Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 15:30

Πως γεννήθηκαν οι μιγαδικοί αριθμοί. Από τον Σ. Συριόπουλο ( βίντεο )

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργάνωσε φέτος μια σειρά διαλέξεων και ομιλιών. Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς πλησίασαν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

 

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Ομιλητές ήταν η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου, η επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Μαρίνα Τσέκου, ο φυσικός και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς, οι μαθηματικοί και συγγραφείς Απόστολος Δοξιάδης και Τεύκρος Μιχαηλίδης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, οι μαθηματικοί Ηλίας Ανδριανός, Σταυρούλα Παπανικολάου και ο Σωτήρης Συριόπουλος που στις 29 Ιουνίου έκανε την τελευταία ομιλία.

Την διάλεξή του, που κράτησε 80λεπτά, κι είχε τίτλο : "Dear Mr. Fantasy», Bombelli, πώς τα κατάφερες;" μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας εδώ.

Ο Σωτήρης Συριόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία των Μαθηματικών, η οποία μπορεί να γίνει συναρπαστική, όπως είπε, «όταν αναζητούνται οι πραγματικές αιτίες των μαθηματικών ανακαλύψεων, οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις “εξωτερικών” και “εσωτερικών”, ως προς τα Μαθηματικά, παραγόντων, οι λόγοι που δημιουργούν την ανάγκη να οριστεί μια νέα μαθηματική έννοια, οι τρόποι με τους οποίους ξεπερνιούνται παλιότερες εδραιωμένες αντιλήψεις».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε, «είναι το πώς προέκυψε η αποδοχή των μιγαδικών αριθμών από τον Ιταλό μαθηματικό Rafael Bombelli (1526 – 1572) που προσπάθησε να συνεχίσει το έργο του Girolamo Gardano (1501 – 1576), κατορθώνοντας να ρίξει φως σε ένα αναπάντητο ερώτημα του τελευταίου, σχετικά με την «μη αναγώγιμη» περίπτωση των εξισώσεων τρίτου βαθμού».

Το κύριο ερώτημα της διάλεξής ήταν επικεντρωμένο στο πώς ο Bombelli κατάφερε να κάνει το νοητικό άλμα προς την αποδοχή των αριθμών που σήμερα ονομάζουμε μιγαδικούς. Αφορμή αλλά και οδηγός στην προσέγγιση του ομιλητή ήταν το άρθρο της Federica La Nave “Deductive Narrative and the Epistemological Function of Belief in Mathematics On Bombelli and Imaginary Numbers” που περιέχεται στο βιβλίο Circles Disturbed –The Interplay of Mathematics and Narrative. Είναι το πρώτο, διεθνώς, ερευνητικό βιβλίο που εξετάζει τη σχέση των μαθηματικών με την αφήγηση. Η επιμέλειά του ανήκει στον συγγραφέα και μαθηματικό Απόστολο Δοξιάδη και στον αμερικανό μαθηματικό, καθηγητή του Harvard, Βarry Mazur.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 15:43
Ομάδα διαχείρισης

Τελευταία άρθρα από τον/την Ομάδα διαχείρισης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση