Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 16:15

Στον πίνακα φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ε.Ε στην τιμή χρέωσης του ρεύματος, ως πότε;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

'dei5Αρης Χατζηγεωργίου: Από σήμερα η ΔΕΗ ξεκινά τον νέο τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 και με βάση όσα έχει προαναγγείλει, μπορεί να επιβάλει αύξηση χρέωσης φορτίου ακόμα και 70%.

Mόνιμη «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναδεικνύεται η Ελλάδα ενώ από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης από τη ΔΕΗ που θα φέρει ισχυρά ηλεκτροσόκ στις τσέπες χιλιάδων καταναλωτών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά ο διεθνής ιστότοπος EnergyLive, η κάθε μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα 164,52 ευρώ (μέση τιμή), δηλαδή ακριβότερα από κάθε άλλη από τις 18 χώρες που μπαίνουν στον υπολογισμό. Δεύτερη ακριβότερη αλλά αρκετά χαμηλότερα, στα 132,07 ευρώ, είναι η τιμή χονδρικής στη Βουλγαρία και είναι πολύ πιθανό αυτό να σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι από εκείνες που εξάγουν ρεύμα στην Ελλάδα.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι είχε διαμορφώσει σχέδια για την επιτυχή κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια, μία από τις βασικές πηγές ήταν οι εισαγωγές από τις όμορες χώρες. Εφτασαν στιγμές που σχεδόν το 20% των αναγκών καλύφθηκε από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία οι οποίες φυσικά εκμεταλλεύονται την περίσταση για να εισπράττουν πολύτιμο συνάλλαγμα. Ο ιστότοπος EnergyLive, όμως, παίρνει στοιχεία μόνο από τη Βουλγαρία αλλά δεν αποκλείεται και η Βόρεια Μακεδονία να μας μεταπωλεί ρεύμα που εισάγει από τη Σερβία που είναι τρίτη ακριβότερη χώρα με 125,87 ευρώ ανά Mwh.

Πάνω από τα 120 ευρώ είναι μόνον μία χώρα, η Ρουμανία, και λίγο πάνω από τα 100 ευρώ Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Μάλιστα, η Ιταλία είναι χώρα που διασυνδέεται καλωδιακά με την Ελλάδα αλλά σχεδόν κάθε καλοκαίρι θέτει τη διασύνδεση σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας – τακτική που συνδέεται με τον φόβο ότι αυτό θα προκαλέσει ανοδικές τάσεις στην ιταλική αγορά. Κάτω, έως και πολύ κάτω από τα 100 ευρώ βρίσκονται χώρες όπου οι καταναλωτές έχουν πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη από εκείνη των Ελλήνων: Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.

Από σήμερα η ΔΕΗ ξεκινά τον νέο τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 που αφορά χιλιάδες καταναλωτές της. Με βάση όσα έχει ανακοινώσει, η τιμή χρέωσης θα προκύπτει από τη διαφορά της χονδρικής τιμής σε σχέση με την τιμή βάσης των 50 ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο περασμένος μήνας έκλεισε με μέση τιμή 100 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ μπορεί να επιβάλει αύξηση χρέωσης φορτίου 100% ενώ έχει προαναγγείλει έκπτωση 30%. Η ΔΕΗ δεν έχει σπεύσει να εξηγήσει αν αυτό θα οδηγήσει σε τελικές αυξήσεις 70%, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη της διαβούλευσης που υποτίθεται πως ετοίμαζε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να υπάρχει κάποιο πλαφόν στις ανατιμήσεις.

Πηγή:  efsyn.gr/oikonomia  

Σ.Δ. Δύο ερωτήσεις ενός καταναλωτή και ένα δεδομένο.

α) Πως έγινε και φτάσαμε στο σημείο για αρκετά χρόνια τώρα να έχει η Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα ανάμεσα σ'αυτές της Ε.Ε;

β) Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο έτσι ώστε σιγά σιγά αλλά σταθερά να φτηναίνει το ρεύμα στην Ελλάδα με στόχο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η τιμή χρεώσής του στα νοικοκυριά να βρεθεί στο μέσο όρο των 18 αυτών κρατών; 

Το δεδομένο είναι πως όσο πιο χαμηλός είναι ο μισθός τόσο η ακριβή τιμή του ρεύματος τον εξαμενίζει πιο γρήγορα. Στην Ελλάδα, που ανήκει στις μεσαίες χώρες της Ε.Ε ως προς τον μηνιαίο μισθό, είναι επιβαρυντικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όταν οι τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών είναι από τις ακριβότερες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 10:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση