Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 15:41

Τι έγινε ρε μάνα με τις εκλογές στη Χιλή και χάρηκες;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

chile2Σ.Δ. Για εκείνους που θέλουν και μπορούν να βλέπουν πέρα από τη μύτη τους διότι θεωρούν ότι στον πλανήτη αυτόν όλα τα γεγονότα αλληλοεπηρεάζονται πιο έντονα από παλιά, να βλέπουν και να σκέφτονται τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται, είτε αυτές ταιριάζουν με τα πιστεύω τους και τα συμφέροντά τους είτε όχι, να βλέπουν και να συζητούν και με όσους κινούνται στο ίδιο πεζοδρόμιο και με όσους κυκλοφορούν στα απέναντι, οι εκλογές στη Χιλή (19 εκ. πληθυσμός, 756. 950 τ.χιλ έκταση) μπορεί και να'ναι η καλή είδηση της εβδομάδας. Δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των εκλογών για την αλλαγή του Συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος το 1974 μετά το πραξικόπημα του '73 και κράτησε τη θέση αυτή μέχρι το 1990, ήταν η εκλογή πολλών ανεξάρτητων υποψηφίων (31%) και γυναικών που ξεπέρασαν το 50%. Να το ξαναπούμε: Πάνω από τους μισούς εκλεγμένους είναι γυναίκες και ένας στους τρεις είναι δηλωμένος ανεξάρτητος. 

Είτε μετρήσουμε χώρες είτε ανθρώπους στους δρόμους, το 2019 υπήρξε η χρονιά των μεγάλων αναταραχών: Χονγκ Κονγκ, Αλγερία, Χιλή, Λίβανος, Γαλλία, Κολομβία, Καταλονία, Σουδάν, Ολλανδία, Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Αϊτή, κ.ά.  

Άλλες από αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις πέτυχαν τον σκοπό τους (Σουδάν) και άλλες απέτυχαν πλήρως (Λίβανος).

Στη Χιλή, επίσης, επήλθε σημαντική αλλαγή στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου για τη Συντακτική Βουλή.

 Η χιλιανή δεξιά, ενωμένη υπό τον Πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπέστη μεγάλη ήττα. Στόχος της ήταν να εκλέξει τουλάχιστον το 30% από τους 155 αντιπροσώπους στη Βουλή, ώστε να μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές. Τελικά, συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό, και ο Πινιέρα αναγνώρισε την ήττα του.

 Η μετριοπαθής και η ριζοσπαστική αριστερά εξέλεξαν πολλούς αντιπροσώπους, αλλά είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εξελέγησαν μαζικά. Τούτων δοθέντων, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες στους επόμενους εννιά μήνες, διάστημα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η συντακτική διαδικασία.  

Πιο συγκεκριμένα, το αριστερό μέτωπο Apruebo Dignidad (Κομμουνιστές και αντινεοφιλελεύθεροι αριστεροί) και το κεντροαριστερό Apruebo κέρδισαν από κοινού 52 έδρες (28 έδρες το Apruebo Dignidad και 24 το Apruebo). Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κέρδισαν 48 έδρες ενώ η Δεξιά κέρδισε 38 έδρες. Η Συντακτική Συνέλευση για να αποφασίσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση απαιτεί πλειοψηφία 2/3 των 155 εκλεγμένων. Περίπου 6.4 εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στις εκλογές, εκπροσωπώντας το 43% του εκλογικού σώματος, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό.

 Υπάρχει μια παγκόσμια πρώτη. Αυτή η Βουλή πρέπει να έχει αυστηρά τον ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών, και αρκετές γυναίκες πρέπει να παραιτηθούν, διότι ο αριθμός τους υπερβαίνει αυτόν των αντρών.

Υπάρχει επίσης και ένα σύμβολο: Η 30χρονη μηχανικός, κομμουνίστρια και φεμινίστρια, Iraci Hassler, που εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο με ποσοστό 38.8% δήμαρχος της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο. Η νίκη της αποτελεί θρίαμβο για το Κομμουνιστικό Κόμμα που πρώτη φορά εκλέγει δήμαρχο στο Σαντιάγο μετά τη δικτατορία του Πινοτσέτ, ενώ η νικήτρια είναι η δεύτερη γυναίκα που κατέχει τη θέση του δημάρχου.

chile3Οι εκλογές αυτές, που επιβεβαίωσαν τη δυναμική των κινητοποιήσεων του 2019, υπήρξαν επίσης ο οριστικός ενταφιασμός του καθεστώτος του Πινοσέτ και των συνεχιστών του. Μένει να δούμε τι θα φέρει η καινούρια μέρα. 

Οι εκλογές αυτές κανονικά ήταν να διεξαχθούν στις αρχές του Απριλίου του '21, αλλά μετατέθηκαν για τον Μάιο εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων covid - 19. Το χρονοδιάγραμμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών – προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 21η Νοεμβρίου – μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 15:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση