Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 09:08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Πειραιάς για Όλους» : Μυστικά και ψέματα στο λιμάνι του Πειραιά από τον ΟΛΠ και την Cosco

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas22Στην απόρριψη της υποτιθέμενης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα της COSCO στον ΟΛΠ εξαναγκάστηκε η διοίκηση Μώραλη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά (30.06.2021), επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τα όσα ο «Πειραιάς για Όλους» έχει καταγγείλει για τα αυθαίρετα έργα στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πλευρά μας επιλέγουμε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιστρέψει η πόλη στη νομιμότητα. 

Ο ΟΛΠ επί δύο χρόνια, και οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη μαζί του, από τον Σεπτέμβριο 2019, «διαβεβαίωναν» τον Δήμο Πειραιά πως τα έργα στο λιμάνι πραγματοποιούνται με βάση αποφάσεις του 2006(!). Δήλωναν στη Βουλή, και έλεγαν σε συσκέψεις, ότι δεν απαιτείτο η έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το σύνολο των έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος (Master Plan) ούτε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το κάθε επιμέρους έργο όπως ο Νότιος Προβλήτας Κρουαζιέρας.

Με λυτά τα χέρια μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανοχή -αν όχι κάλυψη- της νέας κυβέρνησης, ο ΟΛΠ δρομολόγησε την εκτέλεση των μη αδειοδοτημένων έργων, παίζοντας «κρυφτούλι» με τις υπηρεσίες και τους δημότες που διαμαρτύρονταν. Με την έναρξη της καραντίνας ξεκίνησε το μπάζωμα της θάλασσας στην Πειραϊκή. Αργότερα, ξεκίνησε πάλι χωρίς άδεια η διέλευση φορτηγών με μπάζα μέσα από το κέντρο του Πειραιά. 

Οι αντιδράσεις των πολιτών, η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και εν τέλει τα δικαστήρια που διέκοπταν ως όφειλαν τα έργα, ανάγκασαν τον ΟΛΠ τελικά να υποβάλλει μελέτες προς έγκριση.

Ο Δήμος Πειραιά έθεσε σοβαρούς περιβαλλοντικούς όρους με ομόφωνο ψήφισμα του. Το ίδιο έκαναν και οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος. Ο ΟΛΠ τους αγνόησε και συνέχισε τα έργα. Η κυβέρνηση τελικά αντί να απαιτήσει από τον ΟΛΠ να υποβάλλει πρώτα από όλα τη ΣΜΠΕ, του επέτρεψε να υποβάλλει μόνο τη ΜΠΕ την οποία ενέκρινε μετά βασάνων τον Ιανουάριο 2021. Και τώρα ο ΟΛΠ, φοβούμενος προσφυγές, ήλθε και υπέβαλε τελικά τη μελέτη ΣΜΠΕ που όφειλε να έχει καταθέσει προ τετραετίας, εξευτελίζοντας τους πολιτικούς προϊσταμένους που δήλωναν ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Με τη μελέτη αυτή ο ΟΛΠ και η Cosco επιχειρούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν κατασκευασμένα έργα, όπως ένας κοινός αυθαιρετούχος. Και πώς να μην το κάνουν, όταν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ψεύδονταν, όταν η Περιφέρεια Αττικής δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και χρηματοδοτεί το έργο χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Τελικά άδειες δεν υπήρχαν, αλλά το «αυθαίρετο» έχει ήδη φθάσει στη μέση κλείνοντας τη νότια πλευρά της εισόδου του λιμανιού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Περιφέρεια Αττικής η οποία συνέχισε τις χρηματοδοτήσεις και το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ που κάλυψε τυπικά την απολύτως παράνομη διαδικασία, φέρουν σημαντική ευθύνη. Άφησαν από τον Σεπτέμβριο 2019 τον ΟΛΠ και την Cosco με λυμένα τα χέρια. Και αυτοί δεν άφησαν ούτε έναν νόμο για το περιβάλλον, εθνικό ή ευρωπαϊκό, που δεν παραβίασαν.

Ο «Πειραιάς για Όλους» σήμερα δικαιώνεται. Από πολύ καιρό υποστηρίζαμε ότι ο ΟΛΠ παρανομεί κι ας διαβεβαίωναν οι υπουργοί της ΝΔ όσους ήθελαν να πιστέψουν, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Πειραιά και του Περιφερειάρχη Αττικής, ότι όλα βαίνουν καλώς.

Εμείς, από κοινού με το μεγάλο μέτωπο της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων όλου του Πειραιά, θα προσφύγουμε το αμέσως επόμενο διάστημα κατά των κυβερνητικών αποφάσεων που επιτρέπουν να τραυματίζονται με παράνομα έργα η Πειραϊκή, το Ικόνιο, το Πέραμα, η Σαλαμίνα, η θάλασσα του Σαρωνικού και ο αέρας της πόλης.

Οι μάσκες της υποκρισίας, της ατολμίας και του ψεύδους έπεσαν. Και οι υπεύθυνοι αποκαλύφθηκαν.

Απάντηση του Νίκου Μπελαβίλα στον Γιάννη Μώραλη
για τα αυθαίρετα έργα του ΟΛΠ
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Γιάννη Μώραλη,

Διάβασα τη δήλωση των «κύκλων» της παράταξης σας με αφορμή το όργιο των εκπρόθεσμων δήθεν μελετών του ΟΛΠ και της Cosco, που δημοσιεύθηκε εσπευσμένα στα «Παραπολιτικά» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Δελτίου Τύπου του «Πειραιάς για Όλους».

Θα σας απαντήσω ευθέως και όχι μέσω «κύκλων».

Γράφετε:
«Θα τους βαραίνει για μια ζωή η υπογραφή του Πειραιώτη και επικεφαλής για πολλά χρόνια της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Δρίτσα με την οποία παραχωρήθηκε σχεδόν άνευ όρων το λιμάνι. Όσα στραβά συμβαίνουν σήμερα θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί στην σύμβαση παραχώρησης που ο Δρίτσας και η Συριζανέλ υπέγραψαν όταν ο Μπελαβίλας και οι λοιποί κρύβονταν».

Όχι, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, φοβάμαι ότι αν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ-Cosco δεν έχετε διαβάσει καν τη Σύμβαση Παραχώρησης. Γιατί ο Δρίτσας πρόβλεψε ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα, και για αυτό συμβαίνει. Δηλαδή τη ρητή υποχρέωση του ΟΛΠ να φέρει μελέτες προς έγκριση αντί να παριστάνει πως τα έργα έχουν αδειοδοτηθεί από το 2006(!).

Για αυτό δεν άρχισε ούτε ένα μη αδειοδοτημένο έργο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το αίσχος της αυθαίρετης προβλήτας χωρίς έγκριση, της διέλευσης των φορτηγών μέσα από την πόλη χωρίς άδεια του Δήμου Πειραιά, της απόρριψης των βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό συντελείται δύο χρόνια επί των ημερών σας -χωρίς να κυβερνά ουδείς «Συριζανελ»- και με τους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ που σας στηρίζει, να σας εξαπατούν διαβεβαιώνοντας σας -και ενώπιον μας- ότι όλα είναι νόμιμα. Με εσάς, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ-Cosco, να αγνοείτε όσα συμβαίνουν εκατό μέτρα μακριά από το Δημαρχείο στην ακτή Μιαούλη. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

Σας το εξήγησα στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από δύο χρόνια και σας το ξαναπροτείνω τώρα. Να σταματήσουμε την πλάκα: «Ο Δρίτσας πούλησε το λιμάνι και εμείς οφείλουμε να καταπίνουμε αμάσητα όσα μας σερβίρει ο ΟΛΠ». Ας το κόψουμε γιατί πάλιωσε.

Το λιμάνι το πούλησε ο υποστηρικτής σας κύριος Αντώνης Σαμαράς και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σας διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, με την κυρία Μέρκελ, τον κύριο Σόιμπλε και τον κύριο Μητσοτάκη να απαιτούν να πουληθεί. Οι υπόλοιποι παλεύαμε, σε συνθήκες χρεωκοπίας, να διορθώσουμε και διορθώσαμε, να επιβάλουμε όρους και επιβάλαμε, να ορίσουμε θεσμικό πλαίσιο και ορίσαμε, να βάλουμε δηλαδή χαλινάρι στην Cosco και στην αναγκαστική αυτή διαδικασία.

Για αυτό ο ΟΛΠ τώρα έχει στριμωχτεί με τη ΣΜΠΕ. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζετε ότι κάνατε λάθος στηρίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές άνευ όρων.

Εγώ χαίρομαι ειλικρινά που για τρίτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά -και με εισήγηση σας- απορρίπτει την παρανομία του ΟΛΠ. Για αυτό θα σας πρότεινα να συνυπογράψουμε την προσφυγή στο ΣτΕ μαζί και με τους άλλους αυτοδιοικητικούς του ευρύτερου Πειραιά.

 

Νίκος Μπελαβίλας,
Επικεφαλής «Πειραιάς για Όλους» 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 09:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση