Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 13:05

Τα ΕΛΠΕ αν δεν πάρουν μέτρα για την προστασία μας θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΛΠΕ*, δηλαδή Ελληνικά Πετρέλαια. Τα ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο τέλος του 2009 ο Όμιλος Λάτση κατείχε το 39% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο 35.5%, ενώ το ευρύ επενδυτικό κοινό 25.5%.

 

 

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μία κινητοποίηση πολιτών της Ελευσίνας και της Μάνδρας, έξω από την πύλη των ΕΛΠΕ.

Μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου, η εγκατάσταση δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει σωστά 
(αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας), τα ρυπαντικά επεισόδια είναι ρουτίνα, η 
κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και είναι απορίας άξιο πως οι εργαζόμενοι στα 
ΕΛΠΕ αντέχουν να εργάζονται τα 12ωρα, στα οποία υποχρεώνονται.
 
Οι πολίτες της περιοχής, αφού βίωσαν την όποια απογοήτευση από την αποτυχία της αποτροπής 
της κατασκευής της νέας θηριώδους επέκτασης, ξαναβγαίνουν στο δρόμο.
Επισυνάπτονται, εκτός από τις φωτογραφίες, το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε, δίνει μια πολύ σαφή εικόνα της κατάστασης.
 
Τάσος Κεφαλάς
 
 
ΥΓ
Στο περιθώριο της συγκέντρωσης και μια ομάδα αυτοδιοικητικών, από αυτούς-ές που ανέχτηκαν 
το ανοσιούργημα και το νομιμοποίησαν με την μετατροπή τους σε αποδέκτες των χορηγιών των ΕΛΠΕ.
Άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη "βρώμα" ή οι εκλογές πλησιάζουν; 
 
 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

                                                                    

Εμείς, οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, εδώ, μπροστά την πύλη των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), ύστερα από πρόσκληση των «Πολιτών κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ», ένα ακριβώς χρόνο μετά από την λειτουργία του διυλιστηρίου υπό την νέα  γιγαντωμένη  του μορφή,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

Την διαπίστωσή μας ότι ο «εκσυγχρονισμός» του διυλιστηρίου αποδείχθηκε μέχρι σήμερα απατηλός. Μπροστά μας υψώθηκε  ένα θηρίο, που  προκαλεί σοκ και δέος. Τους εκκωφαντικούς θορύβους του περσινού καλοκαιριού διαδέχτηκαν ακραία επεισόδια ρύπανσης. Οι κώνοι των καυσαερίων είναι μόνιμοι,  οι εκπομπές καπνού παραπέμπουν στο εφιαλτικό παρελθόν της δεκαετίας του ’60, η έντονη δυσοσμία αερίου γίνεται αισθητή σε όλη την περιοχή, οι δυσλειτουργίες της μονάδας κάνουν τις σειρήνες του διυλιστηρίου να ηχούν όλο και πιο συχνά, τα ατυχήματα πυκνώνουν, ενώ ο Αρχαιολογικός μας χώρος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - τα Αισχύλεια - ορίζονται πλέον από τις πύρινες γλώσσες του πυρσού που λαμπαδιάζει τις πόλεις μας. Οι βλάβες στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα από την εκροή πετρελαιοειδών του διυλιστηρίου συνεχίζονται. Νέο ρυπαντικό φορτίο όζοντος τροφοδοτεί πλέον το λεκανοπέδιο, ενώ άρθηκε κι η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του διυλιστηρίου αυξήθηκε δραματικά.

Την έντονη διαμαρτυρία μας προς κάθε Αρχή για τη ρυπογόνο και ανεξέλεγκτη λειτουργία του διυλιστηρίου. Τα ΕΛΠΕ «χορηγούν» στην ατμόσφαιρα του Θριασίου χιλιάδες τόνους καυσαέρια. Για έναν ολόκληρο χρόνο πραγματοποιούν δοκιμές με πειραματόζωα, εμάς,  τους κατοίκους.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία μας, με την ασφάλειά μας!

 

Θεωρούμε υπόλογους απέναντι στην κοινωνία του Θριασίου  1ον) την εταιρεία που διακήρυξε απατηλά και με εκμαυλιστικές μεθοδεύσεις μια δήθεν πράσινη επένδυση, 2ον) τις Κυβερνήσεις και τις κρατικές αρχές που υιοθέτησαν άκριτα την οπισθοδρομική αυτή  επένδυση, και απέχουν από κάθε καθήκον τους για τον έλεγχο της λειτουργίας του Διυλιστηρίου, 3ον) όσους αυτοδιοικητικούς παράγοντες υπονόμευσαν σε καίρια σημεία τον αγώνα των κατοίκων,  4ον) τις «πρόθυμες» πανεπιστημιακές σφραγίδες που έσπευσαν να βάλουν πλάτη για ένα νέο διυλιστήριο στην Αττική  5ον) την μερίδα των ΜΜΕ που αναμετέδωσαν την προπαγάνδα των ΕΛΠΕ αποκρύπτοντας την αντίθετη άποψη, τόσο της κοινωνίας, όσο και των επιστημόνων. Η θλιβερή πραγματικότητα τους  διαψεύδει όλους!

 

Ανησυχούμε βαθύτατα για τα ατυχήματα που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά. Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι υποχρεώνονται σε εξευτελιστικά και εξαντλητικά 12-ωρα. Η υποστελέχωση, η εργολαβοποίηση κρίσιμων τομέων και οι κραυγαλέες εκπτώσεις στις λειτουργικές διαδικασίες Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως επισημαίνει και το Σωματείο των Εργαζομένων, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και της εγκατάστασης. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για διατήρηση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ένα μόλις χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του γιγαντωμένου διυλιστηρίου, ηχούν σειρήνες απολύσεων και μειώσεων μισθών. Η κρίση κάνει τα ΕΛΠΕ ακόμη πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά ασύδοτα.

 

Καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να προχωρήσει, χωρίς χρονοτριβή, σε επαρκή στελέχωση της εγκατάστασης με κατάλληλα  εκπαιδευμένο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο προσωπικό, εργαζόμενο στο πλαίσιο ανθρώπινου ωραρίου εργασίας. Προειδοποιούμε ευθέως την διοίκηση των ΕΛΠΕ ότι κάθε απόλυση αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον και την ασφάλειά μας, και δεν θα σιωπήσουμε γι αυτό!

 

Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας να εγκαταλείψουν το ολέθριο για τις πόλεις μας δόγμα «Ρύπαινε και πλήρωνε!», το οποίο τους οδήγησε στο να κλείνουν τα μάτια στην ρύπανση, να νομίζουν τα καυσαέρια για «υδρατμούς» και να ζητούν από τους κατοίκους να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για να πειστούν! Αν τώρα ανακάλυψαν την ρύπανση των ΕΛΠΕ, ας κάνουν κάτι ουσιαστικό: να διακόψουν την πελατειακή χορηγική σχέση τους με τα ΕΛΠΕ, να δουν παραπέρα από την θητεία τους και να διεκδικήσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού.

 

Καταγγέλλουμε την κραυγαλέα απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και την αδιάφορη αντιμετώπιση των τεκμηριωμένων καταγγελιών μας. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε τον προβλεπόμενο ετήσιο τακτικό έλεγχο, ενώ αναμένονται από τον Φεβρουάριο τα αποτελέσματα του ελέγχου που παραγγείλαμε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας! 

 

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση: α) να δώσει εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στην εγκατάσταση και β) να προχωρήσει σε άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου ώστε:

1)     να τεθούν  αυστηρότερα όρια  εκπομπών ρύπων

2) να θεσπιστεί μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, με εξειδικευμένη σύνθεση και συμμετοχή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του Τεχνικού Επιμελητήριου αλλά και της Αυτοδιοίκησης, για τον περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων  των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Θριάσιο. Η άμεση σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητα ζωής των κατοίκων του Θριασίου

3)  να υποχρεωθεί η εταιρεία να παρέχει σε πραγματικό χρόνο (online) τις μετρήσεις των περιβαλλοντικών σταθμών του διυλιστηρίου, ώστε να ενημερώνεται άμεσα ο πληθυσμός για την έκθεση του στους ρύπους.

 

Δηλώνουμε ότι μέσα στις ακραίες μνημονιακές συνθήκες που ζούμε οι διεκδικήσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια. Όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά εντείνονται, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίες για καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρή παραγωγή και αξιοβίωτο μέλλον για το Θριάσιο.

 

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη για πάντα, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά να ζήσουμε χειρότερα, δε θα συνηθίσουμε στους ρύπους, θα αγωνιστούμε ώστε οι νέες γενιές - που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουν σε διαφορετικές συνθήκες σε μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη - να απαλλαγούν από το  νέο περιβαλλοντικό βάρος.

Τα ΕΛΠΕ θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

Το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι!

Ελευσίνα, 15/7/2013

Πολίτες κατά της ρύπανσης των ΕΛΠΕ

 

         

Ακολουθούν μερικά ακόμη στοιχεία για τα ΕΛΠΕ ως Ανώνυμη Εταιρεία.

 

Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Αυτά καλύπτουν το 73% του δυναμικού διύλισης της χώρας (το υπόλοιπο 27% ανήκει στην Motor Oil Ελλάς). Επιπλέον λειτουργούν το διυλιστήριο ΟΚΤΑ στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο προμηθεύεται αργό πετρέλαιο μέσω αγωγών από τη Θεσσαλονίκη και καλύπτει περίπου το 85% των αναγκών της χώρας. Το αργό πετρέλαιο για αυτά τα διυλιστήρια προέρχεται από την Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύηκαι τη Ρωσία. Εξάλλου η εταιρεία λειτουργεί περισσότερα από 1400 πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς και 350 πρατήρια στην Αλβανία, στη Γεωργία, στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στηνΚύπρο, στο Μαυροβούνιο και στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τέλος κατέχει δίκτυο εμπορίας υγραερίου (LPG), ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων και λιπαντικών.

Πετροχημικά

Όντας η σημαντικότερη εταιρεία παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν σημαντικό (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων άνω του 50%) μερίδιο της αγοράς. Τα κύρια προϊόντα τους είναι τα πλαστικά, το PVC και το πολυπροπυλένιο, οι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες και ανόργανα χημικά όπως η χλωρίνη και το υδροξείδιο του νατρίου. Το τμήμα πετροχημικών είναι μέρος του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρική Ενέργεια

Τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390MW φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Εγκαινιάστηκε το 2005 και διαχειρίζεται από την θυγατρική T-Power. Η επένδυση για αυτή τη μονάδα έφτασε τα €250 εκατομμύρια.

Έρευνα Πετρελαίου

Με βάση το νόμο 2289/95 τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε 62000 χλμ² στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητες και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, στην Αλβανία και στη Λιβύη.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 16:57

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση