Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 19:37

Ξενάγηση μέσα στη νέα Εθνική Πινακοθήκη με πίνακες κυρίως έργων με θέμα την Επανάσταση του '21

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo158Όλα όσα θα δουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που θα επισκεφτούν την έκθεση έργων ελληνικής ζωγραφικής του δέκατου ένατου αιώνα, κυρίως έργων με θέμα την Επανάσταση του ’21.

Τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης προβλέπεται να γίνουν περί τα τέλη Ιουνίου, εφόσον –με το καλό‒ η πορεία της πανδημίας θα επιτρέπει την είσοδο κοινού στα μουσεία. Όμως η Πινακοθήκη θα ανοίξει στις 24 Μαρτίου 2021 για μια συμβολική ξενάγηση των ηγετών ξένων κρατών που τιμούν την Ελλάδα με την παρουσία τους στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και αντιπροσωπεύουν τις ξένες δυνάμεις που συμμετείχαν στη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκικού στόλου που έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 και υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα.

 Συγκεκριμένα, θα ξεναγηθούν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, που θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν (ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την επίσκεψή του, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό στη Γαλλία). Όπως είναι αυτονόητο, μαζί τους θα ξεναγηθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τελετή θα ξεκινήσει στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθεί στις 19:28. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση θα είναι πάρα πολύ μικρή. Η διαδικασία θα ακολουθήσει αυστηρά την ισχύουσα εθιμοτυπική τάξη, που όμως θα προσαρμοστεί σε υγειονομικό πρωτόκολλο που σχεδίασε ο ΕΟΔΥ ειδικά για την περίσταση. Το σύνολο των επίσημων προσκεκλημένων που θα παρευρεθούν θα είναι τριάντα πέντε άτομα, τα οποία θα χωριστούν σε γκρουπ, που το καθένα θα περιλαμβάνει το πολύ οκτώ άτομα και θα ξεναγηθεί ξεχωριστά.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα δουν την έκθεση έργων που στήθηκε στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης και χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: μία με έργα ζωγραφικής με θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και ήρωες της Επανάστασης του 1821 και μία με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών (πορτρέτα, τοπιογραφίες, ηθογραφίες κ.λπ.), όλα τους του δέκατου ένατου αιώνα. 

Η ενότητα των έργων με θέμα τον αγώνα του ’21 είναι επί της ουσίας η επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης ‒ τα έργα θα παραμείνουν συγκεντρωμένα σε αυτή την ενότητα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, για να παραχωρήσουν στη συνέχεια τη θέση τους στα έργα της μόνιμης συλλογής που προορίζονται για τον ίδιο χώρο, σύμφωνα με τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό παρουσίασής της.

Ωστόσο, το πρώτο έργο που θα αντικρίσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα είναι η μεγάλη «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, για την οποία έχει δημιουργηθεί μια μόνιμη και ειδική θέση στον χώρο υποδοχής της Πινακοθήκης. Η «Λαϊκή Αγορά» είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο ζωγραφικής (που θα το έλεγε κάποιος και μαγικό, επειδή είναι ολοζώντανο) που, όμως, δεν έχει εκτεθεί πραγματικά εξαιτίας τους μεγέθους του ‒ καθότι πρόκειται για ένα τρίπτυχο με συνολικό μήκος μεγαλύτερο από 15 μέτρα. Ωστόσο, τώρα η «Λαϊκή Αγορά» αποκτά μια θέση που θα επιτρέψει στο κοινό να την αγαπήσει όσο της αξίζει. Ταυτόχρονα, η θέση αυτή αποδίδει στο έργο έναν ρόλο συμβολικό, γιατί δηλώνει ότι, όπως μια λαϊκή αγορά είναι ανοιχτή σε όλους, έτσι και η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα μουσείο ανοιχτό σε όλον τον κόσμο.

lifo159Εκτός από το έργο αυτό, στον χώρο υποδοχής ο επισκέπτης μπορεί να συλλάβει όλο το πνεύμα βάσει του οποίου έγινε ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του μουσείου από το μελετητικό γραφείο των καθηγητών Γιώργου Παρμενίδη, Christiane Longuepée και Ιφιγένειας Μάρη, που είναι σταθεροί συνεργάτες της Πινακοθήκης εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι η επένδυση όλων των χρηστικών επίπλων και διαχωριστικών πετασμάτων στον χώρο υποδοχής (εκδοτήριο εισιτηρίων, γκαρνταρόμπα, προθήκες πωλητηρίου κ.λπ.) με ξύλινες επιφάνειες καλυμμένες με καπλαμά διπλής κοπής από φυσική δρυ, στον οποίο εκ των υστέρων έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά εξεζητημένο εφέ όσον αφορά το χρώμα του, με σκοπό να ουδετεροποιείται κάπως η υφή του ξύλου, που διαφορετικά θα είχε πολύ έντονα νερά. Ωστόσο, η ανάσα κόβεται όταν στρέψει κάποιος το βλέμμα προς το ταβάνι, το οποίο καλύπτεται επίσης από ξύλινες επενδύσεις, τοποθετημένες με τον πιο απρόσμενο και εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια σύνθεση από άξονες χάραξης που τέμνουν τη φορά των νερών του ξύλου και οι οποίοι αποπνέουν την αίσθηση μιας κίνησης με σαφή, αλλά ήπιο δυναμισμό. Θα νόμιζε κάποιος ότι οι άξονες αυτοί του θυμίζουν τη «γεωμετρία» αντίστοιχων αξόνων σε ζωγραφικές συνθέσεις του Τέτση ή στη συμβολιστική φάση του Παρθένη, όπως επίσης και σε μεταγενέστερα έργα αφαιρετικού χαρακτήρα. Είναι σαν να αποκαλύπτουν ένα είδος αφανούς κοινού τόπου που διατρέχει σπουδαίες στιγμές της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής.

Στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου ορόφου που θα επισκεφτούν οι επίσημοι καλεσμένοι, η πρώτη δυνατή εντύπωση σχηματίζεται από το χρώμα των τοίχων όπου είναι αναρτημένοι οι πίνακες, το οποίο είναι από την γκάμα του γκρίζου. Ωστόσο, αμέσως πιστεύει κάποιος ότι το εν λόγω γκρι περιέχει έναν ανεπαίσθητο γαλαζωπό τόνο. Είναι ένα γκρι με ιδιαίτερη συμπεριφορά, που αναδεικνύει τα έργα καλύτερα απ’ ό,τι θα το έκανε ένα οποιοδήποτε καθαρό λευκό, το οποίο θα προκαλούσε μια θάμβωση στο μάτι. Βλέποντας, λοιπόν, κάποιος τα έργα της τωρινής έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821 (όπως και όλα τα υπόλοιπα) πάνω σε αυτό το απαλό και ευχάριστο γκριζογάλαζο χρωματικό φόντο, του δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκεται σε μουσείο της Βόρειας Ευρώπης (και μάλιστα ούτε καν του Μονάχου – ίσως στη Δρέσδη, την εποχή της μεγάλης ακμής της), αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, διότι καταλήγει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα πιο σεμνό, αλλά «ενεργό» φόντο για τα έργα, που θα παρέπεμπε σε μια αρχαιοπρεπή ελληνική δωρικότητα.

Εδώ   για να εμφανιστεί ολόκληρη η παρουσίαση της νέας Εθνικής Πιανακοθήκης από τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και με φωτογραφίες του Πάρι Ταβιτιάν

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 19:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση