Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 20:47

Μάλλον θα γκρεμιστεί οσονούπω το γιαπί της Ραλλείου

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιτέλους, θα γκρεμίσουν το θλιβερό γιαπί της Ραλλείου. Σαράντα χρόνια και βάλε κρατάει αυτή η ιστορία. Πάντως στην είδηση της κατεδάφισης που εξάγγειλαν οι αρμόδιοι πολιτικοί, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές, εμείς κρατάμε το πιο μικρό καλάθι. 

 

 

 

 

Κληροδότημα ήταν αυτό το σχολείο, που βρισκόταν στο κέντρο του Πειραιά – Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασ.Γεωργίου. Το αρχικό κτήριο το γκρέμισε ο χουντικός δήμαρχος Σκυλίτσης. Μετά κάτι πήγε να γίνει, αλλά επειδή όπως είπαμε ήταν κληροδότημα, η υπόθεση μπήκε σε αδιέξοδο και μας άφησαν όλα αυτά τα χρόνια αμανάτι το απωθητικό γιαπί. Φαίνεται πως τώρα, μάλλον βρήκαν έναν τρόπο και ξεπέρασαν τα νομικά προβλήματα που δημιουργούσε η διαθήκη του δωρητή κ.Ράλλη. Φυσικά τι διαχείριση γινόταν όλα αυτά τα χρόνια και αν τα χρήματα από τα νοίκια που εισέπρατε ο Δήμος συμψηφιζόντουσαν με τα νοίκια που πλήρωνε για το Ράλλειο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αυτό είναι μία άλλη ιστορία που μπορεί ποτέ να μη μάθουμε τι ακριβώς γινόντανε.

Στο σήμερα τώρα και στο αύριο. Από ότι φαίνεται λοιπόν, συμφώνησαν ο δήμαρχος κ.Μιχαλολιάκος και ο υπουργός κ.Χρυσοχοΐδης, για το πώς θα προχωρήσει αυτή η ιστορία. Θα γκρεμιστεί το γιαπί, θα δημιουργηθεί ένα υπόγειο γκαράζ – πολύ χρήσιμο για όσους θα επισκέπτονται το Δημοτικό Θέατρο όταν θα λειτουργήσει– και από πάνω θα δημιουργηθεί μία πλατεία με πολύ πράσινο, κάτι που θα αναδείξει και το Δημοτικό Θέατρο. Το σχέδιο αυτό είχε προταθεί το 2002 από τη δημοτική κίνηση «Το λιμάνι της Αγωνίας».

Βεβαίως, στην πολιτική αυτή συμφωνία δεν υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ίσως ακόμη εξασφαλισμένοι πόροι. Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία πολιτικών δυνάμεων και δημοτικών παρατάξεων έχει κατά καιρούς ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του γιαπιού της Ραλλείου, είναι εφικτό να διαμορφωθεί ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο που να πιέσει αποτελεσματικά για την υλοποίηση αυτής της επιλογής.

Όσο για το που θα στεγαστεί η Ράλλειος σχολή, διαφωτιστικό είναι το δελτίο τύπου του ΟΣΚ, που αναρτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 και δημοσιεύτηκε ως προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού  για τη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το ιστορικό Ράλλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Πειραιά.

Το ιστορικό σχολείο του Πειραιά που ιδρύθηκε ως παρθεναγωγείο το 1857 χάρη στο κληροδότημα του Λουκά Ράλλη, αναζητά εδώ και δεκαετίες κατάλληλη στέγη. Από το 1971 –έτος της πρώτης μεταφοράς από το αρχικό κτίριο– έως και σήμερα, το Ράλλειο περνάει αλλεπάλληλες περιπέτειες για τη στέγασή του. Τη λύση ήρθε να δώσει η ΟΣΚ ΑΕ η οποία εντόπισε οικόπεδο κατάλληλο για την ανέγερση νέων διδακτηρίων για το Ράλλειο και προχώρησε άμεσα στην ολοκλήρωση της μελέτης.

Το οικόπεδο στο οικοδομικό τετράγωνο Γρηγ. Λαμπράκη, Επωνιτών και Φωκαίας ιδιοκτησίας της ΟΣΚ ΑΕ και εμβαδού σχεδόν 8.000τμ, θα φιλοξενήσει τρία αυτόνομα βιοκλιματικά κτίρια που θα καλύπτουν όλες τις λειτουργικές ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου. Παρότι το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009, ο προηγούμενος ανάδοχος διέκοψε τις εργασίες. Τελικά η ΟΣΚ ΑΕ για να αποφθεχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, έλυσε τη σύμβαση και επαναδημοπρατεί το έργο έχοντας πρώτα ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξής του στο ΕΣΠΑ Αττικής. Το έργο είναι προϋπολογισμού  περίπου 11,2 εκ.€.

Αν αυτό με τη Ράλλειο μπει σε ένα καλό δρόμο και προχωρήσει η υπόθεση, ελπίζουμε μετά να έρθει η σειρά των άλλων προβλημάτων του Πειραιά, που χρονίζουν κι αυτά. Κάποια στιγμή αυτή η πόλη πρέπει να αρχίσει να βγαίνει από το τέλμα όπου βρίσκεται πολλά χρόνια τώρα. Κι αυτή η έξοδος εξαρτάται από όλους, μα πιο πολύ από τους δημοτικούς άρχοντες. Αυτοί εξ άλλου έχουν ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για το ρίξιμο του καραβιού στα βράχια.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 10:31

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση