Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 18:09

Θα συζητήσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας και οι πολίτες την ενδιαφέρουσα πρόταση για μορατόριουμ του κ.Βατόπουλου, ε τι λες;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

vatopoulosΤο ένα πόδι μου, το λογικό, αρνιόταν να με πάει την Κυριακή ως την πλατεία Κοραή στο Πειραιά, για να συμμετάσχω σε μία συγκέντρωση που το κεντρικό αίτημά της ήταν το stop στην αστυνομική βαρβαρότητα. Μου ψιθύριζε η λογική μου, πως μέσα σ'αυτόν τον κακό χαμό με τα κρούσματα στον Πειραιά να αυξάνονται διαρκώς, δεν είναι βρε επικίνδυνο να μαζευτείται πολλά άτομα έστω και σ' άυτόν τον ανοιχτό χώρο έστω και αν τηρούνται όλοι τα μέτρα ασφαλείας - και που για να λέμε την μαύρη αλήθεια, είναι σχεδόν αδύνατον να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας σε συγκεντρώσεις, κάτι που το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι για μια ακόμη φορά. Στην ουσία έχω καταλήξει πως αυτές οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που είναι επιλογή του καθενός να παρευρευθεί ή όχι, συνεισφέρουν λίγο ή πολύ στην διάδοση του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα όλοι το έχουμε εμπεδώσει. Εν δυνάμει είναι θανατηφόρο, κάποιους δυστυχώς θα τους πάρει ο χάρος. Κι αυτό που πια το έχει μάθει και η κουτσή Μαρία, είναι πως όσο πιο πολλά τα κρούσματα τόσο πιο πολλοί θα είναι οι νεκροί. 

Το άλλο το πόδι μου, το ας πούμε συναισθηματικό, μου τραγουδούσε μες την καλή χαρά, έλα γέρο μου, πάμε, φύγαμε,korai7 δηλαδή δεν κρατιόταν με τίποτα. Συνήθως στις μάχες λογικής και συναισθήματος στο δικό μου σύμπαν στην αρχή κερδίζουν τα συναισθήματα. Φυσικά ο οποιοσδήποτε αριστερών αποχρώσεων συμπολίτης που έχει όμως τα κρατήματά του και που μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί το δίλλημα, μπορεί να αντιτείνει "ναι, αλλά σιγά το αίτημα και να συμπληρώσει με τη λογική σκεψη πως ότι και να περνάει τώρα η κυβέρνηση όσο κι αν χειροτερεύει η κατάσταση, εν δυνάμει πάντα όλα είναι αντιστρέψιμα, μόνο ο θάνατος δεν είναι". Η εκτίμηση όμως αυτή για το επείγον κάθε φορά του αιτήματος, είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, μιας και έχει να κάνει με την προϊστορία του καθενός, με το αξιακό του σύστημα, έχει να κάνει με το πως βιώνει την τρέχουσα κατάσταση κι αν τον αφορούν άμεσα κάποιοι νέοι νόμοι, όπως επίσης σχετίζεται και με τις σχέσεις του, με τι του μεταφέρουν οι γύρω του νέοι άνθρωποι που τους έχει φέρει στο αμήν αυτή η κατάσταση.

Τραβώντας το όμως στα άκρα, ποιος από εκείνους τους ενεργούς πολίτες που υφαίνουν τον μανδύα της πόλης θα έλεγε όχι στις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας που θα υπερασπιζόντουσαν τη δημοκρατία, ας πούμε σε περίπτωση πραξικοπήματος; - όχι πάντως εγώ, που παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημά μας σ'αυτήν την συγκυρία είναι η πανδημία- και πόσο ισχυρό θα ήταν άραγε τότε το επιχείρημα να μην συνεισφέρουμε με τα αγωνιστικά μας στον θάνατο κάποιων συνανθρώπων μας εξ αιτίας του covid-19; Είναι φανερό ότι μιλάω για την ατομική ευθύνη του καθενός απέναντι όλων και έχοντας τη γνώμη πως την μεγάλη ευθύνη για το θέμα της αντιμετώπισης του covid-19 την έχει από χέρι η κυβέρνηση, για την γούνα της οποίας έχω πολλά ράμματα. 

Το θέμα είναι η τύχη τους. Λογικές προτάσεις ή άρρητες ακόμα και στα πιο αυταρχικά καθεστώτα πάντα θα υπάρχουν κάποιοι λοξίες που θα τις δημοσιοποιούν που και παν μέτρο άριστο θα διαθέτουν και θ'ανοίγουν μία διέξοδο εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει αδιέξοδο, αυτό που είναι συνήθως η πιο βασική αιτία της τοξικής πόλωσης. Ναι, όσο πιο πολλά τα αδιέξοδα των αλλαζόνων τόσο πιο αδύνατο είναι το πολιτικά εφικτό υπέρ της κοινωνίας, αυτό το προχώρημα των δυο βημάτων μπρος κι ενός πίσω. 

Σ'αυτό το θέμα μια τέτοια προωθητική κατά την γνώμη μας σκέψη διατύπωσε στον ΑΝΤ1ο μικροβιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος που την βρήκα καλή. Πρότεινε λοιπόν ο κ.Βατόπουλος τα εξής: «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης απο την αντιπολίτευση. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού».

«Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα».

Το κακό είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας θεωρώ ότι δεν είναι τόσο ώριμες ώστε να κάτσουν να συζητήσουν την ιδέα του Βατόπουλου και να προχωρήσουν σε μία συμφωνία, είτε βάσει αυτής της πρότασης είτε κάποιας παραλλαγής της. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά κακά στην χώρα μας. Μήπως όμως οι εν δράσει σκεπτόμενοι πολίτες μπορεί να κάνουν τη διαφορά;  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 04:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση