Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 08:42

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν έχω δικαίωμα να είμαι αντίθετη με τα όσα πρεσβεύει κόσμος όπως η Τούνη;

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tuniΑγαπητή α,μπα,

Είδα πρόσφατα ένα δικό σου κείμενο για την Τουνη και για την υπερσεξουαλικοποιηση της και το αν θα βοηθούσε να μην ανεβάζουν οι γυναίκες τόσο προκλητικές φωτογραφίες, με το οποίο και προφανώς συμφώνησα με την απάντηση σου, το προφίλ της κάθε γυναίκας στα σοσιαλ μίντια δεν συνδέεται με την κουλτούρα του βιασμού. Η συζήτηση αυτή μου δημιούργησε την παρακάτω ερώτηση (που έχω αναζητήσει απαντήσεις πολλές φορές και μόνη μου) και έχει να κάνει γενικότερα με τον φεμινισμό και ένα είδος αισθητικής και κουλτούρας που εγώ αντιτίθεμαι. Τι εννοώ:

Προφανώς και είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να κάνει ότι θέλει με το σώμα της και να ανεβάζει ότι είδους φωτογραφία θέλει, σε αυτό είμαι κάθετη. Το κατά πόσον όμως εγώ έχω δικαίωμα, όχι να κρίνω, αλλά να έρχομαι αντίθετη σε αυτό, όταν αυτό προωθεί καπιταλιστικά πρότυπα και μια κουλτούρα γρήγορης και εφήμερης δημοσιότητας; Δηλαδή είναι αντιφεμινιστικο να πω ότι εγώ διαφωνώ με την αισθητική αυτή καθαυτή (δεν έχω θέμα με την σεξουαλικότητα δεν μαρεσει αισθητικά το αποτέλεσμα αν και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τα δικά μου γούστα το αντιλαμβάνομαι) και την κουλτούρα που προωθεί η τουνη (κουλτούρα του κέρδους, κουλτούρα της καριέρας, της επιτυχίας, της δημοσιότητας, δηλώσεις περί τεμπέληδων που θέλουν τα 800€ κτλ) και γιατί δηλαδή σε πολλές συζητήσεις περί φεμινισμού και ελευθερίας κτλ να έρχεται πάντα η τουνη στο προσκήνιο; Δηλαδη υπάρχουν και άλλες γυναίκες που προωθούν την ελευθερία έκφρασης του σώματος τους που έχουν όμως ταυτόχρονα ταξική συνείδηση (και πιθανόν να έχουν προσφέρει και περισσότερα για τη κοινότητα από ότι η τουνη).
-Confused feminist

H Α,ΜΠΑ (Λένα Φουτσιτζή) απαντάει 

Οπότε;
Δεν ξέρω κατά πόσο έρχεται η Τούνη «πάντα» στο προσκήνιο, εδώ μια φορά έχει έρθει.

Ο φεμινισμός ζητάει ισότητα. Για όλες τις γυναίκες. Μπορείς να υποστηρίζεις την ισότητα και για γυναίκες που δεν συμπαθείς, που είναι αντίθετες ιδεολογικά με σένα, που απεχθάνεσαι, που δεν συμφωνείς σε τίποτα μαζί τους. Δεν υποστηρίζεις την ισότητα μόνο για γυναίκες που εκπληρώνουν κάποιον δικό ρόλο που εσύ θεωρείς σωστό, ΑΥΤΟ είναι μισογυνισμός. Οι γυναίκες δεν διεκδικούν ισότητα επειδή είναι καλές, υπάκουσες, ή επειδή πολεμούν τον καπιταλισμό, τον διεκδικούν επειδή είναι άνθρωποι, αυτό, απλά, σκέτα. Ζητάμε ισότητα και για την αγωνίστρια που λες ότι έχει ταξική συνείδηση, και για την Τούνη, που κατά τη γνώμη σου εκπροσωπεί όλα αυτά που αναφέρεις. Με την ίδια ζέση. Χωρίς προϋποθέσεις. Είναι πιο δύσκολο να δεχτείς ότι μια γυναίκα που δεν υπακούει στα δικά σου πρότυπα «αισθητικής» όπως λες, έχει τα ίδια δικαιώματα στην ισότητα, γι’αυτό κλωτσάει μέσα σου η ιδέα, κι ο λόγος είναι ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός.

ΕΧΕΙΣ θέμα με την σεξουαλικότητα, και δεν είναι σκέτο θέμα γούστου το τι θεωρείς ωραίο και τι όχι. Το γούστο σου είναι σε μεγάλο μέρος διαμορφωμένο πολιτισμικά. Όταν φτάσεις σε σημείο να μην θεωρείς σκέτο «αντιαισθητικό» το προκλητικό, γιατί αυτή η λέξη σε εμποδίζει να επεξεργαστείς αυτό που σκέφτεσαι, ίσως φτάσεις σε ένα σημείο να το παρακολουθείς χωρίς να αισθάνεσαι κάτι ιδιαίτερο, γιατί τελικά, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο να επιδεικνύει το σώμα της μια γυναίκα. Είναι μια επιλογή – σιγά το σοκαριστικό. Αισθάνεσαι απέχθεια γιατί αυτό σου έμαθαν. Μπορείς να το ξεμάθεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 08:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση