Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 17:43

Ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Πειραιά: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του όρους Αιγάλεω και στη ΜΕΑ στο Σχιστό

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

egaleo1Σ.Δ. Το σχόλιο δεν έχει να κάνει με αυτήν καθ'εαυτή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σχετικά με τις επιλογές τoy ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Πατούλη για την οριοθέτηση της ΜΕΑ Σχιστού σε μία προστατευόμενη πράσινη περιοχή του όρους Αιγάλεω που πιθανόν θα συνοδευτεί και από την καύση των υπολειμμάτων των απορριμμάτων. Πάντως όσοι κατάγγειλαν την καύση κάπου θα το διάβασαν, μόνο που δεν αναφέρουν την πηγή τους και εμείς δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να την βρούμε στη διαύγεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχόλιο εστιάζει στην απουσία πρότασης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ σχετικά με την περιοχή που θα κατασκευαστεί ΜΕΑ για να δέχεται τα απορρίμμματα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Η απουσία αυτή καθιστά, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, αδύναμη την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που ρίχνει τα βέλη του και στις δημοτικές αρχές του Περάματος και του Κερατσινίου Δραπετσώνας. Όσο δεν υπάρχει εφικτή αντιπρόταση οι όποιες κριτικές όσο κι αν είναι εύστοχες και δίκαιες ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν και να ξεσηκώσουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμα κι αν την επιβαρύνουν βαριά οι επιλογές της κυβέρνησης. 

Ανακοίνωση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πειραιά: «Καταστροφική η κυβερνητική τροπολογία που υποβαθμίζει το Όρος Αιγάλεω και φορτώνει το Σχιστό με τα απορρίμματα της Αττικής»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει την πανδημία ως ευκαιρία για να περνά τελευταία στιγμή και χωρίς καμία πραγματική διαβούλευση αντιλαϊκά νομοσχέδια που πλήττουν βάναυσα τους πολίτες σε τομείς όπως της υγείας, της παιδείας και της εργασίας. Με την ίδια σκοπιμότητα με την οποία εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα στους ως άνω τομείς, έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουν και το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει την πανδημία ως ευκαιρία για να περνά τελευταία στιγμή και χωρίς καμία πραγματική διαβούλευση αντιλαϊκά νομοσχέδια που πλήττουν βάναυσα τους πολίτες σε τομείς όπως της υγείας, της παιδείας και της εργασίας. Με την ίδια σκοπιμότητα με την οποία εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα στους ως άνω τομείς, έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουν και το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης μέσω αυτής της τροπολογίας υλοποιούν τον σχεδιασμό τους για την κατασκευή μίας νέας φαραωνική μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στο Σχιστό, σε μία περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από πλήθος βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Είναι αξιοσημείωτο πως η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να κατασκευάσει τη μονάδα αυτή με τη συμμετοχή ιδιώτη (ΣΔΙΤ), αποδεικνύοντας στην πράξη πως «τα σκουπίδια είναι χρυσός» για τους ιδιώτες, αλλά αναφορικά με την τοποθεσία της μονάδας συνεχίζουν να συμπεριφέρονται στους Δήμους του ευρύτερου Πειραιά σαν να είναι «η πίσω αυλή» της Αττικής. Συνεπώς, συνεχίζουν την υποβάθμιση των περιοχών μας για να κερδοσκοπούν ιδιώτες εις βάρος των πολιτών.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά επιδιώκει τη δημιουργία ενός Παμπειραϊκού Μετώπου, όπου μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τα κινήματα των πολιτών να υψώσουμε ένα ανθρώπινο τείχος απέναντι σε κάθε παλαιά και νέα οχληρή επιβάρυνση της θάλασσάς μας, των ακτών μας, του Όρους Αιγάλεω, των ελεύθερων χώρων, των αρχαιολογικών χώρων, του αστικού πράσινου.  

Και η ανακοίνωση της Τ.Ε Πειραιά του ΚΚΕ 

 

ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

 

ΤΟ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ!

Εργαζόμενοι – ες, αυτοαπασχολούμενοι – ες, νέοι – ες,

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, «σαν τον κλέφτη μεσ’ τη νύχτα», στις 20/7/2021 τα μεσάνυχτα, πέρασε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία εξασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την τροποποίηση του νόμου 2742/1999, ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από αγώνες του λαϊκού κινήματος, ο οποίος καθόριζε «τα όρια ζωνών προστασίας» του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και κηρυχθεί «ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως περιοχές «απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος». Στις ζώνες αυτές με τον μέχρι τώρα νόμο επιτρέπονταν μόνο ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τώρα, η κυβέρνηση στα μουλωχτά πέρασε την τροποποίηση των παραπάνω με την εγκληματική πρόβλεψη: «Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του Όρους Αιγάλεω η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων».

Το ΚΚΕ ανέδειξε και καταδίκασε τη συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, που έρχεται να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς της Περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλη) για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγει το καρκινογόνο καύσιμο RDF.

 Η εξέλιξη αυτή είναι εις βάρος του λαού της περιοχής μας γιατί:

Ø Πρόκειται για μια ακόμα υγειονομική βόμβα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, δίπλα στην COSCO και τα καζάνια του θανάτου, στη βιομηχανική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, και επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον!

Ø Η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα γίνει με συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με ζεστό κρατικό χρήμα στους κατασκευαστικούς ομίλους που θα αποκομίζουν πολλά κέρδη από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Το αυξημένο κόστος θα το πληρώσει για άλλη μια φορά ο λαός με περισσότερα χαράτσια!

 Συνένοχες στο εξελισσόμενο έγκλημα στο Σχιστό εις βάρος του λαού του Πειραιά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικές αρχές του σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Πέραμα, που είχαν συνυπογράψει κείμενο της περιφερειακής αρχής Δούρου το 2016, που προέβλεπε τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, έργο που σήμερα υλοποιείται από την ΝΔ και την Περιφερειακή Αρχή Πατούλη.

 Καλούμε το λαό της περιοχής σε κλιμάκωση του αγώνα, μπροστά στη νέα εξέλιξη!

Οι ενθαρρυντικές κινητοποιήσεις από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, τη συντονιστική τους επιτροπή, που έχουν αναδείξει το θέμα ως τώρα, είναι η ώρα να γίνουν πιο μαζικές.Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές αρχές και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής. Με τους αγώνες του δεν θα επιτρέψει τη θυσία της ζωή μας, της υγεία των παιδιών μας, την καταστροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, οι εκπρόσωποί του στη Βουλή και στα όργανα της τοπικής διοίκησης θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.

 Ιούλης 2021

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 20:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση