Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 15:27

Η αντιμετώπιση της μελισσανιδίλας από τις προτάσεις ανάπλασης και δυο τρεις ακόμα σκέψεις γι'αυτές τις πολύφερνες

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi4Στις 12.7 διεξήχθει δια τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου με θέμα την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα (  εδώ ). Ο επικεφαλής της κίνησης "Η δική μας πόλη" Γ.Τσιρίδης εισηγήθηκε μία πρόταση (  εδώ ) που ψηφίστηκε και από τις παρατάξεις των Π.Διαλινάκη, Π.Καμά και Ε.Δαβγιώτη. Η πρόταση που υπερψηφίστηκε από την συμπολίτευση ήταν αυτή της Δημοτικής Αρχής ( εδώ  ). Η τρίτη πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν της "Λαϊκής Συσπείρωσης" της οποίας ο άξονας ήταν η απαλλοτρίωση δίχως αντίτιμο σε κανένα από τους ιδιοκτήτες των 640 στρεμμάτων. 

Προφανώς το θέμα της ανάπλασης όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή στο Δ.Πειραιά. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποια πρόταση δυνητικά μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα από κάθε άποψη οφέλη στον κόσμο που ζει και εργάζεται σ'αυτήν την περιοχή, σε όσο γίνεται πιο σύντομο χρόνο και από τον πιο προσπελάσιμο δρόμο. Καλό είναι όσοι έχουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη να την καταθέτουν δημόσια, έστω και κατόπιν εορτής, για να μπορούμε οι υπόλοιποι που ενδιαφερόμαστε για το παρόν και το μέλλον της περιοχής να τις σκεφτόμαστε, να τις συζητάμε, να κάνουμε συγκρίσεις και ενδεχομένως να συνθέτουμε άλλες προτάσεις. Αυτή την επιλογή της ενημέρωσης θα μπορούσε να την είχε διαλέξει η Δημ.Αρχή διοργανώνοντας πριν το Δημοτικό Συμβούλιο της 12.7 μία ημερίδα με ομιλητές - συζητητές αξιόλογους επιστήμονες που έχουν εντρυφήσει σε θέματα αναπλάσεων και έχουν μία επάρκεια τέτοια ώστε να φωτίσουν αυτοδιοικητικούς παράγοντες και δημότες πάνω στο θέμα αυτό. Δυστυχώς όμως δεν την επέλεξε.  

Ας ξεκινήσουμε από την τοξική μελισσανιδίλα, που εξ αιτίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα μας μαυρίζει εκτός απροόπτου τη ζωή μέχρι το 2035 και βάλε αντί του 2027 που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος και που ήδη έξι χρόνια τώρα προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία της πόλης. Μας ενδιαφέρει λοιπόν, αν οι προτάσεις για την ανάπλαση που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, μπορούν να συνεισφέρουν στη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Η Δημοτική Αρχή αναμένει το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την απαλλοτρίωση των 240 στρεμμάτων που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα για να ξεκινήσει μια πολεοδομική μελέτη. Από τα συμφραζόμενα καταλάβαμε πως θα συμβεί αυτό εφόσον η απόφαση είναι υπέρ μας. Δεν φαίνεται πουθενά τι θα πράξει αν η απόφαση του ΣτΕ είναι εναντίον μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι παίζει και μία ακόμα ενέργεια της Εθνικής. Είναι η αγωγή λοιπόν, εναντίον βασικά του κράτους, που στην περίπτωση που εγκριθεί η απαλλοτρίωση ζητά αποζημίωση 50 εκ.ευρώ. 

Ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσε η Δημ. Αρχή για να ξεκινήσει η πολεοδομική μελέτη της περιοχής είναι η κήρυξη της ιδιοκτησίας της Oil One (περίπου 35 στρέμματα) σε χώρο πρασίνου. Από τα λίγα που γνωρίζουμε για να κηρυχθεί μία περιοχή ως χώρος πρασίνου την πρωτοβουλία μπορεί να την αναλάβει ένας  ή περισσότεροι δήμοι και την αποζημίωση να την καταβάλλει ο δήμος αν έχει ή το κράτος αν θέλει. Αναμένουμε λοιπόν κατ'αρχάς να κηρύξει ο δήμος, αν μπορεί φυσικά, την περιοχή της oil one ως χώρο πρασίνου. Από εκεί και πέρα ξεκινά μία διαδικασία που για να αποφασιστεί τελεσίδικα μπορεί και να περάσουν 15 χρόνια. Μέχρι τότε η oil one θα εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα απόβλητα πλοίων που πιάνουν τα ελληνικά λιμάνια με τον τρόπο που το κάνει μέχρι τώρα και με τους αδύναμους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πριν εφτά χρόνια. Στην ουσία λοιπόν, άμεσο όφελος από την κήρυξη της ιδιοκτησίας της ως χώρο πρασίνου δε μπορώ να διακρίνω. Αν τώρα η Δημ. Αρχή μπορεί να μας εξηγήσει αναλυτικά για ποιο λόγο έβαλε αυτή την προϋπόθεση για να ξεκινήσει την πολεοδομική της μελέτη έχουμε κάθε καλή διάθεση να σκεφτούμε τα επιχειρήματά της αρκεί να μας τα γνωστοποιήσει. 

Ο Γ.Τσιρίδης στις αναρτήσεις του σχετικά με την εισήγησή του πολλές φορές ανέφερε πως η ανακήρυξη της περιοχής σε περιοχή ανάπλασης θα βοηθήσει και τον αγώνα κατά των εστιών μόλυνσης, που ως γνωστόν η κύρια πηγή τους είναι η Oil One. Στην περίπτωση που ο δήμος αποφασίσει κάποια στιγμή και χαρακτηρίσει την τέως βιομηχανική ζώνη σε περιοχή Ανάπλασης με δημιουργία Φορέα Ανάπλασης τον Δήμο, η γνώμη μου είναι πως πρακτικά αυτό δε μεταφράζεται άμεσα στην λύση του προβλήματος της μελισσανιδίλας. Ούτε ικανή ούτε αναγκαία συνθήκη είναι και αυτό το συνάγουμε και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Απλά και στο βαθμό που συντρέξουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να ρίξει το βάρος του υπέρ της λύσης αυτού του μεγάλου περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής μας.

Κάποια ακόμα σχόλια για την ανάπλαση. Προφανώς όλες οι παρατάξεις που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ανάπλασης θέλουν το καλύτερο δυνατόν για την πόλη. Επειδή όμως πολλές φορές έχει παρατηρηθεί στην ιστορία πως ο δρόμος για την κόλαση συχνά είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος που μας κάνει να εξετάζουμε τις κατατεθειμένες προτάσεις με κριτική διάθεση.

Θα αναφερθούμε βασικά στην πρόταση της Δημ.Αρχής που πλειοψήφησε. Κατ'αρχάς στις προαπαιτούμενες προτάσεις που βάζει ο δήμος έτσι γενικά και αόριστα δίχως τα πως και τα πότε και από ποιους, μόνο κάποιες παράπλευρες παρατηρήσεις μπορεί να γίνουν.

Μία από αυτές έχει να κάνει με την πρότασή του για την απαλλοτρίωση όλης της περιοχής των 640 στρεμμάτων. Στην πράξη αυτό σημαίνει να απαλλοτριωθεί η έκταση της Lafarge, της Oil One και των ΕΛΠΑ, σύνολο περίπου 180 στρέμματα. Αν περάσει από το ΣτΕ η απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής με 11 περίπου εκ. τότε ανοίγει η όρεξη να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και της υπόλοιπης περιοχής. Το θέμα είναι πως θα πρέπει να κινηθεί ο δήμος για να πείσει την Περιφέρεια Αττικής ή το κράτος για να ξεκινήσει και η δεύτερη απαλλοτρίωση. Αναμένουμε την συγκεκριμένη πρόταση της Δημοτικής αρχής καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες που έχει στο μυαλό της να βάλει μπρος και όχι φυσικά τον κόκκινο Μάη, για να πειστούμε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι ψηφοθηρικά λόγια του αέρα.

Στην περίπτωση που η απαλλοτρίωση δεν προχωρήσει και που ως δεύτερο βήμα δεν αποφασίσει το κράτος να καταβάλλει στην Εθνική τα 50 εκ. που ζητάει με την αγωγή της, τότε σκουραίνουν για μας τα πράματα. Αν πάντως αγοραστεί τελικά ο χώρος με 50 εκ. τότε η έκταση αυτή λογικά θα ανήκει στο κράτος και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα και από ποιους θα είναι ένα θέμα αρκετά μπλεγμένο.

Μια άλλη λύση είναι να διαλέξει ο δήμος να προχωρήσει βάσει του ν.2508/97 περί αναπλάσεων, που σε κάποια άρθρα του αναφέρει ρητά ότι σε περιοχές που αλλάζει η χρήση γης ή μπαίνουν σε σχέδιο πόλης είναι επιβεβλημένη η εισφορά γης έως και 60% και η εισφορά σε χρήμα για τα κοινόχρηστα έργα στον δήμο. Αυτός λοιπόν ο νόμος, που δένει με την έκταση των Λιπασμάτων, είναι ένας νόμιμος τρόπος για να περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου έως και 140 περίπου στρέμματα. Ας το σκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες.

Μου άρεσε που η δημοτική αρχή θυμήθηκε την σύνδεση της περιοχής της ανάπλασης με μέσον σταθερής τροχιάς. Αυτό το αναφέρει σαφώς η τροπολογία του '15 των Λαφαζάνη - Σκουρλέτη και το είχα υπενθυμίσει πρόσφατα. Είναι μία δυνατή επιλογή που θα δώσει αέρα και θα φέρει κόσμο σε ότι θα γίνει σ'αυτήν την πεντάστερη περιοχή στις επόμενες δεκαετίες ακόμα και αν τα έργα που θα γίνουν τελικά δεν θα'ναι αντάξιά της (κακό δεν θα κάνει αν αναφέρουμε εδώ ότι οι μελέτες Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που συνολικά θα κοστίσουν στην Περιφέρεια 350 εκ.ευρώ, έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano). Ας έχουμε πάντως υπόψη μας πως το τραμ στον Πειραιά ακόμα δεν έχει φτάσει όταν η σύμβαση για το έργο αυτό υπογράφτηκε το 2013. Πράμα που σημαίνει ότι αν θέλουμε μες την επόμενη δεκαετία να μας προκύψει μέσον σταθερής τροχιάς θα πρέπει οσονούπω να ξεκινήσουν από το δήμο συγκεκριμένες προσπάθειες.

Η μεγάλη έλλειψη. Ότι η μεγάλη ήδη ανεργία στη χώρα, η μεγαλύτερη στην Ε.Ε, θα αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια εξ αιτίας της πανδημίας το καταλαβαίνουμε όλοι που μπορούμε και βλέπουμε πέρα από την μύτη μας. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος πολλές φορές έχω υποστηρίξει ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας, να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιλογές επιχειρήσεων απ'αυτές που έχουν τα προϊόντα τους μεγάλη προστιθέμενη αξία. Για την επιβαρυμένη περιοχή της ανάπλασης ένας εξ ίσου σημαντικός όρος είναι να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.

Το δυστυχώς είναι πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τους δύο αναφερόμενους όρους δεν φαίνεται να απασχολεί τη δημοτική αρχή, αυτούς δηλαδή τους συνδημότες μας που όλοι, πέρα από την πολιτική θέση τους στον δήμο για την οποία όπως όλοι οι εκλεγμένοι στον κόσμο αμείβονται, τους περιμένει μια δουλειά, ή τέλος πάντων έχουν κάποιες μέσες και άκρες ως προς αυτό το θέμα. Νά'ναι λοιπόν αυτός ο κύριος λόγος που αριστεροί άνθρωποι στην εξουσία δεν έχουν στα σχέδιά τους την μείωση της ανεργίας; Πράμα που θα μπορούσαν να το κάνουν επιδιώκοντας επενδύσεις ιδιωτών σε ένα ύψος που γιατί όχι να κυμαίνεται γύρω στα 500 εκ. σε ένα κομμάτι των 640 στρεμμάτων, πέρα από εκεί που θα γίνουν έργα για την αναψυχή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το μητροπολιτικό πάρκο. Να έχουμε πάντως υπόψη μας το αυτονόητο, πως δηλαδή όσο η μελισσανιδίλα ρημάζει τη γύρω περιοχή σοβαρός επενδυτής από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να βρεθεί.

Και ένα βελάκι για τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Της παράταξης αυτής, που ως γνωστόν πρόσκειται στο ΚΚΕ, η πρότασή της στο θέμα της ανάπλασης είχε ως άξονα την άνευ αποζημίωση απαλλοτρίωσης των 640 στρεμμάτων. Απ'ότι φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν ασπάζεται μια τέτοια επιλογή και για λόγους ιδεολογικούς και για λόγους νομιμότητας. Άρα, αν τα πράματα παραμείνουν ως έχουν, κάτι που δεν το δένουμε κόμπο διότι η Ιστορία μας διδάσκει ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει, την επιλογή αυτή μόνο αν βρεθεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση μπορεί και να την φέρει εις πέρας. Και με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχουμε φύγει από την Ε.Ε μιας και σ'αυτήν έτσι όπως είναι απαλλοτριώσεις δίχως αποζημίωση των ιδιοκτητών δεν προβλέπονται. Επί της ουσίας η "Λαϊκή Συσπείρωση" ποντάρει σε μια ουτοπική πρόταση χαρίζοντας έτσι στην τρέχουσα επικαιρότητα το ελεύθερο σε όλους τους άλλους να κάνουν παιχνίδι βάζοντας το χεράκι τους στη διαμόρφωση της πραγματικότητας με έργα μακράς πνοής. Πρόκειται για τους γνωστούς εκείνους κομμουνιστές συνανθρώπους μας που βλέπουν τα τρένα να περνούν και δυστυχώς βιώνουν αυτή τη στάση ως σούπερ επαναστατική. Κρίμα.

Ας ελπίσουμε ότι στο θέμα της ανάπλασης θα συνεισφέρουν όλοι ότι δύνανται κι έχουν ευχαρίστηση και ότι παράλληλα η δημοτική αρχή θα καταφέρει να ανοίξει κανάλια ώστε να προκύπτουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ενδεχομένως και συνεννοήσεις για το καλό του κόσμου που ζει και θα ζει σ'αυτήν την κακομεταχειρισμένη από άπονες εξουσίες περιοχή.

Υ.Γ Το ξέχασαν; Πολύ πιθανόν. Την ανακοίνωση για το πότε διεξάγονται τα Δημοτικά Συμβούλια και πριν πανδημίας και τώρα αυτά με την τηλεδιάσκεψη, έχει υποχρέωση να την αναρτά η Δημοτική Αρχή στην επίσημη ιστοσελίδα της και συνακόλουθα και στη σελίδα της στο fb κάποιες μέρες πριν. Όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις τις αναρτούσε κανονικά τρεις τέσσερις μέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής τους. Αυτή για την ανάπλαση, για το 16ο Δημοτικό Συμβούλιο της 12 Ιουλίου, την ανάρτησε το μεσημέρι της Δευτέρας, της ημέρας δηλαδή που θα γινόταν. Γιατί; Μια σωστή απάντηση είναι ότι το ξέχασε. Στις περιπτώσεις αυτές οι ειδικοί της διατροφής συνιστούν καλό ύπνο, μπανάνες, σπαράγγια, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως κάτι φοβόταν η Δημοτική Αρχή, αλλά τι και γιατί;

Ότι και αν γράφουμε πάντως για τέτοιες παθογένειες όσοι επιλέγουμε να τηρούνται τα στοιχειώδη της δημοκρατίας, αν κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν μάθει να κερδίζουν με ζαβολιές και παρασπονδίες και δεν ντρέπονται να το κάνουν κάθε φορά που μπορούν, αυτό μες τα χρόνια μεταλλάσεται σε ένα από τα δυνατά χούι τους και ως γνωστόν πρώτα βγαίνει η ψυχή μας και μετά τα χούγια μας. Απλά ο μόνος λόγος που το επισημαίνουμε είναι ότι όταν οι ζαβολιάρηδες τυχαίνει να κατέχουν και μια εξουσία τότε αυτό στον μικρόκοσμό μας γίνεται επίνδυνο για όλους και μια στηλίτευση από όσους δεν τους ταιριάζουν τέτοιες φαιδρότητες ίσως περιορίζουν το κακό.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 20:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 18-07-2021 12:28
Λάκη
Σημείωσε τουλάχιστον τα εξής:
Α.-
Γράφεις: Που θα μας μαυρίζει εκτός απροόπτου τη ζωή μέχρι το 2035 και βάλε. Δεν θα μας μαυρίζει την ζωή όμως ΜΕΧΡΙ τότε. Θα την μαυρίζει ΑΙΩΝΙΩΣ αν δεν βρεθεί κυβέρνηση που να υποχρεώσει την βιομηχανία σε μετεγκατάσταση. Γιατί ο ίδιος νόμος που βάζει το όριο, ο ίδιος νόμος σε παρακάτω άρθρο θέτει και τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης που είναι να βρεθεί χώρος στον ίδιο ή σε όμορο δήμο και να έχει εκδοθεί άδεια μετεγκατάστασης. Δηλαδή ξεκινώντας είτε από το 2027 είτε από το 2035 διαπιστώνεις ότι αυτό το πράγμα ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ποτέ.
Β.
Δεν σχολιάζω αυτό το "θετικό" για το μέσο σταθερής τροχιάς. Είναι θέμα της μελέτης της πολεοδόμησης και της εν γένει παρεμβατικής δράσης μας όπως π.χ. και το μητροπολιτικό πάρκο που δεν έχουν θέση σε αυτή τη συζήτηση. Μέσο σταθερής τροχιάς προέβλεπε αν θυμάσαι κι η Κλουτσινιώτη.
Γ.
Ελπίζω να αντιληφθείς σύντομα ότι όλα αυτά που λέει η δημοτική αρχή είναι δικαιολογίες για την καθυστέρηση που ήδη προκάλεσε (από το 2016) και για τα λάθη που έκανε (αρχιτεκτονική μελέτη "ιδεών", άχρηστη παντελώς). Τις προάλλες στο ΔΣ πήρε μια νέα γενικόλογη απόφαση καθυστέρησης προεξοφλώντας την προσεχή αδράνειά της.
Δ.
Το μόνο θετικό που έχει κάνει ως τώρα είναι ότι όντως ξεκίνησε μια πολεοδομική μελέτη, έστω και σε λάθος βάση. Κι αυτό το έκανε κάτω από την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε στα συμβούλια και τις συσκέψεις των επικεφαλής. Πάλι όμως το κάνει με λάθος τρόπο, με εισφορές σε γη ελάχιστες καθώς οι ήδη δημόσιοι χώροι και τα Λιπάσματα (απαλλοτριωμένα ή μη) καλύπτουν σχεδόν όλη την υποχρέωση για κοινόχρηστους και κοινοφελεις χώρους.
Η μόνιμες διαφωνίες με τους ιδιοκτήτες γης στο παρελθόν ήταν δύο: α) ο συντελεστής δόμησης, όπου θέλαμε 0.4 κι εκείνοι ήθελαν 0.6 και β) οι εισφορές σε γη και χρήμα όπου εμείς θέλαμε ΑΝΑ ιδιοκτησία κι εκείνοι ήθελαν στο σύνολο, ώστε τα δημόσια κοινόχρηστα κοινοφελή να τους επιτρέπουν μεγαλύτερη δόμηση.
Σήμερα ο συντελεστής από τον νόμο είναι μόνο 0.15 (για όσο μένει έτσι) αλλά η αντίληψη του δήμου είναι πολεοδόμηση στο σύνολο κι όχι ανά ιδιοκτησία.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση