Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:19

Μικρές αλλαγές προς το καλύτερο για την επεξεργασία απορριμμάτων προωθούν Πατούλης και Σκρέκας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sxisto3Αλλαγές προς το καλύτερο σίγουρα, που επί του παρόντος βρίσκονται στα λόγια και εφ'όσον ισχύουν όλα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Λιάλιος («Πάρκα κυκλικής οικονομίας» στην Αττική ). 

Το ομόφωνο ΟΧΙ όλων των δημοτικών παρατάξεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας στην κατασκευή ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στο Σχιστό και οι συμβολικές κινητοποιήσεις που έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης στο ΣΜΑ στο Σχιστό αυτούς τους μήνες της πανδημίας φαίνεται ότι έφεραν κάποια πρώτα αποτελέσματα που αν και δεν είναι το ζητούμενο του Δ.Σ, εν τούτοις είναι αναμφισβήτητα προς το καλύτερο. Αυτά τα νέα προέκυψαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκρέκα στις 31.3.

Από την συνάντηση αυτή τα βασικά σημεία που σηματοδοτούν τις ανεπίσημες επί του παρόντος αυτές αλλαγές είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γ.Λιάλιου, η δημιουργία μιας 4ης ΜΕΑ κάπου (που;) στην Νότια Αττική, στην οποία όμως καμία αναφορά δε γίνεται στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας (Συνάντηση εργασίας για τα απορρίμματα του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα ), η δημιουργία, πιθανότατα έξι, νέων διαδημοτικών μονάδων για τα κομποστοποιήσιμα υλικά, η κατάργηση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλής έως το 2025 και η μετονομασία των τεσσάρων αυτών ΜΕΑ σε "Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας" (μήπως, αναρωτιέται ο φιλύποπτος, θ'αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς;). Πάντως το δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρει πως τα "Πάρκα Κυκλικής Οικοομίας" θα περιλαμβάνουν τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και το Δίκτυο των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την Αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. 

Το κύριο θέμα είναι το κατά πόσο μπορεί να ηχεί πειστικά στ'αυτιά ακόμη και των καλοπροαίρετων η πρόταση για την 4η ΜΕΑ, που θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο και όχι ως έργο ΣΔΙΤ, όταν την προτείνουν Περιφερειάρχης και Υπουργός και δεν αναφέρουν το που θα γίνει. Επιμένουμε σ'αυτήν την 4η μονάδα στη Νότια Αττική (που το δίκαιο - αρχή της εγγύτητας - το λειτουργικά σωστό περιβαλλοντικά και λογικά οικονομικό, στοιχεία που συνιστούν τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ, αφορά στην κατασκευή συνολικά 6 ή 7 τέτοιων μονάδων, από μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής) έχει να κάνει και με το Σχιστό, γιατί ακόμα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο ποιων δήμων τα απορρίμματα θα επεξεργάζονται στην μονάδα του Σχιστού, εφόσον τελικά κατασκευαστεί στην έκταση των 40 στρεμμάτων που σήμερα βρίσκεται ο ΣΜΑ.

Το αναφέρουμε αυτό διότι μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει δύο εκδοχές. Η μία προτείνει να αφορά η ΜΕΑ Σχιστού στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας  Πειραιά συν των νησιών του Αργοσαρωνικού, ενώ η άλλη προτείνει να περιλαμβάνει τους προηγούμενους δήμους συν κάποιους ακόμα δήμους της Νότιας Αττικής. Οπότε, στην περίπτωση που όντως περάσει η δημόσια 4η ΜΕΑ της Ν.Αττικής τότε είναι λογικό να διοχετεύονται τα απορρίμματα όλων των δήμων της Ν.Αττικής σ'αυτήν.

Αυτό θα φανεί καθαρά από τους τόνους που θα προβλέπει ο νόμος ότι θα επεξεργάζονται στην ΜΕΑ Σχιστού και βάσει αυτής της ποσότητας θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία της, αφού μέχρι στιγμής πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Αν μαζί με τα βιοαπόβλητα (70χιλ. τόνοι) προβλέπει ότι θα φτάνουν στο Σχιστό έως 250 χιλ. τόνοι ετησίως αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνουν τα απόβλητά τους και άλλοι δήμοι πέρα από αυτούς του ευρύτερου Πειραιά, δήμοι της Νότιας Αττικής. Αν όμως ο διαγωνισμός θα γίνει για περίπου 120 χιλ. τόνους απορριμμάτων ετησίως αυτό σημαίνει ότι ο ΜΕΑ Σχιστού θα αφορά μόνο στους δήμους του Πειραιά και των νήσων. Επιμένουμε ότι το λογικό, το δίκαιο και το σωστό είναι η 2η εκδοχή κι αυτήν έχουν χρέος να την υποστηρίξουν και όχι μόνο στα λόγια και οι υπόλοιποι 4 δήμοι του ευρύτερου Πειραιά. 

Η άλλη παράπλευρη θετική απόφαση που αναφέρει το ρεπορτάζ είναι πως η καύση των υπολειμμάτων της ΜΕΑ Σχιστού, αν τελικά αυτή επιλεγεί ως τρόπος διαχείρισης των υπολειμμάτων δεν θα γίνεται όπως έχει προαναγγελθεί στο Σχιστό, αλλά κάπου αλλού και πιθανόν εκτός Αττικής.  

Αυτό που μας βάζει σε σκέψεις είναι αν η μετονομασία του ΜΕΑ Σχιστού σε "Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας" έχει ουσία και δεν είναι απλώς μια αλλαγή ονόματος με νονούς την Περιφέρεια και το υπουργείο ΥΠΕΝ για να κάνουν πιο εύπεπτη την πρότασή τους. sxisto2Η αλήθεια είναι ότι ένα Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας" κατασκευάζεται στην χώρα μας (στη φωτό η μακέτα του). Το μέρος βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό σε μία έκταση 270 στρεμμάτων που ανήκουν στο δήμο Ηρακλείου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 45 εκ.ευρώ. Το κύριο έργο συνίσταται στη μετατροπή των αποβλήτων σε πρώτη ύλη και θα προωθείται παράλληλα η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, η επισκευή, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υφιστάμενων υλικών, προϊόντων και ενέργειας ενώ θα επιλεγεί η εξοικονόμηση και παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας που ανέλαβε το έργο η μονάδα αυτή αναμένεται έως το 2025 να λειτουργεί και να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Εκτός από τα ενεργειακά οφέλη, αναμένεται ότι κατά την πλήρη λειτουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας επιπλέον οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά οφέλη. Οι επιμέρους στόχοι της κατασκευής και λειτουργίας του είναι οι εξής:

  • Θα επενδυθούν κυρίως με την μορφή επιδοτήσεων ΕΣΠΑ περίπου 45 εκ. ευρώ
  • Θα δημιουργηθούν 250 νέες θέσεις εργασίας
  • Οι επισκέπτες των χώρων πρασίνου &αναψυχής του πάρκου θα ανέλθουν στις 10.000 κατ’ έτος
  • Θα επαναχρησιμοποιούνται ή θα ανακυκλώνονται περισσότεροι από 35.000 τόνοι απορριμμάτων κατ’ έτος.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 13:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση