Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 20:39

Εμβόλια: Η μεγάλη εικόνα του προβλήματος για όσους έχουν περιορισμένη ορατότητα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

emvolio2Σ.Δ. Έχουμε ένα καλό φίλο από τα παλιά τα χρόνια, αρκετά μεγαλύτερό μας, που ανάμεσα στα πολλά κι ωραία που πρεσβεύει είναι και αντιεμβολιαστής. Από τη δεκαετία του '60 παρακαλώ και όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Τα χρόνια εκείνα, που μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν οι αρνητές των εμβολίων, αποφάσισε μαζί με τη γυναίκα του, ασπαζόμενοι τα όσα υποστήριζε ο υγιεινιστής Παναγιώτης Ε. Κουμεντάκης, να μην εμβολιάσουν τα δυο παιδιά τους.

Τα τελευταία χρόνια που έκανε αισθητή την παρουσία του στις προηγμένες χώρες ένα δυναμικό αντιεμβολιαστικό κίνημα, συχνά μας τσιγκλούσε στις ταβέρνες μας γι'αυτό το θέμα και εξ αιτίας του ψάχναμε και ακονίζαμε επιχειρήματα. Και οι υπέρ και οι κατά.

Κάποιοι από τους ομοτράπεζούς του διαβάσαμε, πειστήκαμε και υποστηρίζαμε σ'αυτές τις κουβέντες, πως όταν οι εμβολιασμένοι για κάποια μεταδοτική ασθένεια και αυτοί που απέκτησαν φυσική ανοσία ξεπερνούν σε σχολεία, κοινότητες, πόλεις και χώρες το 70%, τότε αυτοί αποτελούν την ασπίδα που προφυλάσσει κι αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. Παράλληλα όμως ο οργανισμός των ανεμβολίαστων γίνεται εν δυνάμει μήτρα που επιτρέπει να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις ενός ιού. Αυτά από εκείνα τα χρόνια που δε σάρωνε ο covid 19 τον κόσμο είχαν ένα θεωρητικό ενδιαφέρον και ανταλλάσσαμε απόψεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού κάνοντας αλκοολικό πνεύμα και τσουγκρίζοντας στην υγειά μας μες την ξέγνοιαστη χαρά. 

Τώρα όμως με την πανδημία εκτιμώ πως η πλειονότητα έχει πεισθεί ότι τα πράματα δεν είναι παίξε γέλασε και πως οι ανεμβολίαστοι είναι κίνδυνος θάνατος και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους. Στις χώρες που έχουν επάρκεια εμβολίων του covid -19 και που τα οργανωμένα προγράμματά τους στοχεύουν να πειστεί να εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού μικρό είναι το κακό, αν και ο κίνδυνος της δημιουργίας ανεξέλεγκτων μεταλλάξεων πάντα είναι υπαρκτός.

Στο μεγαλύτερο όμως ποσοστό του κόσμου που ζει στις φτωχές χώρες, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα αναγκαία εμβόλια, εκεί οι άνθρωποι κινδυνεύουν διπλά. Και οι ίδιοι, που παρόλα τα πρωτοφανή μέτρα είναι δύσκολο να προφυλαχτούν επαρκώς και το πλέον επικίνδυνο ακόμα και γι'αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, μιας και όπως αντιλέγαμε πριν χρόνια στον φίλο μας, όλοι οι πάμπολοι ανεμβολίαστοι γίνονται το πεδίο όπου θα δημιουργηθούν και θα μεταδωθούν οι νέες μεταλλάξεις και που ίσως να μην είναι αντιμετωπίσιμοι από τα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε φτου κι απ'την αρχή.  

Όπως καταλαβαίνει ο κάθε θετικά διακείμενος στα εμβόλια πολίτης είναι μεγάλη και πρώτη ανάγκη να φτάσουν άμεσα τα εμβόλια παντού σε όλον τον κόσμο. Και γι'αυτό είναι ανάγκη να δωθεί η δυνατότητα να τα παράγουν μαζικά όλες αυτές οι φτωχές χώρες και για να προστατέψουν τον πληθυσμό τους και για να προστατέψουν και τις ας πούμε ασφαλείς προνομιούχες. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της επιλογής είναι να γίνει η άρση των πατεντών των εμβολίων όσο πιο σύντομα γίνεται. Σ'αυτήν την επιλογή προφανώς αντιδρούν οι φαρμακευτικές εταιρίες αλλά δυστυχώς και οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. 

Το άρθρο του Κώστα Καλλίτση που ακολουθεί, με λίγα λόγια και καλά, αφού καταγράφει τα ανησυχητικά δεδομένα, θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις πολιτικές ηγεσίες των πλούσιων χωρών όπως και εκείνους τους πολίτες που είναι πεισμένοι γι'αυτήν την λύση, ώστε να ασκήσουν από κοινού μια όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση σ'εκείνα τα κέντρα που θα παρθούν αυτές οι κρίσιμες  αποφάσεις.

Οι γνώμες για το δέον γενέσθαι μπορεί να διαφέρουν, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι η πραγματικότητα θα είναι μία, κοινής αποδοχής. Κι αυτή των εμβολίων. Ιδού, λοιπόν, κάποια βασικά δεδομένα:

Πρώτο, μέχρι σήμερα 10.5 έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. οι δόσεις εμβολίων παγκοσμίως. Πάνω από τις μισές δόσεις έχουν γίνει σε δύο μόνο χώρες, περίπου 250 εκατ. στις ΗΠΑ, 290 εκατ. στην Κίνα. Ακολουθούν η Ινδία με 160 εκατ. δόσεις, η Βρετανία με 51 εκατ., η Γερμανία με 32 εκατ. Σε αυτές τις πέντε χώρες έχουν γίνει σχεδόν 785 εκατ. δόσεις. Σύμφωνα με παρεμφερείς υπολογισμούς, ώς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, στις 10 πλουσιότερες χώρες είχε γίνει το 80% από τους εμβολιασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Δεύτερο, είναι γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες έχουν προνομιακή σχέση με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων (έχουν λεφτά για να αγοράζουν το εμπόρευμα υγεία…), ενώ ελάχιστοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στις χώρες της Αφρικής και στις φτωχές/μέσου εισοδήματος χώρες Ασίας-Λατινικής Αμερικής. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνει η δραματική έλλειψη εμβολίων. Πού οφείλεται;

Οι λίγες πολυεθνικές που παράγουν τα εμβόλια, αφού επωφελήθηκαν από δεκάδες δισ. δολ. κρατικές επιχορηγήσεις και από κρατικά χρηματοδοτούμενη βασική έρευνα, στη συνέχεια απολαμβάνουν το γνωστό προνόμιο της πατέντας. Ητοι, έχουν το μονοπώλιο παραγωγής των εμβολίων στα δικά τους εργοστάσια και σε όσα άλλα έχουν πουλήσει το σχετικό δικαίωμα. Τρίτο, αυτός ο παραγωγικός δακτύλιος είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση εμβολίων. Παρότι λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες (άφθονη φτηνή χρηματοδότηση, κέρδη και ράλι μετοχών του…) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Είναι ένα ακραία εγωιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, που αρνείται να δώσει άδειες και τεχνολογία για να παράγουν εμβόλια άλλες βιομηχανίες, από τον Καναδά μέχρι το Μπανγκλαντές, που είναι έτοιμες να αρχίσουν άμεσα την παραγωγή τους.

Χαρακτηριστικό: Ούτε μία από τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια δεν συμμετείχε στη δομή εθελοντικής ανταλλαγής τεχνολογίας που δημιούργησε ο ΟΗΕ.  Τέταρτο, έτσι επιχειρείται να κρατηθούν ψηλά και ν’ αυξηθούν περαιτέρω οι αξίες των επιχειρήσεων που μονοπωλούν την αγορά του εμβολίου για την COVID-19. Αποτέλεσμα είναι μεγάλη καθυστέρηση στον μαζικό εμβολιασμό, που είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρωπότητας από την εξάπλωση της πανδημίας και τις νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται άνω των 12 δισ. δόσεις για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Πώς θα παραχθούν; Η προσωρινή κατάργηση της πατέντας, του μονοπωλίου παραγωγής, είναι ένα μέτρο, δεν αρκεί, πρέπει να συμπληρωθεί από τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας. Αυτά μπορούν/πρέπει να συνδυαστούν με την απελευθέρωση των εξαγωγών προς τις φτωχές χώρες – όχι, όμως, ως εργαλείο άσκησης επιρροής, όπως κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Κίνας.

Θα γίνει κάτι; Ισως ναι. Ειδάλλως, ο κρατικός τομέας θα αναλάβει να κάνει αυτό που αδυνατεί να κάνει ο ιδιωτικός – ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία.

Πηγή:  kathimerini.gr  

* Στην Ελλάδα μέχρι 17.5 έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις 1.624.000 πολίτες και με τη μία δόση 2.880.000 και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι τέλη Μαΐου να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 20%.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 06:25
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 18-05-2021 19:33
.
Καημένε Φάνη,
Δεν μπορείς πολλαπλά να υπερασπιστείς τις απόψεις σου. Είσαι άρρωστος, ο φόβος θερίζει, οι ταβέρνες δεν λειτουργούν κι η πανδημία έχει σηκώσει τις μύτες ψηλά.
Σου εύχομαι (όλοι σού ευχόμαστε) περαστικά και σύντομα στο πεδίο της μάχης με μαρούλι, κεφτεδάκια (για σένα), φέτα και κρασί. Κι ας παίζει το "όνειρο" του Θανάση ή το κλαρίνο του Λίβιου.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση