Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 15:48

Ο Σου Φουτζιμότο δημιουργεί μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από το μύθο της Μέδουσας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

medusa2Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Σου Φουτζιμότο παρουσίασε στο κοινό την visual εγκατάσταση «Medusa», η οποία κινείται ανάλογα με την συμπεριφορά των επισκεπτών της.

Οι επισκέπτες του φετινού φεστιβάλ σχεδίου του Λονδίνου μπορούν να χρησιμοποιήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να απολαύσουν τη visual βόλτα τους στην “Μέδουσα”, μια εικονική εγκατάσταση του αρχιτέκτονα Σου Φουτζιμότο.

 Η Μέδουσα δημιουργήθηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Φουτζιμότο σε συνεργασία με το στούντιο εικονικής πραγματικότητας Tin Drum και αποτέλεσε έκθεμα στο Μουσείο V&A.

Έως και 50 επισκέπτες τη φορά μπορούν να φορέσουν ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και να εξερευνήσουν τις πειραματικές αρχιτεκτονικές φόρμες που σχεδιάστηκαν από τον Φουτζιμότο.

Καθώς οι άνθρωποι κινούνται μέσα στη Μέδουσα, η δομή αλλάζει και εξελίσσεται με βάση την κίνηση των επισκεπτών της.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το αποτέλεσμα της εικονικής αρχιτεκτονικής, να επιπλέει και να κινείται μέσα στον χώρο που έχει ορίσει η ίδια η γκαλερί”, δήλωσε ο Yoyo Munk, επικεφαλής επιστήμης της Tin Drum.

“Η Medusa παρατηρεί ολόκληρη την ομάδα και αλλάζει τον εαυτό της με βάση τη γενική συμπεριφορά του κοινού και όχι του καθενός ξεχωριστά “, είπε στο Dezeen.

Η Μέδουσα στην ουσία διερευνά την αντίθεση μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού.

Η εγκατάσταση πήρε το όνομά της από τη μυθολογική μορφή Μέδουσα* καθώς και από τον όρο που έχει δοθεί από την επιστήμη της ζωολογίας για την μέδουσα. Πρόκειται για μια συγχώνευση μύθου και επιστήμης.

«Μας άρεσε η ιδέα μιας φιγούρας που ακροβατεί ανάμεσα σε κάτι που είναι όμορφο, ελκυστικό αλλά και επικίνδυνο», εξήγησε ο Munk.

Η Μέδουσα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προκαλεί τα άτομα να παίζουν, να αλληλεπιδρούν και να ακολουθούν τα φώτα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το Βόρεια Σέλας, καθώς περνούν μέσα από την εικονική εγκατάσταση.

Πηγή: Dezeen

medusaΗ Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία  αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες . Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.

Κατά τη μεταγενέστερη ρωμαϊκή εκδοχή του μύθου από τον Οβίδιο, ήταν πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς που ο Ποσειδώνας τη βίασε μεταμορφωμένος σε άλογο, στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. Σύμφωνα όμως με τον προγενέστερο ελληνικό μύθο δεν τη βίασε ο Ποσειδώνας αλλά η Μέδουσα «ξάπλωσε με τον Ποσειδώνα σε λιβάδι γεμάτο λουλούδια»  και δεν υπάρχει το στοιχείο της «τιμωρίας» της από την Αθηνά.

Τελικά, σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου, τη σκότωσε ο Περσέας με την βοήθεια της Αθηνάς προκειμένου να προστατέψει τη μητέρα του, Δανάη, από τον Πολυδέκτη. Από το θαυματουργό αίμα της, που θεωρούνταν ότι μπορούσε να γιατρέψει ή να σκοτώσει τους ανθρώπους, γεννήθηκε το φτερωτό άλογο Πήγασος και ο ήρωας Χρυσάωρ. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε. Πριν από τον Ησίοδο όμως κανείς δεν είχε συνδέσει τη Μέδουσα με τον Περσέα και δεν υπήρχε πουθενά το στοιχείο του αποκεφαλισμού της. Για παράδειγμα, ενώ η Οδύσσεια και η Ιλιάδα αναφέρουν τόσο τη Μέδουσα όσο και τον Περσέα, πουθενά δεν τους συνδέουν.

Η Μέδουσα και ειδικά το κεφάλι της, που ονομάζονταν γοργόνειο, χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά ως προστασία και αποτροπαϊκό σύμβολο και γι' αυτό χρησιμοποοιούνταν ως ακροκέραμο σε ναούς και σπίτια αλλά και ως διακόσμηση σε πανοπλίες, όπλα, ασπίδες, άρματα και διάφορα αντικείμενα.

Για περισσότερα στοιχεία  mixanitouxronou.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 16:03

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση