Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 10:31

Μεταρρυθμιστικές στρατηγικές στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων, της Δανάης Κολτσίδας

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

danai3H ανά χείρας ανάλυση αποτελεί το πρώτο μέρος ενός κειμένου γύρω από τις εναλλακτικές μεταρρυθμιστικές στρατηγικές που έχουν διατυπωθεί στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τρεις στόχους : Πρώτον, να αποσαφηνιστεί το σκεπτικό κα το περιεχόμενο κάθε μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, δεύτερον, να εντοπιστούν κοινά σημεία και διαφορές, καθώς και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθεμίας εξ αυτών και, τρίτον, να διατυπωθούν στη βάση των ανωτέρω κάποιες προτάσεις πολιτικής.

Το παρόν πρώτο μέρος επικεντρώνει σε αυτό που τείνει να θεωρηθεί και ως το μόνιμο πρόβλημα όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης : τις αρμοδιότητες, την βέλτιστη κατανομή και την αποτελεσματική άσκησή τους. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας και της δημόσιας συζήτησης με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία («Μήδεια») που κατέληξε στην διακοπή της ηλεκτροδότησης και, σε μικρότερο βαθμό, και της ύδρευσης, σε χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική.

Ωστόσο, το θέμα φαίνεται ότι θα απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση και πέρα από την άμεση συγκυρία, καθώς αναγνωρίζεται ως μία από τις παθογένειες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και στην πρόσφατα δημοσιευθείσα τελική έκθεση επί του «Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (τη γνωστή «έκθεση Πισσαρίδη»), η οποία αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού της σημερινής κυβέρνησης, ενόψει και της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Φαίνεται, επομένως, ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για μία τεκμηριωμένη συζήτηση γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μεταρρύθμισή της. 

Πατώντας poulantzas.gr  θα σας εμφανιστεί η θεωρητική ανάλυση της Δανάης Κολτσίδας* για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στο καίρο ζήτημα των αρμοδιοτήτων στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

  *Η Δανάη Κολτσίδα, δικηγόρος-πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, που διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο 2016-2017, επιχειρεί να περιγράψει την έκταση και τις πηγές του φαινομένου, να παρουσιάσει συνοπτικά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί για το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο και να προτείνει τα βασικά βήματα και προϋποθέσεις μιας συνεκτικής και βιώσιμης στρατηγικής για τον ριζικό ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων όλων των διοικητικών βαθμίδων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 10:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση