Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 16:31

Δημοτικό Συμβούλιο στις 28.7 με εισηγητή τον Παντελή Καμά και θέμα το πράσινο στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prasino61ο) Η πρόσκληση του δήμου: Προσκαλείσθε σε 18η ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 (ώρα έναρξης: 19:15 και ώρα λήξης 23.00.).

2ο) Το θέμα; Όπως μας πληροφόρησε ο Παντελής Καμάς το θέμα είναι "ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ" ή με άλλα λόγια το αστικό πράσινο στο δήμο. Και μας πληροφόρησε ο Π.Καμάς πρώτον, διότι αυτός θα είναι ο εισηγητής αυτής της συνεδρίασης και δεύτερον, διότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 26.7 δεν υπήρχε η σχετική ανακοίνωση ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στη Διαύγεια ούτε στην σελίδα του στο fb. Όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ τις αναρτούσε ο δήμος τρεις τέσσερις μέρες πριν την ημέρα της διεξαγωγής τους. Όλες εκτός από μία, αυτής της προηγούμενης, που εισηγητής ήταν ο Γ.Τσιρίδης για το θέμα της ανάπλασης. Τώρα το κακό δευτέρωσε, μάλλον γιατί εισηγητής θα'ναι ο Π.Καμάς.

 3ο) Και γιατί ο Π.Καμάς και όχι η Δημοτική Αρχή ως είθισται; Διότι αυτή η συνεδρίαση ανήκει στην κατηγορία ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ και είναι η συνέχεια μιας άλλης που διεξήχθει τέλη Ιανουαρίου του '21 και εισηγητές τότε ήταν οι Π.Διαλινάκης, Γ.Τσιρίδης και Γ.Καλαμαράς. Επειδή όμως το ενδιαφέρον αυτό Δ.Σ κράτησε πολύ ώρα συμφώνησαν όλοι ότι στο επόμενο Δημοτικό Έλεγχο που θα γινόταν σε ένα περίπου μήνα θα εισηγείτο πρώτος και ο Π.Καμάς. Τι ένας μήνας τώρα, τι έξι...δε χάθηκε κι ο κόσμος.

Το ουσιαστικό είναι ότι οι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ έχουν μία δυναμική που μπορούν να ενεργοποιούν την αντιπολίτευση, να ευαισθητοποιούν τη Δημ.Αρχή, εμπλουτίζοντας το διάλογο, τη δημοκρατία και την προβληματική πάνω σε δημοτικά θέματα και θα έπρεπε από μόνη της η Δημ.Αρχή να τους επιλέγει ώστε να διεξάγονται πιο συχνά και πιο οργανωμένα και όχι όπως έγινε μέχρι τώρα κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης.  

4ο) Το ότι το πράσινο είναι ένα από τα αδύνατα θέματα της Δημ.Αρχής είναι πια δεδομένο. Ακόμα και αυτοί που αδιαφορούν για το πράσινο ή είναι εχθρικοί απέναντί του και απ'ότι φαίνεται είναι οι περισσότεροι σ'αυτήν την πόλη, είναι δύσκολο να μη βλέπουν ότι τα κομμένα δένδρα σ'αυτόν το δήμο τα πολλά τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα νεοφυτεμένα. Και ότι ο τρόπος που κόβονται στην ουσία "καίει" τις θέσεις τους μιας και δεν ξεριζώνονται εντελώς. Επιπλέον το άλλο που είναι φανερό είναι πως τα κλαδέματα χρειάζονται να βελτιωθούν σημαντικά. Αυτοί που παρατηρούν και σχολιάζουν τέτοια θέματα το επισημαίνουν.

Και το τρίτο, το άξιον απορίας, είναι πως γίνεται και κάθε χρόνο να κλαδεύονται συνεχώς τα δένδρα στους ίδιους δρόμους. Λόγου χάρη, στο δρόμο όπου κατοικώ δεν θυμάμαι να έχουν κλαδέψει τα δενδρα του καμία, μα καμία φορά. Λες κι εμείς δεν πληρώνουμε δημοτικά τέλη. Πάντως είναι μυστήριο που τόσα χρόνια δεν βρέθηκε ένας πολιτικός προϊστάμενος του πράσινου, ένας προϊστάμενος υπηρεσίας βρε αδελφέ, ένας διευθυντής, κάποιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρασίνου, ένας της αντιπολίτευσης, κάποιος περαστικός, που να θέσει το ερώτημα, μα γιατί ρε παιδιά κάθε χρόνο κλαδεύουμε τα ίδια δένδρα;

Υπάρχουν και άλλα θέματα σχετικά με το πράσινο και κάποια απ'αυτά τα αναφέρει η εισήγηση του Π.Καμά που ακολουθεί, όπου το σημαντικό είναι πως ασχολείται με ένα θέμα που δεν ανήκει στα δημοφιλή συν τις επεξεργασμένες ιδέες που περιλαμβάνει για την βελτίωση του πράσινου στην πόλη. Το γεγονός ότι έχω μία σημαντική διαφωνία για τη μη αναφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή της ανάπλασης δεν μειώνει την αξία αυτής της παρέμβασης.

5ο) ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

 Ο Συνδυασμός  « ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», είναι μία υπεύθυνη Δύναμη, ένας Προοδευτικός Συνδυασμός, ο οποίος ασκεί υπεύθυνη  και Δημιουργική Αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση Προτάσεων. Αντιπολίτευση που αφορά το μέλλον της πόλης.

Στη Δική μας αντίληψη, το Περιβάλλον αποτελεί Δικαίωμα για κάθε Πολίτη. Η πράσινη πόλη, είναι η μεγάλη Πρόκληση, που αντιμετωπίζουμε.

Η πόλη μας ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ και ΜΠΟΡΕΙ, να έχει ένα αναβαθμισμένο Περιβάλλον.

Οι πολίτες ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να απολαμβάνουν, ένα αναβαθμισμένο Περιβάλλον.

Η Πρότασή μας, αφορά μία Ολοκληρωμένη Πολιτική για την Ανάπτυξη του  Πρασίνου.

-          Είναι μία συστηματική προσέγγιση της πολιτικής και των απαιτούμενων Δράσεων.

-          Στηρίζεται στις Αρχές της κυκλικής Οικονομίας. Οι πολιτικές για το Πράσινο, οι δράσεις και οι Παρεμβάσεις, θα μειώνουν τα κόστη λειτουργίας του Δήμου, και θα αναχρηματοδοτούν με την σειρά τους το ίδιο το πρόγραμμα.

-          Αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία.

-          Είναι μία πολιτική που στηρίζεται στο Δημόσιο Χαρακτήρα των Υπηρεσιών,.

Ο ΣΤΟΧΟΣ  ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

 Οι προτάσεις μας κινούνται σε δύο άξονες : Ο πρώτος είναι ο Στρατηγικός Τομέας των Μεγάλων Παρεμβάσεων, και ο Δεύτερος είναι ο Άξονας των  περιοδικών και συστηματικών παρεμβάσεων,

Για το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : Επιβάλλεται να κάνουμε κομποστοποίηση των πρασίνων για να μπορούμε να έχουμε παραγωγικό χώμα και να μειώνουμε το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων. Ήδη ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη εγκατάσταση.

2.      ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ : Με την εξοικονόμηση χρημάτων, από την κομποστοποίηση του Πρασίνου , μπορούμε να δημιουργήσουμε και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία δημοτικού φυτωρίου. Μάλιστα η δημιουργία του μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Το Δημοτικό φυτώριο, θα μπορούσε να αναπτύξει τα μονοετή φυτά, τα οποία είναι αναγκαία για να φυτεύονται τα Κεντρικά Σημεία της πόλης

 3, ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ :

Το Όρος Αιγάλεω ανήκει στις αναδασωτέες, περιοχές. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η Διαχείρισή του.  Πρέπει όμως να σημειώσω, ότι δεν μπορούμε εμείς κα οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, να μένουμε απαθής, με δεδομένο μάλιστα ότι δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η αναδάσωσή του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το κόστος της αναδάσωσης του Όρους Αιγάλεω θα ανέλθει στα  10 εκατομμύρια Ευρώ.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, σήμερα, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο Κοινός Διαχειριστικός Φορέας των Εμπλεκόμενων Δήμων. Να κάνει Διαχειριστική Μελέτη, την οποία εμείς προτείνουμε να αναλάβει το ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ώστε το φαλακρό βουνό να γίνει και πάλι πνεύμονας πρασίνου για την πόλη μας και το Λεκανοπέδιο της Αττικής  

4.ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ : Θα πρέπει η  φύτευση φυτών να καλύψει το 30% της έκτασης.

 Νέες φυτεύσεις :

 

1.   Καταγραφή των ελεύθερων χώρων και των χώρων Πρασίνου σε Γεωχωρική απεικόνιση και αξιολόγηση της κατάστασής τους.

2. Μελέτη για τις νέες φυτεύσεις Πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση μάς ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος συντήρησης, άρα ανάπτυξη πρασίνου, το οποίο δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό. Συνήθως η ανάπτυξη του Πρασίνου, εγκλωβίζεται στο « φαίνεσθαι», το οποίο όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό, και έτσι τα έργα Πρασίνου παρακμάζουν.

3.      Συνεργασία με τους πολίτες στις Γειτονιές, ώστε η πόλη να αποκτήσει και με τη δική τους συμμετοχή, μία ενιαία φυσιογνωμία σε ό,τι αφορά το Πράσινο.

 

Για να κάνουμε πολιτική στο Πράσινο υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη,  κατέθεσε πρόταση για 1,5 εκατομμύριο Ευρώ πρόγραμμα  στο Μέτρο 8,3 ΠΑΑ για εμφυτεύσεις , αναβάθμιση του εδάφους καθώς και συστήματα αντιπυρικής προστασίας για το πάρκο του Αγίου Φίλιππα. Υπάρχουν Δήμοι,  που κατέβασαν προτάσεις για  ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα. Εμείς που είμαστε; Θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε το Πράσινο, στα Λιπάσματα, στο Σελεπίτσαρη καθώς και το Πάρκο Πρέσσοφ, ή σε άλλα εγκαταλελειμμένα αλσύλλια του Δήμου μας. Δυστυχώς δεν είμαστε πουθενά

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

 

Η Συντήρηση του Πρασίνου απαιτεί μία συστηματικές και τακτικές ενέργειες δράσεις και παρεμβάσεις που ξεκινάνε  από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, για να δει κάποιος τα αποτελέσματα το Μάιο.

 

1.   Μεγάλη γκάμα δέντρων, χρειάζονται κλάδεμα αυτή την περίοδο ( και μάλιστα σωστό, όχι να μετατρέπουμε τα δένδρα σε κούτσουρα), είναι απαραίτητο  για λόγους ενδυνάμωσης του φυτού, όλως ενδεικτικά τα εσπεριδοειδή, οι ελιές.

2.  Το ξεχορτιάριασμα από τα αγριόχορτα γίνονται πριν αυτά «τινάξουν» τους σπόρους άρα πρέπει να γίνει από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει εμφύτευση ανταγωνιστική βλάστηση, ανάλογα με τον τόπο είτε υφέρπουσα είτε πιο ψηλή.  Επίσης τα  παρτέρια με το πράσινο χρειάζονται λίπανση.

3.    Θα πρέπει να προγραμματιστεί η  φύτευση με φυτά που δίνουν χρώμα στα Κεντρικά Σημεία της πόλης. Έχει σημασία ιδιαίτερα σήμερα, που δοκιμάζονται οι πολίτες και η αγορά από την πανδημία, να προετοιμάσουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον για την Άνοιξη, το οποίο θα το απολαμβάνουν οι πολίτες αλλά και θα συμβάλλει στην τόνωση της Εμπορικής Δραστηριότητας.

4.    Άμεση αντικατάσταση των δένδρων, που έχουν κοπεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Σμύρνης.

Άρα πρέπει να εκπονηθεί για τη Συντήρηση ένα ετήσιο πρόγραμμα, και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν θα ασκήσω κριτική στην  « πολιτική» της Δημοτικής Αρχής για την Ανάπτυξη του  Πρασίνου.  Γιατί απλά στην ανυπαρξία πολιτικής, δεν μπορεί κάποιος να κάνει την παραμικρή κριτική.

Ελπίζω να σας βοηθήσει η σημερινή παρέμβαση, να αποκτήσετε πολιτική. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να  « συνέλθει» το Πράσινο στην πόλη, θα απαιτηθούν δύο χρόνια συστηματικής προσπάθειας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 04:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση