Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 19:53

Καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ-Το παρασκήνιο και οι βρετανικές ζαβολιές

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slpr23Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καταδικάζει ρητά τον Ερντογάν και τον Τατάρ για τις εξαγγελίες σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο ΟΗΕ αναβαθμίζει την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς μιλάει ρητά για καταδίκη και όχι απλώς για «βαθιά ανησυχία».

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει εκ νέου, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αποφάσεις 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς των Βαρωσίων. 

Το λεκτικό της δήλωσης για το συγκεκριμένο θέμα είναι το ίδιο  που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση, την οποία είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη δήλωση.

Με επωνυμία Ερντογάν οι παρανομίες

Ως πρώτη διαφορά αναφέρουν ότι στη νέα δήλωση γίνεται ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών του Ερντογάν για τα Βαρώσια και δεν εκφράζεται απλώς η «βαθιά ανησυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη, ότι επίσης για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία, δηλαδή τον Ερντογάν, και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Τατάρ. Με την αλλαγή αυτή καθορίζονται οι υπαίτιοι της παράνομης ενέργειας, ενώ η δήλωση του Οκτωβρίου περιοριζόταν στην γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Παραλλήλως, στη νέα δήλωση τονίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε το τμηματικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Υπογραμμίζεται επίσης ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και μπορούν να αυξήσουν την ένταση. Μια αναφορά που φωτογραφίζει, για άλλη μία φορά, τις νέες προκλήσεις στις οποίες προχώρησε η τουρκική πλευρά.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, στις οποίες μάλιστα συμπεριλαμβάνει και τη μετάβαση των Βαρωσίων σε υπό τον ΟΗΕ διοίκηση. Ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημασία αυτού του σημείου έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θεωρεί ότι οι τουρκικές παρανομίες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ».

Η βρετανική λαθροχειρία 

Πατώντας  slpress.gr/ethnika  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο.

Νέος γύρος προκλήσεων του Ερντογάν  Ο Ερντογάν δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο και η Ε.Ε. εκφράζει απλώς την ανησυχία της, στέλνοντάς του μηνύματα, τα οποία της λέει ότι αξίζουν «όσο ο ήχος του άδειου τενεκέ». της Βασιλικής Σιούτη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 20:06

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση