Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 08:38

Θα βρεθεί σε καλή σχέση η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις Πράσινες Ενεργειακές Κοινότητες τώρα που γυρίζει;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

energeiaΌτι η πράσινη μετάβαση, μια από τις νέες σημαντικές κινήσεις της Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με εγκεκριμένο ποσό 800 δισ. ευρώ περίπου, είναι γεγονός, μιας και σε αρκετές χώρες έχει ήδη αρχίσει να τρέχει το πράσινο νεράκι στο αυλάκι τους, ενώ σε άλλες, όπως η δική μας, βρίσκεται στα σκαριά. Ελπίζουμε ότι αυτή την πραγματικότητα θα την έχουν πάρει είδηση και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν εξ άλλου και στην χώρα μας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βασικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η πράσινη μετάβαση.

Με βούλα και υπογραφή: Το Σχέδιο Ανάκαμψης που θα συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας θα αφιερώσει το 38% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού των 30.5 δισ. ευρώ (ποσό που θα χρηματοδοτήσει εγκεκριμένα σχέδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στα επόμενα 7 χρόνια) στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Παράλληλα, όλες οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα τηρούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» κατά την έννοια του άρθρου 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, συμβάλλοντας σημαντικά και στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σκέφτομαι παγκόσμια δρω τοπικά. Ένας τρόπος που η πράσινη μετάβαση σχετίζεται με τις τοπικές κοινωνίες είναι οι αποκαλούμενες Ενεργειακές Κοινότητες. Πρακτικά αυτό σημαίνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  εννοείται, εκτός από ομάδες ιδιωτών και από δήμους και κοινότητες, προς ώφελος των μελών τους. Οι Ενεργειακές Κοινότητες στην πράξη επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δικό τους χώρο ή σε χώρο που νοικιάζουν και το ρεύμα που παράγεται πωλείται στη ΔΕΗ, συμψηφιζόμενο με τις δικές τους υποχρεώσεις.

Καλέ και το ΚΙΝΑΛ πράσινο είναι. Στην ομιλία της στον πολυχώρο των Λιπασμάτων στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η κα. Γεννηματά έκανε μία αναφορά σ'αυτήν την επιλογή, προτείνοντας ο δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας, σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη»

Τι μας λέει ο μπλε με πράσινους κόκκους Σκρέκας. Μια άλλη αναφορά σ'αυτές τις ενεργειακές κοινότητες έκανε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Σκρέκας (  εδώ  )που απαντώντας σε μια σχετική ερώτηση είπε: Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει τώρα ένα νέο πρόγραμμα ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα επιδοτήσουμε δήμους και περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (συνολικά 120 MW), τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Υπολογίζουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Και συμπλήρωσε τονίζοντας πως οι ενεργειακές κοινότητες είναι σημαντικές όταν επιτελούν το σκοπό τους και όχι απλά για να προωθούν επενδύσεις έντασης κεφαλαίου. Γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε ενεργειακές κοινότητες που θα έχουν όφελος σε αυτούς που χρειάζεται.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κόμματα, οργανώσεις, ινστιτούτα, ιδρύματα, οργανισμοί, πανεπιστήμια, περιφέρειες και δήμοι, ΜΜΕ και διάφοροι οικονομικοί μεγαλοπαράγοντες, που για τους δικούς τους λόγους ο καθένας έχουν πάρει με καλό μάτι την πράσινη ανάπτυξη, σιγά σιγά έχουν αρχίσει να σκέφτονται το θέμα, να το ψάχνουν και να το συζητούν. Πρόκειται για μια καλή αρχή που αν και άργησε σ'αυτήν την χώρα να ξεκινήσει αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αποτελέσματα δεν θα'ναι ικανοποιητικά σε σχέση με τις ανάγκες του κόσμου και τον σημαντικότατο παγκόσμιο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Για όσους έχουν χρόνο, διάθεση και μπορούν να συγκεντρωθούν για να διαβάσουν μία μελέτη 38 σελίδων του Ινστιτούτου "Νίκου Πουλαντζά".

Η εισαγωγή: Το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" στο πλαίσιο της συστηματικής του συμμετοχής στον διάλογο για την κλιματική κρίση και την προσπάθεια ανάπτυξης και υποστήριξης εφαρμόσιμων λύσεων που εγγυώνται ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα έχει στο επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη, παρουσιάζει τη μελέτη "Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα".

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς" με τις ερευνητικές ομάδες think bee και Smart Rue. Επιστημονικός σύμβουλος κατά την εκπόνηση της μελέτης ήταν ο Νίκος Χατζηαργυρίου, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Πατώντας  εδώ  όσοι τους ενδιαφέρει αυτό το θέμα και έχουν σε μία εκτίμηση για την ποιότητα των εργασιών του το Πουλαντζάς, θα εμφανιστεί αυτή η μελέτη. 

Ποιος ο λόγος αυτού του άρθρου; Είμαι ένας από τα εκατομμύρια των πολιτών σε όλο τον κόσμο που έχουν καταλήξει πως η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής είναι, αν όχι η σημαντικότερη, σίγουρα μία από τις σημαντικότερες μάχες που καλείται να δώσει η ανθρωπότητα στις επόμενες δεκαετίες. Πράμα που σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί δε θα σκέφτονται και διάφορες οικολογικές ιδέες και προτάσεις, δεν θα συζητούν για πράσινες επιλογές σε όλο το φάσμα της ζωής και δεν θα συνεννοούνται με ομοϊδεάτες τους για διάφορες δημόσιες δράσεις και παρεμβάσεις; Η απάντηση είναι ναι σε όλα.

Παράλληλα, από τις πληροφορίες που πέφτουν στην αντίληψή μου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά και πιο συγκεκριμένα ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, πράμα που φαίνεται από το ότι βρίσκονται κάτω από τη βάση οι δράσεις συμμετοχής σ'αυτόν τον αγώνα (εκτός φυσικά των εξαιρέσεων, όπως π.χ ο δήμος Λάρισας που μέχρι στιγμής συμμετέχει σε 5 ενεργειακές κοινότητες). Να υπενθυμίσουμε ότι αρκετές από τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις που πήραν μέρος στις πρόσφατες εκλογές είχαν αναφορές στο πρόγραμμά τους για τέτοιες πράσινες επιλογές. Τώρα, αν εννοούσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αυτά που έγραφαν και έλεγαν προεκλογικά, υπάρχει ακόμα καιρός για να φανεί του λόγου τους το αληθές. 

Μία υπενθύμιση λοιπόν και μετά συγχωρήσεως, αποτελεί αυτό το άρθρο προς τους δημοτικούς άρχοντες και όλα τα αρχοντόπουλα, ώστε τώρα, με ευκαιρία και το άνοιγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ασχοληθεί στα σοβαρά η Δημ.Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, με αυτό το θέμα, που μαζί με το περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει πιο πολύ από όλους τους αδύναμους οικονομικά συνδημότες μας. Εννοείται, στο βαθμό που συμφωνούν οι εκλεγμένοι μας ότι ένα τέτοιο θέμα το σωστό είναι να βρίσκεται στα πάνω ράφια των έργων και των δράσεων του δήμου. Του κάθε δήμου και της κάθε περιφέρειας. 

Και βέβαια το άρθρο αυτό αποτελεί μία ελάχιστη ενημέρωση προς όλους τους συμπολίτες μας που τους ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα. 

Τι εστί Αλεξάνδρα Σδούκου κάτω από πράσινες πέτρες του '19 και το '21;  Κρίσιμες οι Ενεργειακές Κοινότητες για την «καθαρή» και βιώσιμη ανάπτυξη  

Αλ. Σδούκου στον Ο.Τ. : Όλο το σχέδιο της νέας γενιάς μεταρρυθμίσεων σε ΑΠΕ, αποθήκευση, «Εξοικονομώ» και ηλεκτροκίνηση  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση