεί τους πολίτες του ευρύτερου Πειραιά να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο των φορέων του ευρύτερου Πειραιά, αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στις 7:00 μ.μ , πλατεία Κανάρη  στο Πασαλιμάνι, ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο βλάπτει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, των κατοίκων και των εργαζομένων του λιμανιού.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 16:06

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση