Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 18:05

G20: «Πράσινο φως» για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο στις πολυεθνικές

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo212Ιστορική μεταρρύθμιση σε παγκόσμια κλίμακα - 1,5 δις το χρόνο τα κέρδη για την Ελλάδα

Oι υπουργοί Οικονομικών της G20 έδωσαν το πράσινο φως για την «ιστορική» συμφωνία της παγκόσμιας φορολόγησης των πολυεθνικών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στην Βενετία, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν στην παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών τουλάχιστον 15% όπως ανέφερε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις χώρες, που δεν έχουν υπογράψει την συμφωνία. H δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

«Καλούμε όλα τα μέλη» αυτής της ομάδας, που «δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν», αναφέρουν οι υπουργοί. 

Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν επίσης αυτή την ομάδα «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, είναι αυτές που εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη.

Ο «πυλώνας 1» της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισεκ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.

Ο στόχος είναι, οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις γιγάντιες εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία του Covid-19 και τα lockdown, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.

Ο «πυλώνας 2» αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών. Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.

Η χθεσινή συμφωνία -η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 για να υλοποιηθεί από το 2023- θα έχει μόνο οφέλη για την Ελλάδα.

 1. Πρώτον διότι μειώνεται ο φορολογικός ανταγωνισμός που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια η χώρα. Ειδικά την περίοδο των μνημονικών ετών, που οι συντελεστές φορολόγησης στην Ελλάδα έφταναν στο 29%, οι γύρω χώρες εφάρμοζαν συντελεστές της τάξεως του 10-12,5%. Τώρα η Ελλάδα έχει ήδη κατεβάσει τον συντελεστή στο 22% από την 1/1/2022 (υπάρχει ήδη σχέδιο για περαιτέρω μείωση στο 20%), ενώ η "γειτονιά" θα υποχρεωθεί να τον αυξήσει στο 15% τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι η ψαλίδα θα κλείσει αισθητά και το κίνητρο μεταφοράς φορολογικής έδρας δεν θα είναι τόσο ισχυρό.

2. Δεύτερον διότι θα πιεστούν οι πολυεθνικές εταιρείες να φορολογηθούν για τα κέρδη στην χώρα που αυτά παράγονται. Είναι πολλά τα παραδείγματα επιχειρηματικών κολοσσών, οι οποίοι ενώ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών ή υποκαταστημάτων, μεταφέρουν τα κέρδη στις "μητρικές" ή σε άλλες χώρες, για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά των φορολογικών συντελεστών.

Η "ποσοτικοποίηση" του πιθανού οφέλους δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: αν οι πολυεθνικές θα μεταφέρουν δραστηριότητες σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού πλαισίου, αν θα υπάρξουν "παράθυρα" στο νέο πλαίσιο κλπ. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε την πρώτη "αποτίμηση" της συμφωνίας για ενιαίο κατώτατο πλαφόν στο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Και στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει τα εξής:

Στις 1η Ιουλίου, στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ είχε επιβεβαιωθεί η συμφωνία 130 χωρών, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για μια νέα παγκόσμια φορολογική αρχιτεκτονική.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση