Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 18:46

Το Μουσείο Πράδο γεμίζει με έργα τέχνης όλη την πόλη της Μαδρίτης

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prado1 0Ο στόχος της δράσης του Πράδο είναι να «αλλάξει την καθημερινή ζωή των πολιτών» προβάλλοντας έργα σε «απρόσμενα, οικεία και εκπληκτικά μέρη».

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος υποδέχεται τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, δίπλα σε ένα κατάστημα ρούχων οι υποψήφιοι πελάτες χαζεύουν μια νεκρή φύση του Κοτάν, οι ποδηλάτες περνούν κάτω από μια σκηνή του Ρούμπενς και οι πρωινοί δρομείς κάνουν μια στάση μπροστά σε ένα έργο του Βελάσκεθ, ενώ στα φανάρια οι οδηγοί, σταματώντας, βλέπουν ένα έργο του Τισιάνο.

 Αυτή είναι η όψη της Μαδρίτης αυτές τις μέρες, όπως αποφάσισε να την μεταμορφώσει το μουσείο Πράδο. Οι παλιοί δάσκαλοι συμβιώνουν με τους Μαδριλένιος μέσα από τη δράση του μουσείου που ονομάζεται "Around the Corner" και θα προβάλλεται έως τις 6 Ιουνίου.

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν θα ανακαλύψουν τα διαμάντια της συλλογής του μουσείου σε όλη την πόλη. Ακριβή αντίγραφα αριστουργημάτων από το μουσείο συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής των Γκόγια, Ελ Γκρέκο και Φρα Αντζέλικο έχουν εγκατασταθεί πίσω από κλαδιά δέντρων, μέσα σε σταθμούς ασφαλείας του αεροδρομίου, στις πλευρές των κτιρίων και κατά μήκος περιφράξεων.

Ο στόχος της δράσης του Πράδο είναι να «αλλάξει την καθημερινή ζωή των πολιτών» προβάλλοντας έργα σε «απρόσμενα, οικεία και εκπληκτικά μέρη». Είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που στοχεύουν να φέρουν την τέχνη έξω από το μουσείο μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων που δείχνουν τις πτυχές της συλλογής του μουσείου. Οι προηγούμενες δράσεις ήταν το "The Prado in the Streets" και το "Today is the Prado".

pradoΤο πιο περίβλεπτο μουσείο της Ισπανίας που συμπλήρωσε το 2019, 200 χρόνια ζωής, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600.

Είναι ένα από τα πιο φημισμένα Μουσεία τέχνης του πλανήτη, με πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο το «Las Meninas» του Βελάθκεθ. Ο Βελάθκεθ όχι μόνο παραχώρησε στο Μουσείο τα εκπληκτικά του έργα, αλλά δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο να συγκεντρώσει για το Μουσείο έργα Ιταλών καλλιτεχνών Το Πράδο περιλαμβάνει την πληρέστερη συλλογή έργων του όπως και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και σημαντικά έργα των Ιερώνυμου Μπος, Ραφαήλ, Τιντορέτο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Άντονι Βαν Ντάικ, κ.α.

Πατώντας  lifo.gr  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο με αρκετές φωτογραφίες από τους δρόμους της Μαδρίτης όπου υπάρχουν πίνακες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 19:14

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση