Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 17:06

Να συνεχίσουμε να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα του αγώνα ενάντια στη μελισσανιδίλα προσπαθώντας να τη δυναμώσουμε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melissanidis4Μία περιληπτική αναφορά στις τοπικές ενέργειες που έγιναν πρόσφατα στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της τοξικής μελισσανιδίλας που προκαλεί βλάβες στην υγεία περίπου 100 χιλ. κατοίκων του ευρύτερου Δ.Πειραιά, και δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό όμως αν μας πτοήσει είμαστε τελειωμένοι.

Ας έχουμε υπόψη μας πάντως, πως ο κ. Μελισσανίδης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ήδη προχώρησε σε έφεση στο τριμελές εφετείο του Πειραιά κατά της απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Πειραιά που απέρριψε την αγωγή της Oil One και δικαίωσε την πόλη αθωώνοντας τον Χρήστο Βρεττάκο. Επίσης η Οil Οne προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος( επί Χατζηδάκη) που ακύρωσε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που θα της έδινε τη δυνατότητα να ρίχνει επεξεργασμένα υγρά απόβλητα στη θάλασσα. 

Οι δράσεις μας. 

1) Η δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προχώρησε σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της Oil One στον οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, παρατάξεων συλλόγων και λιγοστοί δημότες.  

2) Τρία δημοτικά σχολεία - 2ο Δημοτικό Δραπετσώνας, 12ο Δημοτικό Κερατσινίου, 13ο-21ο Δημοτικό Κερατσινίου- σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας διοργάνωσαν περιβαλλοντικές δράσεις διαμαρτυρόμενα για την μόλυνση στη πόλη. 

3) Μετά από πρόταση μελών της ομάδας διαχειριστών της φεϊσμπουκικής ομάδας "ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ - ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ", 15 πολίτες της περιοχής συναντήθηκαν στου Κράκαρη και συζήτησαν το θέμα της μελισσιναδίλας. Στη συνέχεια μία αντιπροσωπευτική ομάδα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χρ. Βρεττάκο για να συζητήσει το αίτημα της ομάδας για τη διοργάνωση εξορμήσεων του δημοτικού συμβουλίου στις γειτονιές για ενημέρωση και συζήτηση με τον κόσμο για το θέμα αυτό και με στόχο μια πολυπληθή και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας. Σχετικά με το συγκεκριμένο αίτημα δεσμευτικές απαντήσεις δε δόθηκαν από τον δήμαρχο. Υποσχέθηκε πάντως ότι, πανδημίας επιτρέποντος, θα διοργανώσει ο δήμος μία ανοιχτή ζωντανή συζήτηση με τους υπεύθυνους της διετούς έρευνας του Δημόκριτου αλλά και του Αστεροσκοπείου, για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την πηγή της δυσοσμίας. 

4) Η ιστοσελίδα Σταγόνα πρότεινε στις αρχές Ιουνίου την αποστολή με μέιλ μιας επιστολής προς τους βουλευτές της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ της Α' και Β' Πειραιώς με αίτημα την ενημέρωση του κόσμου που πλήττεται από τη δυσοσμία σχετικά με την τύχη της τροπολογίας του νόμου για την 20ετή λειτουργία της oil one, τροπολογία που αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ του δήμου και τους είχε παραδοθεί πριν ένα χρόνο, ζητώντας παράλληλα να μας πληροφορήσουν πως πρόκειται να αντιμετωπίσει το κόμμα τους το θέμα αυτό. Υποθέτουμε ότι αρκετοί δημότες θα έστειλαν αυτήν την επιστολή. 

5) Ίσως για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απάντησε εμμέσως ο γραμματέας του Τζανακόπουλος που στις 22 Ιουνίου σε μία αποστροφή της ομιλίας του στη Νίκαια έκανε αναφορά στο θέμα της μελισσανιδίλας. Ο κ.Τζανακόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Μείναμε με την απορία γιατί ενώ για άλλα σημαντικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στους ψηφοφόρους επεξεργασμένες λύσεις, για το θέμα αυτό δεν εργάστηκε για να έχει έτοιμη μια πρόταση, που στην τελική αν την κατέθετε στη Βουλή και δεν την ψήφιζε η Ν.Δ αυτή θα εκτίθετο. Έξι χρόνια από τότε που η μελισσιναδίλα προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και κάνει ανυπόφορη τη ζωή τους και ένα χρόνο μετά την παράδοση της τροπολογίας του δήμου στους βουλευτές του Πειραιά, η απάντηση ήταν το τίποτα ενός ΘΑ. 

Όσο για τους βουλευτές της Ν.Δ καμία αντίδρασή τους δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας. Φαίνεται πως γι'αυτούς δεν υφίσταται το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης αυτής της περιοχής του δυτικού Πειραιά. 

6) Στις 27 Ιουνίου ο Στάθη Τσομίδης, ένας από τους διαχειριστές του ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ - ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ, εκπροσωπώντας μια ομάδα των διαχειριστών, ανάρτησε μία πρόταση στην σελίδα της ομάδας. Επ'ευκαιρία της επίσκεψης του Τσίπρα στις 28 Ιουνίου στην περιοχή των Λιπασμάτων, όπου θα παρουσίαζε την επεξεργασμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εργασιακά, πρότεινε να του παραδώσουν μέλη της ομάδας την πρόταση της τροπολογίας του Δ.Σ του δήμου Κερατσινίου ζητώντας του να την προσυπογράψει μιας και μέχρι στιγμής μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν την έχουν αποδεχτεί ως λύση του προβλήματος, ούτε όμως έχουν παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση. Τελικά η ανταπόκριση ήταν μικρή και η παρέμβαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Ίσως ο χρόνος προετοιμασίας της, που όντως ήταν ελάχιστος, να είναι ένας από τους λόγους που δεν περπάτησε αυτή η καλή ιδέα. 

Δυστυχώς, επί του παρόντος είμαστε σχεδόν μόνοι μας 

Αυτό που είναι φανερό είναι η άρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων της Βουλής να λύσουν εδώ και τώρα το πρόβλημα της μελισσανιδίλας. Όσα μπορέσαμε να κάνουμε - δήμος, περιφέρεια Πειραιά, παρατάξεις, σύλλογοι, οργανώσεις και πολίτες - αυτά τα έξι χρόνια δυστυχώς δεν άλλαξαν τίποτα. Η μελισσανιδίλα εξακολουθεί να είναι εδώ και να μας μαυρίζει τη ζωή.

Όλοι όσοι υποφέρουμε από την μελισσανιδίλα υποθέτω ότι θα έχουμε συνειδητοποιήσει πως στο δια ταύτα την ευθύνη της επίλυσης την έχει εξ ολοκλήρου το πολιτικό προσωπικό της χώρας και προπάντων των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι πιέσεις που θα συνεχίσουμε να τους ασκούμε συν μιας πιθανής ευνοϊκής για μας συνδρομή της ελληνικής και γιατί όχι και της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, είναι οι μοναδικοί παράγοντες που θα μεγαλώνουν τις πιθανότητες να δικαιωθεί ο αγώνας μας το συντομότερο δυνατό. Γι'αυτό απαραίτητο είναι να σφίξουμε τα δόντια και να συνεχίσουμε να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα αυτού του αγώνα. Οι από κοινού δράσεις των θεσμικών παραγόντων και των δημοτικών παρατάξεων, όπως και οι κάθε είδους συλλογικές και ατομικές προσπάθειες, είναι η εκ των ουκ άνευ δύναμη που μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη για ζωή.

Plan B: Απαραίτητο επίσης είναι να ξανασκεφτούμε μετά από έξι χρόνια και να συζητήσουμε το αίτημα της μετεγκατάστασης, που επί του παρόντος δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη από διάφορες νέες ιδέες που θα ανοίξουν άλλους δρόμους με την ελπίδα να ενισχύσουν το συσχετισμό δύναμης υπέρ μας ως προς την αντιμετώπιση της τοξικής μελισσανιδίλας.   

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 16:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 06-07-2021 06:25
Η μελισσανιδίλα ξεκίνησε να πλήττει αγρίως τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στις περιοχές του ευρύτερου Πειραιά και ιδιαίτερα στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, από το 2015 και συνεχίζει αμείωτη έως τώρα. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως το 2019 την εξουσία την είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα υπάρχει κυβέρνηση Ν.Δ. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών που τα περισσότερα τα δημιουργούν οι ίδιες.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 04-07-2021 12:06
Οι νέες ιδέες όπως στις είπα προσωπικά, τις ανέφερα στο μάζεμα στου Κράκαρη, τις ανάρτησα στο Φ/Μ και τις έστειλα με ημέιλ δε όλους και στο δημοτικό συμβούλιο είναι:
Α) Χαρακτηρίζουμε ΤΩΡΑ στην περιοχή ως ζώνη ανάπλασης και προχωράμε σε προκαταρκτική μελέτη και μελέτη ανάπλασης.
Β) Ελέγχουμε αν οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι σύννομες και αν τηρούνται οι περιορισμοί που αυτές θέτουν. Αυτό το κάνουμε και με δικές μας δυνάμεις αλλά και με διεθνείς φορείς που είναι σε θέση να κάνουν ελέγχους.
Εκείνο που δεν είδα είναι ότι κανείς ούτε τις απέρριψε, ούτε τις δέχτηκε, ούτε καν μίλησε για αυτές. Μόνο αιτήματα για νέες ιδέες ακούω. Λες κι είναι θέμα έκθεσης ιδεών. Όσο βάζουμε τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι (τα "δύο μεγάλα κόμματα" δεν έχουν ίδιο ποσοστό ευθύνης, η μέρα με την νύχτα είναι) για να χαϊδέψουμε αυτιά, όσο δεν δεχόμαστε μια θέση μόνο και μόνο γιατί την είπε ο άλλος, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση