Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 15:43

Μία περίληψη του λόγου του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου στην ομιλία της Φ. Γεννηματά στα Λιπάσματα κι ένα σταγονίσιο σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker85Σ.Δ. Αν δεν κάνω λάθος τρεις είναι οι σημαντικές ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επιβαρύνουν το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Η Oil One, που επεξεργάζεται τα υγρά πετρελαιοειδή απόβλητα όλων των πλοίων που "πιάνουν" ελληνικά λιμάνια, η Lafarge, που το εργοστάσιό της στη Δραπετσώνα είναι κέντρο διανομής τσιμέντου και εν δυνάμει και τα ΕΛ.ΠΕ. Από αυτές τις τρεις αυτή που αποτελεί την κύρια πηγή ατμοσφαιρικών ρύπων που εδώ και έξι χρόνια έχουν κάνει κόλαση τη ζωή περίπου 100 χιλ. κατοίκων είναι η Oil One. Όσες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις έγιναν αυτά τα έξι χρόνια είχαν ως κύριο αίτημα την μετεγκατάσταση της Oil One και σωστά πράξαμε και στην πράξη σ'αυτήν επικεντρωθήκαμε Το αποτέλεσμα πάντως μέχρι στιγμής είναι μηδέν εις το πηλίκο.

Παρεμπιπτόντως: Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που σημαίνει αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της, εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί και του τρόπου που διαχειρίζεται τα αέρια της επεξεργασίας, ίσως αποδειχθεί πιο εύκολο να μην ρυπαίνει την περιοχή με την μελισσανιδίλα της. 

Αυτό που καταλάβαμε από την ανακοίνωση του δημάρχου είναι η θέση τoυ πως τα έργα στην ανάπλαση (που πρώτο βήμα εφ΄όσον με το καλό ξεκινήσει, είναι μια πολεοδομική μελέτη) θα ξεκινήσουν με την προϋπόθεση να έχουν απομακρυνθεί όλες οι ρυπογόνες βιομηχανίες που μολύνουν την πόλη. Είθε αυτό, για το καλό της ανάπλασης και προπάντων για το καλό της υγείας και της ποιότητας της καθημερινής ζωής των κατοίκων, να συμβεί όσο γίνεται πιο σύντομα. Προσωπικά εκτιμώ ότι εκτός απροόπτου θα αργήσει ιδιαίτερα η περίπτωση της Lafarge, που αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της Oil One κανείς δεν θα συμμετείχε σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνσή της. Μία άλλη εκδοχή ως προς την ανάπλαση, που μας φαίνεται πιο πειστική, είναι η κήρυξη όλης της περιοχής των 640 στρεμμάτων ως περιοχή ανάπλασης, κάτι το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών. 

Το δεύτερο θέμα που θέτει αυτή η ανακοίνωση είναι η θέση του δημάρχου όπως αυτή διαφαίνεται στην πρότασή του "Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, στην σύντομη παρέμβαση του τόνισε ότι όλες οι προτάσεις για την περιοχή της ανάπλασης, εφόσον έχουν ως κριτήριο την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, προάγουν τον δημόσιο διάλογο και είναι καλοδεχούμενες".

Στην ουσία αυτή η άποψη εκτιμούμε ότι βάζει στο κάδρο την εξής πρόταση της κας. Γεννηματάς "Τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». Στις εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία.

Τέτοιες ιδέες - προτάσεις μέχρι τώρα η δημ.αρχή τις ξόρκιζε. Αν τώρα στ'αλήθεια εννοεί αυτά που είπε ο δήμαρχος τα καλωσορίζουμε και κακώς δεν είχαν περιληφθεί τέτοιες επιλογές στις χρήσεις γης αυτής της περιοχής στην τροποποίηση Λαφαζάνη - Σκουρλέτη του '15.  

Προσωπικά εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι σ'αυτήν την έκταση, εκτός από την μεγάλη ανάγκη της ευρύτερης περιοχής για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, εξ ίσου μεγάλη είναι και η ανάγκη δημιουργίας επιχειρήσεων που δε θα μολύνουν ανθρώπους και περιβάλλον, επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και με πολλές νέες θέσεις εργασίας κι αυτό διότι για πολλά χρόνια ακόμα το πρόβλημα της ανεργίας θα είναι μεγάλο και θα βασανίζει πολλούς συνανθρώπους μας σ'αυτήν την χώρα. 

Η ανακοίνωση του Δημάρχου:

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για την ευρύτερη περιοχή σε εκδήλωση στα Λιπάσματα το Σάββατο 5 Ιουνίου.

Η κα. Γεννηματά τόνισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. στηρίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής και προτείνει τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου εκθεσιακού κέντρου στην συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων. Επίσης, η κα Γεννηματά αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για την ανάπλαση του Όρος Αιγάλεω και για την απόδοση στον Δήμο των 40 στρεμμάτων του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ πρότεινε ο δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, στην σύντομη παρέμβαση του τόνισε ότι όλες οι προτάσεις, εφόσον έχουν ως κριτήριο την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, προάγουν τον δημόσιο διάλογο και είναι καλοδεχούμενες. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ιδεών έχουν συγκεντρωθεί, επίσης, πολύ αξιόλογες προτάσεις, αλλά για την εξέλιξη της ανάπλασης της περιοχής πρωταρχικό μέλημα είναι οι απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που επιβαρύνουν την πόλη.

Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας για την συνέχιση της ανάπλασης είναι να περιέλθουν στο Δήμο τα 240 στρέμματα που κατέχει η Εθνική Τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 21:15
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 09-06-2021 12:54
Λάκη,
τις θέσεις σου για πράσινο, μητροπολιτικό πάρκο και θέσεις εργασίας σε μη ρυπαίνουσες ή επιβαρρυντικές για την πόλη επιχειρήσεις, τις επικροτώ όπως έκανα πάντα.Φοβάμαι πως η εκτίμηση ότι ο δήμαρχος αλλάζει είναι περισσότερο επιθυμία και λιγότερο πραγματικότητα. Να ξέρεις, το επιθυμώ κι εγώ κι έψαξα να το βρω μέσα στα λόγια, στις προθέσεις ή τις πολιτικές του για πολύ καιρό πριν απογοητευτώ και κατέβω σαν υποψήφιος. Μακάρι να αλλάξει έστω και τώρα. Θα έχει την ευκαιρία με την πρόταση για χαρακτηρισμό της περιοχής ως ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ του άρθρου 8 του ν. 2508/97, όπως είχαμε πετύχει το 1997 με τις αποφάσεις του ΟΡΣΑ οι οποίες ανατράπηκαν το 2014 με την νέα απόφαση του ΟΡΣΑ επί Σαμαρά και με τον νόμο Μανιάτη που ακολούθησε.
Ξέρω πως θα παρακολουθείς το θέμα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση