Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 16:20

Νίκος Μπελαβίλας: Να είστε βέβαιοι, στον Πειραιά θα γίνει «της Χαβούζας» με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα σκουπίδια στο Αιγάλεω

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

egaleo2Το έδαφος για να πνίξει τον ευρύτερο Πειραιά με τα σκουπίδια όλης της Αττική άνοιξε η κυβέρνηση των αρίστων κατά τα πρότυπα της χαβούζας μιας άλλης εποχής αλλά και των προθέσεων των σημερινών υπουργών, όπως ο κ. Βορίδης, που ήθελαν να φέρουν όλα τα λύματα της Αττικής στην Ψυττάλεια για να προστατέψουν τις εκλογικές τους περιφέρειες. Δεν έχουν όμως τις ίδιες ευαισθησίες οι γαλάζιοι βουλευτές του Πειραιά. Οι κ.κ. Κατσαφάδος, Τραγάκης κ.ά. έβαλαν την υπογραφή τους αδιαφορώντας για τους Πειραιώτες: τα παιδιά ενός κατώτερου θεού που κουβαλούν τις αμαρτίες του Λεκανοπεδίου.

Η κυβέρνηση των αρίστων τόλμησε να κάνει το αυτονόητο για εκείνη: υποβαθμίζει περαιτέρω μια περιοχή "τελειώμενη": προτείνει την κατασκευή εργοστασίων για την επεξεργασία αποβλήτων στη ζώνη απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω. Θα τολμούσε άραγε ποτέ να κάνει το ίδιο στο Τατόι της Πάρνηθας, στον Άγιο Ιωάννη Κυνηγό του Υμηττού ή στον Διόνυσο της Πεντέλης; Ούτε κατά διάνοια γιατί θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες. Εδώ όμως, στο τέταρτο βουνό, στο Αιγάλεω όλα είναι επιτρεπτά.

Το προηγούμενο σχέδιο δίκαιης κατανομής των μονάδων επεξεργασίας σε έξι θέσεις σε όλη την Αττική, που είχε γίνει αποδεκτό από όλους του πειραϊκούς δήμους είχε μέσα του μία κεντρική ιδέα: Ο Πειραιάς αναλάμβανε να διαχειριστεί τα σκουπίδια του και να μην επιβαρύνει άλλες περιοχές. Όχι όμως το αντίθετο.

Η περιφερειακή αρχή Πατούλη και η κυβέρνηση ανέτρεψαν αυτές τις «σοσιαλιστικές ιδέες» περί δικαιοσύνης. Όπως παλιά, το ίδιο και σήμερα. Τα λύματα, τα απόβλητα, η ρύπανση, οι χωματερές, δεν έχουν θέση στις ακριβές βόρειες, νότιες και ανατολικές γειτονιές της Αθήνας. Για αυτό υπάρχουν από γενέσεως κόσμου το Σχιστό, η Φυλή, η Ψυττάλεια, ο Ασπρόπυργος. Για να δέχονται τα σκουπίδια, βοθρολύματα, τα φουγάρα, τα απόβλητα όλων των άλλων.

Οι κάτοικοι και οι δήμοι του Πειραιά είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν. Το Σχιστό από φθινόπωρο φαίνεται ότι θα κλείσει είτε το θέλουν είτε όχι. Αν τους αφήσουμε έτσι, το επόμενο που θα φέρουν θα είναι η μονάδα καύσης που χρόνια τώρα ονειρεύονται και έχουν συμφωνήσει να κατασκευάσουν.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους κατοίκους των δυτικών συνοικιών. Προτείνουμε και στη δημοτική αρχή Μώραλη να πράξει το ίδιο. Να πορευτεί ξανά στο κοινό διαδημοτικό μέτωπο για την προστασία της πόλης, για τη δίκαιη και περιβαλλοντικά ορθή κατανομή και διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Πριν από πολλά χρόνια, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, το '77-80, ο Πειραιάς έδωσε μία σκληρή μάχη τριών χρόνων έχοντας απέναντι του τους φυσικούς και πολιτικούς προγόνους του σημερινού πρωθυπουργού. Ήταν η Μάχη της Χαβούζας και την κέρδισε. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, να είστε σίγουροι.

Νίκος Μπελαβίλας #pireas4all 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 16:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση