Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 20:25

Δρυοκολάπτης στην κολόνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

bird2Ο νεαρός φωτογράφος Κωστής Κωνσταντίνου πηγαίνει σήμερα, πρωί πρωί, να φωτογραφίσει το φράγμα της Θέρμης- μια παραγγελία για το περιοδικό Επιλογές της Μακεδονίας. Το φράγμα είναι μία μεγάλη, πολύ όμορφη τεχνητή λίμνη με νερό που κατεβαίνει από τον ποταμό Ανθεμούντα, με ψάρια, νεροχελώνες, χήνες και χιλιάδες άλλα πουλιά. Από τις υπερυψωμένες όχθες της φυτρώνουν άπειρα δένδρα, κυρίως πεύκα, που σκαρφαλώνουν και χάνονται στα γύρω βουνά.

Το φως σήμερα είναι αρκετά καλό, αν και στον ουρανό περιπολούν άπλυτα σύννεφα. 

Κι όπως τραβάει ο φωτογράφος διάφορες πλευρές της λίμνης, βλέπει, αίφνης, σε μία από τις κολόνες της ΔΕΗ που παρατάσσονται δίπλα από το τσιμεντένιο μονοπάτι γύρω από το Φράγμα - τι βλέπει; . Έναν δρυοκολάπτη - πολλά χρόνια έχει να δει. Έναν δρυοκολάπτη να είναι γαντζωμένος κάθετα στην κολόνα και να την κτυπάει με το ράμφος σαν ραπτομηχανή. Καθώς τον φωτογραφίζει λέει από μέσα του: "Πάει και τα πουλιά τρελάθηκαν". Γιατί, ενώ έχει τόσα ζωντανά πράσινα κανονικά δένδρα γύρω τους, χιλιάδες πεύκα με ωραιότατους κορμούς γεμάτους ζωύφια, αυτός κτυπάει με το ράμφος του την πισσαρισμένη κολόνα της ΔΕΗ να βρει έντομα. Τακ τακ τακ ασταμάτητα. Βρε μανία. Να πηγαίνει να ψάχνει ειδικά εκεί που δεν έχει καμία ελπίδα να βρει τίποτα. Τακ τακ τακ. Να επιμένει στον κομμένο, νεκρό κορμό, στην κολόνα της ΔΕΗ, μάταια κτυπώντας πάνω στην ξεραμένη, μαύρη πίσσα. 

Ο φωτογράφος κατεβάζει την μηχανή "Nikon" και στέκεται και παρατηρεί το πουλί συλλογισμένος. συνεχίζει ο δρυοκολάπτης να ραμφίζει επίμονα, μανιακά, παράλογα, απελπισμένα, ανεβοκατεβαίνοντας κάθετα. Δεν μπορεί ο φωτογράφος να το εξηγήσει. Σκέφτεται μήπως το πουλί έχει τίποτα μνήμες απ'αυτόν τον κορμό και πως τον αναγνώρισε, τώρα, ύστερα από χρόνια, πως κάτι του θυμίζει - ίσως να'ναι κάποια παλιά δρυς που την κόψανε και την κάνανε κολόνα.

Και κοιτώντας επίμονα τον δρυοκολάπτη, επί πολλή ωρα, καταλαβαίνει αίφνης την πραγματική αλήθεια, του γίνεται η αποκάλυψη: οι Αμαδρυάδες*, οι νύμφες των δασών που ανέκαθεν μεγαλώνουν μέσα στις δρυς, έχουνε εγκαταλείψει τις βελανιδιές και κρύβονται πια μέσα στις κολόνες της ΔΕΗ. Πότε πότε ανεβαίνουν πιο ψηλά, στην κορυφή της κολόνας, περνούν κρυφά μέσα από τα ηλεκτρικά καλώδια και βγαίνουνε στο Ίντερνετ. 

panasΣ.Δ 1. *Οι Αμαδρυάδες σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν οι ψυχές των φυτών και ζούσαν όσο και αυτά, σε αντίθεση με τις Δρυάδες της νύμφες των δασών που θεωρούντο αθάνατες και συνόδευαν τους θεούς στα ερωτικά τους παιχνίδια. Όταν ένα δένδρο δεν πέθαινε φυσιολογικά η Αμαδρυάδα του πήγαινε σε ένα άλλα δένδρο και προσπαθούσε να τιμωρήσει τον ένοχο.

Στη φωτό ψηφιδωτό του Πάνα με μία αμαδρυάδα που βρέθηκε στην Πομπηία

Σ.Δ 2. Από τη συλλογή 25 διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (Θεσ/νίκη, 1953) "ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων" ( Εκδόσεις Πατάκη, 2021) που γενικά μου άρεσαν πιο πολύ για τα θαύματα που σπέρνουν με λέξεις και τις εκπλήξεις που προσφέρουν στον μικρόκοσμό τους. Πέντε έξι μάλιστα τα βρήκα εξαιρετικά κι ήταν σ' αυτά που έφτιαξε ένα δυνατό χαρμάνι χαράς και θλίψης εκλύοντας με μια φυσικότητα ένα νόημα όχι κοινότοπο αλλά προσιτό νομίζω για όλους που έχουν την καλή διάθεση να δουν τον κόσμο και τις δυνατότητες των ανθρώπων να τον διευρύνουν από διάφορες πλευρές ακόμα και ακραίες. 

biblionet.gr  για στοιχεία του βίου του Γ.Σκαμπαρδώνη και των έργων του.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 08:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση