Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 20:02

ΤΟ ΔΑΣΟΣ: Μπάιντεν μπλουζ....κάτι πλούσιο και παράξενο συμβαίνει στην Αμερική

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ets19Μου'χει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτοί που πιο πολύ απ'όλους αρνούνται να αφουγκραστούν το Δάσος και ν'ακούσουν το μπλουζ του είναι ένα μεγάλο μέρος από τους μακάριους στην πολυθρόνα τους πιστούς νεοφιλελεύθερους και ένα πλήθος δέσμιων στα τεριρέμ τους ντούρων αριστερών. Και οι δύο είναι ομάδες που διασχίζουν τον κόσμο με ιδεοληψίες μπετόν. Ίσως γι'αυτό δεν αντιλαμβάνονται πως ο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν βάλει πλώρη να δημιουργήσουν μία άλλη Αμερική με επιλογές που θα έχουν στο κέντρο τους τη δημιουργία νέων  ευκαιριών για τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα, τόσο αυτά που χρόνια ήταν στο περιθώριο όσο κι αυτά που έπαιζαν την ηλεκτρονική μπάλα της ψηφιακής εποχή μας.

Εμείς τώρα, ακόμα κι αν έχουμε μάθει στη ζωή μας ότι τελικά λίγα γίνονται από τις κάθε λογής εξαγγελίες των πολιτικών που ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη, και έχουμε από δίπλα σε κάθε φάση που πάει να ξεφύγει από τα καθιερωμένα το σοφό τέκνο της ιστορίας να μας ψιθυρίζει "κράτα ρε φίλε μικρό καλάθι, που πας έτσι ξυπόλυτος στ'αγκάθια", επιθυμούμε να προσδοκούμε σε ανάσταση των προοδευτικών ανθρώπων και ευχόμαστε να έχει αίσια αποτελέσματα αυτή η προσπάθεια στις Η.Π.Α. 

Για μας το μπλουζ Μπάιντεν αποτελεί το ΔΑΣΟΣ των όσων δένδρων φυτοζωούν αυτήν την εποχή εδώ και στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Αυτό που έχει κάποια νόημα είναι να προσέξουμε το πρωτοφανές που πάει να γίνει στην μετατραμπική Αμερική. Και ως ευρωπαίοι πολίτες πιέζοντας να ξεκινήσει κάτι ανάλογο και στα δικά μας χωρικά ύδατα μπας και καταφέρουμε να φυσήξει ένας φρέσκος αέρας στα άδυτα της Ε.Ε που θα παρασύρει όσους θέλουν να κάνουν κάτι δυνατό υπέρ όσων ανθρώπων ζουν κι εργάζονται σ'αυτήν.

Στην ουσία το καινούργιο μπλουζ του Μπάιντεν αποτελεί μία πρόκληση στην Ε.Ε, όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου στο να ενδιαφερθούν στ'αλήθεια για τις κοινωνίες των χωρών τους, τολμώντας να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές με ζητούμενο τα πανάρχαια αιτήματα για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία και ομορφιά. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Η.Π.Α πάνε να γίνουν το νέο φωτεινό παράδειγμα της εποχής μας και όποιοι δεν τσιμπήσουν είναι πολύ πιθανόν να χάσουν. Εκτός κι αν βρουν μια άλλη διέξοδο, μια άλλη λύση, αν βεβαίως τους ενδιαφέρει το καλό του λαού τους.  

Το σχέδιο του Μπάιντεν, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε, έχει ως άξονα την χρηματοδότηση με το πολύ χρήμα των τρισ. που θα κόψει η αμερικάνικη κυβέρνηση και θα το δώσει στην κυκλοφορία αρχίζοντας οσονούπω και με το χρήμα που θα ξεκινήσει να το μαζεύει με αλλαγή της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας κομμένης και ραμένης στα μέτρα των πλουσίων, των πολύ πλουσίων και των πάρα πολύ πλουσίων.

Για τα τρις που θα επενδύσουν οι Η.Π.Α στα επόμενα χρόνια έχουμε αναρτήσει ένα άρθρο στη Σταγόνα ( Ε.Ε - Η.Π.Α, στα οικονομικά σημειώνουμε 2 )  που η αλήθεια είναι λίγοι του έδωσαν σημασία σ'αυτό το γεγονός που κατά την γνώμη μας εξ αιτίας του θα φυσήξει ένας ούριος καπιταλιστικός αέρας σε όλες τις χώρες, συν βεβαίως όλα τα βαρομετρικά χαμηλά που προκαλούν τέτοιοι δυνατοί άνεμοι. Αυτό που πάντως καταλαβαίνω ότι όλοι λίγο πολύ είμαστε δέσμιοι των γεγονότων που συμβαίνουν στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στη δουλειά μας, στο χωριό μας και στην πόλη μας, όπως και στην χώρα μας αλλά και εκείνων των θεμάτων που τα ΜΜΕ προβάλλουν συστηματικά. Όμως από ανθρώπους που έχουν μία έστω καλλιεργημένη περιέργεια και μια προΐστορία σε ποικίλες αναζητήσεις, φυσικό δεν είναι να περιμένουμε μια διαφορετική στάση; Τέλος πάντων, για μια ακόμα φορά δεν θα το βάλουμε κάτω, που σημαίνει ότι είμαστε σε αναμονή. 

Λίγα για τον ιρλανδικής καταγωγής Τζο Μπάιντεν (Σκράντον Πενσυλβάνιας, 1942). Δικηγόρος, εξελέγη έξι φορές γερουσιαστής, την πρώτη το 1972 στην πολιτεία Ντέλαγουερ. Από 2009 έως το 2017 υπήρξε αντιπρόεδρος με πρόεδρο τον Μπάρακ Ομπάμα. Είναι ο 2ος καθολικός πρόεδρος των Η.Π.Α μετά τον Τζον Κέννεντυ και ανήκει στον κεντρώο χώρο του Δημοκρατικού κόμματος. Όλες οι πληροφορίες για την σχέση του Μπάιντεν με την Ελλάδα αναφέρουν ότι αρκετές φορές έχει δηλώσει φιλέλληνας και τώρα ως πρόεδρος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα δίκαια της Ελλάδας απέναντι στην επιθετικότητα της ερντογανικής Τουρκίας. Πάντα φυσικά έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι όλοι οι ξένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι πάνω από όλα βάζουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους.

Αντιπρόεδρός του Μπάιντεν είναι η Καμάλα Χάρις ( Άουκλαντ Καλιφόρνιας, 1964) με γονείς από την Ινδία και την Τζαμάικα. Υπήρξε εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο (2004-11) γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-17) και το 2017 εξελέγη γερουσιαστής.  

Μπάιντεν μπλουζ  άρθρο του ΚΙΜΠΙ δημοσιευμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο αρθρογράφος ομολογεί ότι όσα συμβαίνουν στις δύο όχθες του Ατλαντικού αποσταθεροποιούν τις βεβαιότητές του και τα βολικά κλισέ του. Και προχωρά σε μια παρουσίαση των σχεδίων ένθε κι εκείθεν του Ατλαντικού κάνοντας ταυτόχρονα μια κριτική αποτίμηση της προϊστορίας Μπάιντεν και των τωρινών επιλογών του, όπως και το μία ολίγον της Ε.Ε. Η πυξίδα του δείχνει σαφώς προς  Αμερική μεριά.

Tο νέο ελπιδοφόρο υπόδειγμα Μπάιντεν  του Κώστα Καλλίτση, δημοσιευμένο στην Καθημερινή. Ο αρθρογράφος κάνει μία αναφορά στη νέα φορολογική νομοθεσία που προωθεί ο Μπάιντεν έχοντας στο κέντρο το κάλεσμα της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προς όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Ζήτησε λοιπόν η υπουργός να συμφωνήσουν όλοι στη θέσπιση ενός ενιαίου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη, για να ανακοπεί η διεθνής «κούρσα προς τον πάτο», το σπιράλ μείωσης της φορολογίας των κερδών των πολυεθνικών υπό τον εκβιασμό «μειώνεις τους φόρους μας ή πάω στον διπλανό σου».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 09:32
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση