Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 10:11

Με εισιτήριο το αρνητικό τεστ ανοίγει ο πολιτισμός στον δυτικό κόσμο - εδώ;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

athinorama33Τόσο οι κυβερνήσεις μας, που τις εκλέγουμε άμεσα και κάνουν τα δικά τους έμμεσα, όσο και το ελληνικό κράτος, που δεν το εκλέγουμε άμεσα και είναι διαχρονικά σκλάβος του ιδιοτελούς εαυτού του, στην ερώτηση σε τι δεν διακρίνονται αυτοί οι δύο καθοριστικοί παράγοντες της δημόσιας ζωής, ιδού η απάντηση που μου έρχεται δίχως καμία σκέψη. Διακρίνω λοιπόν σ'αυτούς τους δύο χαλκάδες μας, μία αδυναμία να συνθέτουν, μία δυσεξήγητη αλλεργία στο να επινοούν πρωτότυπες λύσεις, να χαράζουν πολιτικές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, να αναλαμβάνουν επιθετικές στρατηγικές απ'αυτές που ανεβάζουν τον πήχη του κοινού μας βίου για το καλό όλων μας. Αυτό το τελευταίο το διακρίνω χρόνια τώρα και στο συνήθως βαρετό ποδόσφαιρό μας, όπου όλα τα καλά μας χαρτιά, όταν έχουμε τέτοια, είναι στην άμυνα.   

Φωτίζοντας την ευρωπαϊκή και την αμερικάνικη διάσταση της πανδημίας, όπου σ'αυτό το πρωτόγνωρο έδαφος το αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι πως οι επιδόσεις σχεδόν όλων των κρατών της δύσης, παρόλες τις όποιες διαφορές τους, μετά βίας περνάνε επί του παρόντος τη βάση. Όμως κάτι που διακρίνει τις κυβερνητικές αποφάσεις σε μερικές χώρες είναι μια διάθεση ρίσκου με πειραματισμούς, που άλλοτε τους βγαίνουν κι άλλοτε όχι. Μου δημιουργούν την αίσθσηση ότι τολμούν εξ αιτίας μίας αυτοπεποίθησης που απουσιάζει από το δικό μας πολιτικό προσωπικό. Ένα απ'αυτά τα ρίσκα διαφαίνεται τώρα με το 3ο κύμα, στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος του πολιτισμού, στις δημόσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά κύριου λόγου ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ του Αθηνοράματος που αφορά στις δράσεις που επιτράπηκαν σε κάποιες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.  

Το τρίτο κύμα της πανδημίας μπορεί να σαρώνει για τα καλά τη χώρα μας, όσο και την Ευρώπη και την Αμερική*, αλλά η πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την άφιξη της άνοιξης ανεβάζουν τα ήθη, κάνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα να φαίνεται επιτέλους προσιτή. Σε αρκετές χώρες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί δοκιμάζουν μέσα από πιλοτικές διοργανώσεις τρόπους για να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία με ασφάλεια, φτιάχνοντας οδηγούς και μεθόδους που θα εξασφαλίσουν μία σταδιακή επαναφορά των συνηθειών μας, ακόμα και σε μεγάλου μεγέθους events.

Τα rapid tests αναδεικνύονται οι μεγάλοι σύμμαχοι των διοργανωτών σε αυτόν αγώνα, αφού αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο στις περισσότερες εκδηλώσεις. Δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί για τις νεώτερες ηλικίες ακόμα καθυστερούν, οι φήμες για πιστοποιητικά εμβολιασμού παραμένουν στον πάγο, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα και τις ηθικές συνιστώσες μίας τέτοιας επιλογής. Από την άλλη, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες παραμένουν μεν βασικοί παράγοντες, όμως πολλά events ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν την υποχρεωτική επιβολή τους, θεωρώντας πως μειώνουν την εμπειρία αλλά και προσπαθώντας να σχεδιάσουν covid-free εκδηλώσεις, όπου τα μέτρα προστασίας θα είναι σχεδόν περιττά.

Τεστ και πάλι τεστ

Η Γερμανία περνάει για τα καλά το τρίτο κύμα της πανδημίας, με το Βερολίνο να ξεπερνάει πριν από δέκα μέρες το ψυχολογικό όριο των 100 μολύνσεων ανά 100.000 άτομα σε μία εβδομάδα. Ακόμα κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να ακυρώσει το πιλοτικό πρόγραμμα της πόλης για επαναφορά των πολιτιστικών χώρων με ασφάλεια. Υποχρεωτικές μάσκες και τεστ μέσα στο προηγούμενο δωδεκάωρο από την εκδήλωση, καθώς και απόσταση μεταξύ του κοινού είναι οι όροι επαναλειτουργίας των επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων. Παραστάσεις στο Berliner Ensemble, μουσικές βραδιές στις δύο όπερες της πόλης, Philharmonie και Konzerthaus και στο θέατρο Volksbühne, αλλά και μία καθιστή συναυλία στο nightclub Holzmarkt ήταν τα event που κρίθηκαν κατάλληλα για να τεστάρουν κατά πόσο μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ακόμα και στις εξάρσεις της πανδημίας.

Ενδεικτικά, τα 350 εισιτήρια για την παράσταση στο Berliner Ensemble ξεπούλησαν μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά δείχνοντας την ανάγκη του κοινού για ζωντανό θέαμα, στην πόλη που κρατά απενεργοποιημένες τις σκηνές της εδώ και πέντε μήνες. Τα τεστ γίνονται δωρεάν σε επιλεγμένα σημεία της διοργάνωσης, ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος υπήρχε εγγύηση επιστροφής χρημάτων για το εισιτήριο.

Προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες αυξημένων επαφών δεν πραγματοποιούνται διαλείμματα ενώ το μπαρ και η γκαρνταρόμπα του θεάτρου παρέμειναν κλειστά – άλλωστε ποιος χρειάζεται την τελευταία με μία άδεια θέση δίπλα του; Τα αποτελέσματα του επιλεκτικού ανοίγματος θα φανούν μέσα στον Απρίλιο και θα ευνοήσουν όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και κάθε χώρα που θα επιχειρήσει παρόμοιο μοντέλο.

Χορός μέχρι τελικής πτώσης;

Οι πολυπληθείς συναυλίες αλλά και το clubbing δημιουργούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε διοργανωτές και κοινό, αφού είναι οι χώροι που η αποστασιοποίηση γίνεται σχεδόν αδύνατη ενώ ταυτόχρονα η εμπειρία του θεατή εξαρτάται άμεσα από την αυστηρότητα των περιορισμών. Ενώ όμως θεωρούσαμε πως θα είναι τα τελευταία γεγονότα που θα επιστρέψουν, ακόμα και στην μικρότερη μορφή τους, οι δοκιμαστικές ενέργειες σε Ισπανία, Ολλανδία και Νέα Υόρκη ρίχνουν (στροβιλιστικό) φως στο τέλος του μουσικοχορευτικού τούνελ.

Στη Βαρκελώνη το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη συναυλία σε κλειστό χώρο: 5.000 τυχεροί θεατές έσπευσαν να δουν ζωντανά το συγκρότημα Love of Lesbian. Μοναδική απαίτηση, να δείξουν στην είσοδο το αρνητικό αποτέλεσμα ενός τεστ που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ενώ ταυτόχρονα ελεγχόταν η θερμοκρασία τους. Στο συγκεκριμένο event οι μάσκες κρίθηκαν υποχρεωτικές, όμως δεν υπήρξε ανάγκη απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων. Στην τιμή του εισιτηρίου μάλιστα (€23-28) συμπεριλαμβανόταν τόσο το τεστ, το οποίο μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία που είχε επιστρατεύσει η διοργάνωση, όσο και μία μάσκα υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για την πιο πολυάριθμη συναυλία που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη για πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι επόμενες δεκατέσσερις μέρες θα δείξουν την επιτυχία της, ανάλογα με το πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν, συνδεδεμένα άμεσα με το live.

Συμπεριφορικά vs υγειονομικά πειράματα

Ένα αντίστοιχο συναυλιακό διήμερο οργάνωσε μερικές μέρες πριν και η Ολλανδία: στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Back to Live» οργανώθηκαν οκτώ corona-proof εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες θεατρικές παραστάσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες αλλά και ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ. Σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Άμστερνταμ, όπου παραδοσιακά 55.000 μουσικόφιλοι πλημμύριζαν τις σκηνές του Lowlands, μόλις 1.500 άτομα διασπάρθηκαν στις δύο σκηνές του «μικρότερου φεστιβάλ που έχουν διοργανώσει ποτέ» οι Mojo Concerts, ενώ μερικά food trucks διατηρούσαν τη φεστιβαλική αίσθηση.

Είναι όμως έτοιμοι οι Ολλανδοί να επιστρέψουν στις ανοιχτές και κλειστές σκηνές; Οι 100.000 αιτήσεις για ένα χρυσό χαρτάκι για το διήμερο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, για ένα φεστιβάλ όπου η μουσική και τα ονόματα δεν αποτέλεσαν κριτήριο επιλογής για το κοινό. Οπλισμένοι με ένα αρνητικό τεστ και προαιρετική χρήση μάσκας, οι θεατές μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Το τεστ πριν την συναυλία αλλά και ένα δεύτερο, πέντε μέρες μετά, περιέχονταν στην τιμή του εισιτηρίου.

Εκτός των κλασικών πλέον μέτρων, η διοργάνωση επιχείρησε να πραγματοποιήσει συμπεριφορικές μετρήσεις για τις επαφές ανάμεσα στο κοινό: οι παρευρισκόμενοι φόρεσαν ηλεκτρονικά βραχιολάκια που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, ώστε οι ερευνητές να δουν τον αριθμό, τη διάρκεια και την απόσταση μεταξύ των επαφών. Η συμπεριφορική δυναμική αναδεικνύεται εξίσου σημαντική με τις υγειονομικές παραμέτρους για τον περιορισμό της μετάδοσης, ενώ συνδυάζεται με την εφαρμογή που λάνσαρε η Ολλανδική κυβέρνηση CoronaCheck. Το application παράγει έναν μοναδικό QR κώδικα που μπορεί να σκαναριστεί στην είσοδο οποιουδήποτε event αποδεικνύοντας το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

Επιστροφή στο dance floor 

Η Νέα Υόρκη ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο να ανοίγει τους πολιτιστικούς της χώρους, ακολουθώντας πιο συντηρητικές πρακτικές και δίνοντας προτεραιότητα στους κινηματογράφους. Η πληρότητα εκεί φτάνει μέχρι το 25% ενώ οι θεατές δεν μπορεί να είναι πάνω από πενήντα. Τα ενισχυμένα συστήματα φιλτραρίσματος αέρα γίνονται προαπαιτούμενο για την λειτουργία του κινηματογράφου. Ακόμα κι έτσι όμως μόνο η AMC αποφάσισε να ανοίξει τις αίθουσες της, ενώ για το Μάρτιο η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας, Regal, δήλωσε πως όσο οι κινηματογράφοι στο Los Angeles παραμένουν κλειστοί, την ίδια μοίρα θα έχουν και οι αίθουσες στην υπόλοιπη χώρα.

Δύο νέες κυκλοφορίες τον Απρίλιο αλλάζουν όμως τα δεδομένα για τη Regal που θα σηκώσει αυλαία σε μερικούς από τους 536 κινηματογράφους της για την πρεμιέρα του «Godzilla vs. Kong» (2 Απριλίου) αλλά και για την κυκλοφορία του «Mortal Combat» (16 Απριλίου). Η πρώτη Παρασκευή του μήνα είναι η ημερομηνία κλειδί για τα υπόλοιπα θεάματα της Νέας Υόρκης: θεατρικές και μουσικές σκηνές σηκώνουν αυλαία με 33% πληρότητα και έως 100 άτομα σε κλειστούς και 150 σε ανοιχτούς χώρους. Αν μάλιστα το venue ζητήσει αναλάβει τη διεξαγωγή τεστ, τα νούμερα ανεβαίνουν σε 150 και 500 αντίστοιχα.

Είναι όμως κάτι τέτοιο βιώσιμο; Πολλοί συναυλιακοί χώροι αλλά και τα μεγαλύτερα θέατρα του Broadway (που παραμένει εδώ και πάνω από ένα χρόνο ανενεργό) λένε όχι, καθώς τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ το όποιο έσοδο με τόσο μειωμένη εκμετάλλευση της χωρητικότητας, στρέφοντας έτσι το βλέμμα τους στο Σεπτέμβρη.

Από τη Νέα Υόρκη ωστόσο έρχεται μία από τις λίγες ανάσες σταθερής νυχτερινής ζωής. Ο πολιτιστικός οργανισμός Park Avenue Armory εγκαινίασε το «Social Distance Hall» του, με τους clubbers να ποδοπατούνται (ψηφιακά) για ένα εισιτήριο για το event που ανατέθηκε στον David Byrne. Ο frontman των Talking Heads θα υποδεχτεί εκατό άτομα τη φορά σε ένα βραδινό event με δικές του μουσικές επιλογές και μιξάρισμα από την νεοϋορκέζα DJ Natasha Diggs. To «Social!» έχει γίνει ήδη sold out μέχρι της 22 Απριλίου, ενώ οι παρευρισκόμενοι λαμβάνουν μαζί με το εισιτήριο ένα βίντεο με χορογραφία και φωνητική καθοδήγηση από τον Byrne… σε περίπτωση που έχουν ξεχάσει να χορεύουν.

Το event αυτό έρχεται στο πλαίσιο ανοίγματος των club με τους ίδιους όρους όπως οι υπόλοιποι χώροι από τις 2 του μήνα. Το μέλλον ωστόσο φαντάζει αβέβαιο: μερικά από τα μεγαλύτερα nightclubs της πόλης έχουν ήδη κατεβάσει διά παντός ρολά ή έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια προκειμένου να επιβιώσουν. Παράλληλα, η τάση για πάρτι σε αποθήκες των προαστίων κερδίζει συνεχώς σε δημοφιλία, αγχώνοντας τους ιδιοκτήτες για το κατά πόσο το κοινό θα επιστρέψει στην συμβατική και πιθανώς επισφαλή διασκέδαση.

Μπορεί στο εξωτερικό να ξεπηδούν συνεχώς νέες προσπάθειες για μια επιστροφή στην κανονικότητα ακόμα και με νέους όρους, όμως στη χώρα μας ο πολιτισμός έχει μείνει στον αέρα. Η εστίαση έχει μπει στη συζήτηση του ανοίγματος εδώ και καιρό, με πιθανές ημερομηνίες να μιλούν για άνοιγμα εξωτερικών χώρων ακόμα και πριν το Πάσχα, όμως θέατρα, σινεμά και φυσικά η νυχτερινή ζωή δεν έχουν εμφανιστεί ούτε ως αναφορές στους σχολιασμούς της επανέναρξης. Τα ημερήσια κρούσματα που χτυπούν καθημερινά ρεκόρ δεν βοηθούν την κατάσταση και τα self test που έχουν ήδη ανακοινωθεί μένουν να δοκιμαστούν στην πράξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργούνται ήδη αρκετά παραδείγματα για μεθόδους που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του πολιτιστικού κοινού∙ αν μάλιστα τα ευρήματα του επόμενου μήνα είναι θετικά και η ζήτηση του κοινού παραμείνει εξίσου ισχυρή, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει και άλλο η συζήτηση και κατ’ επέκταση η επιστροφή μας σε αίθουσες και σκηνές.

Πηγή:  athinorama.gr  

* Στις χώρες της Ωκεανίας και της Ν.Α Ασίας οι δημόσιες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις εδώ και μήνες διεξάγονται παρουσία θεατών.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 07:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση