Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 11:15

Ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας για το νέο νόμο Βορίδη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

eklogesΤα στοιχειώδη. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί χώροι έχουν κάποιες αρχές και αξίες και ένα σχετικά σταθερό γενικό προσανατολισμό ως προς την λύση των προβλημάτων που παρουσιάζει σε κάθε φάση της η κοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι εκείνοι οι πολίτες που κάπως ασχολούνται με τα κοινά και που διαλέγουν έναν πολιτικό χώρο που τον υποστηρίζουν τουλάχιστον σε εκλογές, επιλέγουν πακέτο όλα όσα έχει στα πάνω ράφια του ο πολιτικός χώρος της αρεσκείας τους. Ο κάθε ένας διαλέγει και προβάλλει όσα του ταιριάζουν και τον εκφράζουν, αυτά που τον συμφέρουν. Και πιο πολύ με συνθήματα υπερασπίζεται πρόσωπα και θέσεις που κατά προτεραιότητα στον μικρόκοσμό του θεωρεί ότι θα του λύσουν προβλήματα. 

Η απλή αναλογική της αριστεράς. Στο πρακτικό ζήτημα των κανόνων της πολιτικής ζωής μία από τις διαχρονικές βασικές αρχές της ελληνικής αριστεράς είναι η επιλογή του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές. Ένα σύστημα που επικυρώνει ότι η ψήφος του κάθε ψηφοφόρου μετράει το ίδιο, γι'αυτό θεωρείται από όλους το πλέον δίκαιο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και από αυτό το σύστημα δεν προκύπτουν παρενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της πολιτικής ζωής. Αυτό πάντως που εξασφαλίζει η απλή αναλογική είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται από κάθε σχηματισμό θα αντιστοιχεί στους ψήφους του.Το σύστημα αυτό στην μεταπολίτευση ποτέ δεν το επέλεξε ο δεξιός και ο κεντρώος χώρος.  

Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του '19 διεξείχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής που πρόκρινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με μία πάγια αρχή αυτών των εκλογών, δηλαδή της εκλογής από την πρώτη Κυριακή ως δημάρχου εκείνου του συνδυασμού που πήρε το ελάχιστο 50% + 1 ψήφο των ψηφισάντων. Στην περίπτωση που αυτό δεν συνέβει τότε συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι συνδυασμοί και ο νικητής ανακηρύχθηκε δήμαρχος για τα επόμενα 4 χρόνια. Με μία τροποποίηση του υπουργού Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκου, καταργήθηκε στην πράξη η απλή αναλογική αφού παραχώρησε στον νικηφόρο συνδυασμό την πλειοψηφία στην "Δημοτική Οικονομική Επιτροπή" ( όπως και στην άλλη σημαντική της "Ποιότητας Ζωής") που αποφασίζει για τα πιο ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές επιλογές του δήμου και ελέγχει όλες τις δοσοληψίες. 

Τι προκρίνει τώρα ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης για τις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τον νέο νόμο του; Διάφορα, με τα τρία πιο σημαντικά να είναι, η εκλογή του δημάρχου από τον πρώτο γύρο εφ'όσον ψηφιστεί τουλάχιστον από το 43% των ψηφισάντων (και γιατί όχι από το 33%, που ήταν και τα χρόνια που έζησε σ'αυτόν τον πλανήτη ο Χριστός;), ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών και η θέσπιση του ορίου 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. 

Γιατί αυτές οι επιλογές; Γιατί ταιριάζουν στο πολιτικό προφίλ του ελληνικού συντηρητικού χώρου. Πάγια ο πολιτικός αυτός χώρος δίνει έμφαση στην συγκέντρωση των εξουσιών σε όσο γίνεται λιγότερους εκλεγμένους/διορισμένους ( συγκεντρωτισμός) και σε αναντιστοιχία της πραγματικής τους δύναμης συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην διαμόρφωση ενός διπολικού συστήματος που τείνει να αποδυναμώνει όλες τις πολιτικές αποχρώσεις που διατρέχουν την κοινωνία.

Να τονίσουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το μόνο αποδεκτό και μετρήσιμο κριτήριο της επιλογής του νικητή είναι βεβαίως το κόμμα ή ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει, αλλά με την προϋπόθεση ότι εκφράζει μία σημαντική δυναμική της κοινωνίας που την εξασφαλίζει το λογικό μέτρο του 50% ως το πλέον κατάλληλο για να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αμφισβητήσεις. Διαφορετικά, όποιο άλλο μικρότερο όριο επιλεγεί καθιστά τη μειοψηφία ελέω νόμου πλειοψηφία. Όσοι τώρα ισχυρίζονται πως οι επιλογές της όποιας μειοψηφικής εξουσίας εκφράζουν εν δυνάμει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, αυτοί κατά την γνώμη μου αυθαιρετούν ασυστόλως. Συνήθως μία μειοψηφία εκφράζει κι αυτό δυστυχώς είναι κάτι που υπονομεύει στην πράξη τη δημοκρατία και τις αποφάσεις που παίρνονται εν ονόματί της. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα και μία καλή εφικτή λύση είναι αυτή των προγραμματικών συνεργασιών. Το φανερό είναι πως επιλογές σαν κι αυτές του κ.Βορίδη συμβάλλουν πιο πολύ στην χειραγώγηση των πολιτών παρά στην χειραφέτησή τους, άσχετα αν δικαιολογεί αυτήν την επιλογή του ο χώρος της Ν.Δ με την πολιτική επιλογή της κυβερνησιμότητας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία: Όσοι παρακολουθούν πολιτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες έχουν γνώση ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με ένα συνδυασμό της πολιτικής κουλτούρας τους και επιλογών ενός όσο γίνεται πιο δίκαιου και αντιπροσωπευτικού εκλογικού συστήματος έχουν διαμορφώσει μες τα χρόνια την συνεργασία μέσω της συννενόησης και των συμβιβασμών ως κύριαρχη πρακτική σ'αυτές τις χώρες και έτσι ως ένα βαθμό λύνουν το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι παίρνονται πάντα από τους συνεργαζόμενους σχηματισμούς οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις, αλλά τουλάχιστον αυτές λίγο ή πολύ εκφράζουν τις προτεραιότητες ενός ευρύ φάσματος κοινωνικών δυνάμεων. Εδώ, οι δικοί μας συντηρητικοί, αρνούνται μονίμως αυτήν την ευρωπαϊκή προοπτική που συμβάλει και στην συνεκτικότητα της κοινωνίας, βγάζοντας από τη μέση εκείνες τις διαδικασίες που βοηθάνε στην εξάσκηση/εκπαίδευση της συνεργατικής πρακτικής από το πολιτικό προσωπικό της χώρα μας που αυτό που κάνει μπαμ είναι η αυτάρεσκη μανία που έχει με τις μονοκομματικές εξουσίες. 

Να σημειώσουμε επίσης την ιδιοτέλεια αυτής της επιλογής, παίρνοντας ως δεδομένο ότι στο δεύτερο γύρο μπορούμε να ισχυριστούμε εμπειρικά πως στην χώρα μας είναι περισσότεροι οι συνδυασμοί της κεντροαριστεράς που ανακηρύσσονται νικητήριες, ο νόμος με το 43% θέλει να περιορίσει την έκταση των νικητών που προέρχονται από αυτόν τον χώρο. 

Ο νόμος Βορίδη οδεύει προς τη Βουλή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία της. Καλό είναι όμως, να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι οι συνδυασμοί ως προς αυτό το θέμα που τους αφορά άμεσα, διότι αυτό το επιβάλλει ο αντίλογος και μπορεί να γίνει κι ένας τρόπος για να καταγραφεί μία υποθήκη για το μέλλον.

Βεβαίως και οι υποστηριχτές της απλής αναλογικής κρίνονται, όπως εξ άλλου για όλα τα πράματα, όχι τόσο από την θέση τους αλλά από το αν την εφαρμόζουν και πως. Ακόμα και όταν τροπολογίες την ροκανίζουν μετράει υπέρ τους αν αυτοί επινοούν διαδικασίες και προωθούν επιλογές που εκφράζουν την πίστη τους στο πνεύμα της απλής αναλογικής. Αλλά και τα λόγια στις κρίσιμες μάχες δεν είναι άνευ σημασίας μιας και δημιουργούν μία εσωτερική δυναμική σε κάθε δήμο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφώσει μία ανάλογη περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, προσφέρουν σ'εμάς τους πολίτες ένα κριτήριο για να κρίνουμε τη σχέση των λόγων των αρχόντων μας και των επικεφαλής με τις πράξεις τους.

Γι'αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της χώρας και ανάμεσα σ'αυτά και του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, επιβάλλεται να συζητήσουν το νόμο Βορίδη και να συμβάλλουν με την κοινοποίηση των θέσεών τους στην ενημέρωση των δημοτών τους για να γνωρίσουν κι αυτοί τι καπνό φουμάρουν οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες και οι δημοτικές παρατάξεις σ'αυτό το θέμα και ιδιαίτερα ποια είναι τα επιχειρήματά τους. 

Για το θέμα του νέου εκλογικού νόμου Βορίδη δημοσιοποίησε τις απόψεις του ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης με την πρόταση της παράταξης "Νέα Αυτοδιοίκηση" που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) με τον τίτλο «Το Ν/Σ πουσάρει τους νυν Δημάρχους με τρόπο υπερβολικό»,  εδώ  το άρθρο

Κι  εδώ  εν περιλήψει όλες οι προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίασή της με θέμα το νόμο Βορίδη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 16:55
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 08-03-2021 15:21
Έστειλα με μέσεντζερ την θέση της κίνησής μας για τον εκλογικό νόμο. Υπάρχουν και στο Φ/Μ και στο μπλογκ μου (epitheorisi2014gt.blogspot.co m) και έστειλα και ημέιλ. Το πιο σωστό είναι να πάρετε το κείμενο από το μπλογκ. Ελπίζω να το δω δημοσιευμένο σε ξεχωριστό άρθρο όπως κάνατε με τον κ. Καμά.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 04-03-2021 12:11
Μέρος Β' του άρθρου (συνέχεια από προηγούμενο)
......

3) Πεντακόσιοι πενήντα (550) κοσμήτορες (ελεγκτές καθαριότητας, φωτισμού, εξωραϊσμού) εκ των οποίων οι δέκα (10) θα εποπτεύουν τις δέκα περιοχές στις οποίες θα χωριστεί ο δήμος και θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα. (52 εβδομάδες Χ 10 επόπτες = 520 συν τριάντα αναπληρωματικοί =550) Με βάση τις αναφορές των κοσμητόρων θα προάγονται ή θα παίρνουν κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό οι εργάτες καθαριότητας.

4) Χίλιοι πεντακόσιοι (1.500) δικαστές καθημερινών υποθέσεων (ειρηνοδίκες) οι οποίοι θα συγκροτούν ανά υπόθεση και με βάση τη σοβαρότητά της μικρότερα Συμβούλια Εκδίκασης Υποθέσεων που θα αποτελούνται από πενήντα (50) ή εκατό (100) ή διακόσιους (200) ειρηνοδίκες αναλόγως με την υπόθεση και πάντα με βάση την κλήρωση. Θα λύνουν ζητήματα κυρίως του κανονισμού καθαριότητας και αστυνομικών διατάξεων επιπέδου πλημμελήματος και τις μικροδιενέξεις μεταξύ των κατοίκων, επιβάλλοντας πρόστιμα ή άλλες μικρές ποινές.

5) Εξήντα (60) Συνήγοροι του Πολίτη εκ των οποίων θα κληρώνονται κάθε μήνα πέντε Συνήγοροι που θα αποτελούν ένα πενταμελές Συμβούλιο Συνηγορίας. Σε δώδεκα μήνες επί πέντε μέλη, θα γίνουν συνήγοροι του Πολίτη εξήντα (60) πολίτες. Θα μαζεύουν τα παράπονα των πολιτών και θα οδηγούν τα ζητήματα ανάλογα με την βαρύτητα του καθενός στο δημοτικό συμβούλιο ή στο αντίστοιχο "ειρηνοδικείο"

6) Εξακόσιοι (600) Φύλακες της Πόλης που θα αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με την Αστυνομία και με βάρδιες τα θέματα μικροεγκληματικότητας στις γειτονιές και θα ζητούν την συμπαράσταση των δημοτών (εκτός της Αστυνομίας) για να λύνουν όποιο θέμα γεννιέται επί τόπου. Σε κάθε μια από τις δέκα περιοχές θα αναλαμβάνουν (κατόπιν κληρώσεως) για ένα μήνα πέντε "Πολιτοφύλακες" (12 μήνες Χ 5 φύλακες Χ 10 περιοχές =600)

7) Επτακόσιοι είκοσι (720) Επόπτες κτηρίων που θα "φυλάνε" με δεκαπενθήμερη θητεία και θα φροντίζουν, θα επιστατεύουν (όπως περίπου οι σχολικοί φύλακες) τριάντα δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα πολιτισμού, υγείας, αθλητισμού και αναψυχής) και θα εποπτεύουν το προσωπικό των υπηρεσιών. Για τα 24 δεκαπενθήμερα του έτους και για 30 χώρους του Δήμου που θα εποπτεύονται θα κληρώνεται ένας (1) Επόπτης κάθε φορά (24Χ30=720)

8) Εκατόν είκοσι (120) οικονομικούς συμβούλους που θα ελέγχουν τα Οικονομικά του Δήμου (προϋπολογισμός, εκτέλεση τεχνικού προγράμματος, προσλήψεις, μισθοδοσίες, έξοδα κίνησης, τροφεία κλπ) οι οποίοι θα είναι δέκα κάθε μήνα (12 μήνες Χ 10= 120 συνολικά) και οι οποίοι θα δίνουν λόγο στο δημοτικό συμβούλιο και στους συνηγόρους του Πολίτη.

Σύνολο 5.010 Πολίτες (εκ των 20.000 ψηφοφόρων) θα κληρώνονται κάθε χρόνο σε θέσεις ευθύνης, αμισθί, με παροχή μόνο τροφής ή εξόδων κίνησης όπου και όποτε είναι αναγκαία.

Οι 20.000 πολίτες της Δραπετσώνας θα είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ πολίτες και σύντομα αυτό θα αποδώσει καρπούς σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Η διοίκηση και το προσωπικό του Δήμου, έχοντας ένα απρόσωπο στην ουσία πολιτικό προϊστάμενο, θα μπορεί να αποδώσει σωστά και δεν θα καλύπτεται πίσω από διαπλοκές και προστασίες που ευνοούν και την παράλυση του διοικητικού μηχανισμού αλλά και τη διαφθορά.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 04-03-2021 12:10
Σας στέλνω ένα άρθρο μου στο μπλογκ μου από τις 28/7/2015 όπου περιγράφω ένα ουτοπικό σήμερα αλλά εφικτό κάποτε σύστημα εκλογής δημοτικών συμβούλων και άλλων θέσεων ευθύνης στους δήμους. Ως μοντέλο έχω πάρει ένα δήμο 30.000 κατοίκων κι έχω δώσει με παραδείγματα και αριθμούς την άποψή μου. Σας το παραθέτω καθώς μπορεί και να σας ενδιαφέρει. Για την πρόταση του υπουργείου και την θέση μου για το εκλογικό σύστημα στους δήμους, με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, θα σας ενημερώσω προσεχώς.
Το άρθρο της 28/7/2015 έχει ως εξής:
Σπάω το άρθρο σε δυο κομμάτια γιατί ο χώρος δεν επαρκεί για ολόκληρο σε μια δημοσίευση

Μέρος Α' του άρθρου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Είχα ήδη μιλήσει για ένα σύστημα όπου ΟΛΟΙ θα διοικούν και ΟΛΟΙ θα αποφασίζουν εκ περιτροπής με κλήρωση. Ένα σύστημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και όχι ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ όπως το σημερινό]

Επειδή το σύστημα της εκ περιτροπής ανάληψης των διαφόρων θέσεων εξουσίας από τον λαό με κλήρωση ακούγεται σαν μια παραξενιά, καλό θα ήταν να δοθούν μερικές ακόμα διευκρινίσεις.
Φανταστείτε ότι είστε δικηγόρος, ή αρχιτεκτόνισσα, ή παπουτσής, ή τεντάς, ή εργάτρια ή γιατρίνα ή δημοσιογράφος ... οτιδήποτε κι αν είστε, όποιο φύλο κι αν έχετε, όποιες κι αν είναι οι γραμματικές σας γνώσεις ή η περιουσία σας, και έρχεται η στιγμή να κληρωθούν οι θέσεις στα δημοτικά πράγματα.. Αυτή η στιγμή θα έρχεται μια φορά τον χρόνο γιατί κάθε χρόνο θα διενεργείται νέα κλήρωση.

Έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο λαός δεν εκλέγει κάποιους για να τον εξουσιάζουν αλλά εξουσιάζει ο ίδιος τον εαυτό του. Την εξουσία αυτή την ασκούν ΟΛΟΙ και αυτό είναι που ξεχωρίζει το λαοκρατικό-δημοκρατικό σύστημα για το οποίο μιλάμε (με κλήρωση όλων των θέσεων ευθύνης και συμμετοχή όλων σε αυτές) από το ολιγαρχικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα όπου όλοι ψηφίζουν αλλά ολίγοι και συνήθως οι ίδιοι διοικούν.

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ένα δήμο περίπου τριάντα χιλιάδων κατοίκων (30.000) και όχι για γιγαντιαίους δήμους όπου όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για παράδειγμα, που έχει περίπου ενενήντα χιλιάδες (90.000) κατοίκους θα πρέπει να σπάσει σε τρία κομμάτια. Της Δραπετσώνας (με Ευγένεια, Χαραυγή και Κερατζάκη), της Αμφιάλης και των Ταμπουρίων.


Στον Δήμο των 30.000 κατοίκων με 20.000 ψηφοφόρους θα κληρωθούν:

1) Τριακόσιοι εξήντα (360) κληροθέτες, που θα διενεργούν τις κληρώσεις με βάση τους δημοτικούς καταλόγους και που θα αλλάζουν κάθε μήνα (12 μήνες επί 30 κληροθέτες κάθε φορά =360)

2) Χίλιοι εκατό (1.100) δημοτικοί σύμβουλοι εκ των οποίων με κλήρωση θα προκύπτει ένα δημοτικό συμβούλιο πενήντα (50) συμβούλων που θα αλλάζει κάθε εβδομάδα τα είκοσι μέλη του (51 εβδομάδες Χ 20 μέλη =1020 συν οι 50 της αρχής κάνουν 1070 συν τριάντα αναπληρωματικοί ίσον 1.100). Οι πενήντα (50) κάθε φορά διαφορετικοί σύμβουλοι θα αποφασίζουν για τα θέματα ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου που θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα. Από τους πενήντα κάθε εβδομάδα θα επιλέγονται με κλήρωση ο ένας (1) δήμαρχος και οι πέντε (5) αντιδήμαρχοί του που θα έχουν θητεία μιας εβδομάδας και δεν θα μπορούν να επανεκλεγούν μέσα στο έτος. Συνολικά θα εκτίσουν εβδομαδιαία θητεία δημάρχου πενήντα δύο (52) δήμαρχοι και διακόσιοι δέκα (210) αντιδήμαρχοι, όλοι κατόπιν κληρώσεως. Επίσης θα επιλέγονται με κλήρωση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας με θητεία ενός μήνα. Τα τρία μέλη του Προεδρείου δεν θα μπορούν να επανεκλεγούν. Μέσα στο έτος θα έχουμε δώδεκα (12) Προέδρους του ΔΣ και άλλους τόσους αντιπροέδρους και άλλους τόσους Γραμματείς (σύνολο 36). Από τους 1.100 της αρχικής κλήρωσης οι 300 περίπου θα θητεύουν σε ένα κάποιο αξίωμα πέραν του αξιώματος του δημοτικού συμβούλου.
(η συνέχεια στο μέρος Β')
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 27-02-2021 15:08
Σωστή πρόταση.
Σίγουρα την άκουσε η δημοτική αρχή κι ελπίζω να ανταποκριθεί.

Η θέση της δικής μας "Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης" είναι σαφής.
Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής όπως την γνωρίσαμε το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές που παρανόμως έκανε η σχετική εγκύκλιος στον νόμο σχετικά με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και την κατάρτιση των κοινοτικών ψηφοδελτίων.
Επίσης είμαστε υπέρ κάποιων βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν και που τις έχει καταγράψει και προτείνει η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ με άρθρο της το 1980, πριν 41 χρόνια.
Η συντηρητική αναδίπλωση ταιριάζει με την αντίληψη που θέλει την ΤΑ απλό βραχίονα της δημόσιας διοίκησης κι όχι πολιτικό αυτοδιοικητικό όργανο έκφρασης του λαού.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση