Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 15:05

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, Κ.Ο ΚΚΕ Κερατσινίου Δραπετσώνας και "Κερατσίνι Δραπετσώνα Αλλάζουμε" για την απόφαση του ΕΔΣΝΑ δημιουργίας ΜΕΑ 250 χιλ. τόνων απορριμμάτων στο Σχιστό

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

skupidia3ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Σε προχθεσινή συνεδρίαση, η εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.)  αποφάσισε να προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτη για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό.

Η μονάδα σύμφωνα με την απόφαση θα έχει δυναμικότητα 250.000 τόνων ετησίως.

Εν μέσω πανδημίας παίρνουν μια απόφαση που θα φορτώσει γι’ άλλα 30 χρόνια ένα μεγάλο μέρος από τα σκουπίδια της Αττικής στην πόλη μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην αυριανή (02/06) συνεδρίαση, θα πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγώνων για να επιβάλλουμε την ομόφωνη θέση μας. 

- Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό

- ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων

- Κανένας νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό

- Διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς καμία ΣΔΙΤ

Απόφαση Κομματικών Οργανώσεων ΚΚΕ Κερατσινίου Δρπετσώνας 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ομογάλακτη περιφερειακή αρχή Πατούλη, υλοποιούν γοργά, το σχεδιασμό για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Από πληροφορίες φαίνεται ότι η πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ καθόρισε τη δυναμική της σχεδιαζόμενης ΜΕΑ της Π.Ε. Πειραιά στους 250.000 τόνους για τα επόμενα 30 χρόνια!

 Επιβεβαιώνεται ότι ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει πολλούς υπεύθυνους. Η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ πατάνε πάνω στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειακής αρχής Δούρου, που σχεδίαζε την δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό.  Έκθετοι είναι και οι δήμαρχοι Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος που είχαν συμφωνήσει στον παραπάνω σχεδιασμό.

 Η Δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα ενώ συνέβαλλε και με τη δική της στάση σε αυτή την εξέλιξη σε βάρος του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος. Συμφώνησε με το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-Δούρου για ΜΕΑ στο Σχιστό. Καλλιέργησε την αναμονή και τον αποπροσανατολισμό ότι μια μικρότερης δυναμικής ΜΕΑ, μόνο για την ΠΕ Πειραιά, αποτελεί δήθεν αποδεκτή λύση. Ενώ μετά τη διαρροή πληροφοριών για σχεδόν διπλάσιους τόνους απορριμμάτων στη ΜΕΑ Σχιστού, το παίζει «εξαπατημένη» προσπαθώντας να κρύψει της τεράστιες ευθύνες της. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σωματεία και μαζικούς φορείς καταψηφίζουν «με χέρια και με πόδια» της προτάσεις για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, για συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα στην περιοχή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ Σχιστού. Αυτό έκαναν και στην πρόσφατη συνεδρίαση των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. της περιοχής, θέτοντας ως θέμα «ότι δεν συμμετέχουμε σε καμία πρωτοβουλία που δεν συμμετέχει και η Δημοτική Αρχή»!

 Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας έθεσαν από την πρώτη στιγμή, τόσο στο λαό της περιοχής, όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα να μη δημιουργηθεί καμία ΜΕΑ στο Σχιστό! Ούτε 250.000 τόνων απορριμμάτων, ούτε λιγότερων, ούτε για την μισή Αττική, ούτε για μόνο τον Πειραιά! Έγκαιρα από τον Απρίλη ενημέρωσαν το λαό ότι ο ΕΔΣΝΑ προχωρά τον σχεδιασμό του καταλήγοντας στην εταιρεία – τεχνικό σύμβουλο που θα υπογράψει τη σύμβαση για την δημιουργία της μονάδας.

 Εναντιωνόμαστε εξολοκλήρου στο αντιλαϊκό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι εις βάρος του λαού και υπέρ νέων κερδοφόρων μπίζνες για της επιχειρηματικούς ομίλους!

 Καλούμε τους εργαζόμενους-ες, τους αυτοαπασχολούμενους-ες, τους νέους-ες της περιοχής να μπουν δυναμικά στον αγώνα για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, απομονώνοντας τις δυνάμεις που ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή. Να συμμετέχουν μαζικά στις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει  εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Κερατσίνι, 2.6.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κερατσίνι Δραπετσώνα "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ"

Οι χειρότεροι φόβοι μας επαληθεύονται, στην χειρότερη εκδοχή τους.

Ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε οριστικά μόλις χτες την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην πίσω αυλή του δήμου μας στο Σχιστό, όχι 180 χιλιάδων τόνων όπως διέρρεαν πολύ καιρό τώρα, όχι 120 χιλιάδων τόνων όπως ήλπιζε ο δήμαρχος μας για να ισχυριστεί ότι «κατόπιν ενεργειών του επήλθε δίκαιος συμβιβασμός», αλλά 250 χιλιάδων τόνων επισήμως. Επισήμως, διότι ανεπισήμως σημαίνει ότι η μονάδα αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την άλλη, στα Λιόσια, θα καλύπτει της ανάγκες ολόκληρου του λεκανοπέδιου.

Από νωρίς είχαμε προειδοποιήσει και ζητήσει. Συνεχής κινητικότητα της δημοτικής αρχής με την συμπαράσταση των δημοτικών παρατάξεων, των συλλόγων και των συνδημοτών μας για να μην τελεστεί το έγκλημα. Όσο εμείς «το βλέπαμε το κακό να πλησιάζει» τόσο ο δήμαρχος μας καθησύχαζε, όσο προβλέπαμε ότι η μακριά πορεία της περιφερειακής αρχής που ξεκίνησε από το 2015 δεν θα σταματήσει, τόσο ο δήμαρχος βεβαίωνε ότι όλα είναι κάτω από έλεγχο, όσο εξελισσόταν «το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου», τόσο ο δήμαρχος βαυκαλιζόταν ότι με δυο συγκεντρώσεις του δημοτικού συμβούλιου στο Σχιστό όλα θα διορθωθούν.

Δεν τρομάξατε την περιφέρεια κύριε δήμαρχε. Άλλοι την τρόμαξαν. Γι αυτό και πολλαπλασίασε την δυναμική της επεξεργασίας εδώ, για να γλυτώσει από αλλού.

Παραδίδοντας βιομηχανική περιοχή στην θέση του δήμου που παραλάβατε ας νιώσουν επιτέλους και όσοι πρόβαλλαν την λογική «ο καθένας να αναλάβει τα σκουπίδια του, ας δεχτούμε ότι μας αναλογεί», ότι η λογική είναι σημαντικός παράγοντας εξεύρεσης λύσεων, μεταξύ λογικών μερών.

Ο παραλογισμός που ξεκίνησε επί των ημερών της κ. Δούρου και ολοκληρώνεται στις μέρες του κ. Πατούλη, είχε βρει την κερκόπορτα. Τον δήμαρχο μας.

Απόσπασμα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΣΝΑ:
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
1. Αποδέχεται την εισήγηση του Προέδρου.
2. Αποδέχεται την εισήγηση της Δ/νσης Ανακύκλωσης.
3. Εγκρίνει τη διακήρυξη της Α’ Φάσης – Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου του άρθρου 30 του Ν. 4412/2016 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3389/2005.

 4. Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Η οριστικοποίηση των παραμέτρων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της Σύμπραξης (δυναμικότητα, χωροθέτηση, διάρκεια ή/και διάθεση του υπολείμματος, κλπ) που θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών εκ μέρους των Διαγωνιζομένων, θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις στοχεύσεις του νέου ΕΣΔΑ [ΠΥΣ 39/2020 (ΦΕΚ Α’ 185/2020)] και τα αποτελέσματα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Όλη η απόφαση που ψηφίστηκε από 5 από τα 7 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής  εδώ  
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 03:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση