Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 19:58

Η Σμαράγδα Καρύδη μας άγγιξε για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό #MeToo κι αυτό μετράει υπέρ της

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

smaragda-karidi-aftodioikisiΕμάς, των σχεδών άσημων ανθρώπων, ο λόγος μας, όσο καλός κι αν είναι, σπάνια αποκτά εκείνη την δύναμη για να προκαλέσει κύματα σε ένα κοινό πέρα από τα χωρικά μας ύδατα, ούτε φυτρώνουν σ'αυτόν εκείνα τα βότανα που καταπραΰνουν φόβους και επουλώνουν πληγές ανθρώπων που δεν μας ξέρουν. Παρόλα αυτά κι εμείς όταν είναι να αναφερθούμε σε συνανθρώπους μας με τους οποίους μία σχέση, είτε πραγματική είτε εικονική, την έχουμε, να αναφερθούμε όχι για τα ωραία τους και τα καλά τους, αλλά για τα φίδια που ξαμόλησαν εναντίον άλλων και το κακό που έκαναν, τότε κι επειδή τα λόγια μας είναι παιδιά πολλών ανθρώπων,

αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στου Χριστού τα ωραία, όπως το "αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω" ή το "μη κρίνετε ίνα ή μη κριθήτε" και τους στίχους του Αναγνωστάκη που στα νιάτα μου με είχαν πιάσει:  ‘Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα’ / Εστω / ‘Ανάπηρος’, δείξε τα χέρια σου / ‘Κρίνε για να κριθείς’”. Αυτό είναι το ένα που τριγυρνά στην καρδιά μου. 

Με τo κίνημα του #me tou you, θυμάμαι ότι τέσσερα χρόνια πριν που γινόταν ο κακός χαμός στην δύση, κάποιες δημοφιλείς ηθοποιοί είχαν κρατήσει αποστάσεις από τη δίκαια οργή των πολλών, τονίζοντας άλλες παραμέτρους αυτής της επίθεσης εναντίον των ανδρών που εκμεταλλεύτηκαν το φύλο τους και τη θέση τους. Ανάμεσά τους ήταν η Κατρίν Ντενέβ που μαζί με άλλες 100 επιφανείς Γαλλίδες δημοσιοποίησαν ένα κείμενο όπου θεώρησαν το #ΜeΤoo ως ένα «κυνήγι μαγισσών» που απειλεί τη σεξουαλική ελευθερία. Άλλη γνωστή ηθοποιός που κράτησε αποστάσεις από τη φωτιά και τσεκούρι γενικά στους άνδρες ήταν η Μόνικα Μπελούτσι που παραδέχτηκε πως «είναι περιττό να κατηγοριοποιούμε και να στιγματίζουμε. Όλοι οι άνδρες δεν είναι βίαιοι. Επίσης, ορισμένες γυναίκες είναι βίαιες». Αυτό είναι το δύο που ταίζει στο μυαλό μου.

Και το τρίτο έχει να κάνει με τις δικές τους αποστάσεις που κρατούν κάποιοι άνθρωποι απέναντι σε ένα τσουνάμι που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Αυτοί, οι ας τους πούμε αιρετικούς με κίνητρα καθαρά, λόγω των βιωμάτων που έχουν, των σχέσεων που έφτιαξαν και των πνευματικών τους διεργασιών, τολμούν σε κάποιες φάσεις να βγουν έξω από τη γραμμή των πολλών. Αυτό που κάνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι να φωτίζουν τις ιστορίες που εμπλέκονται από ασυνήθιστες γωνίες και να μας θέτουν έτσι ερωτήματα που οι άνθρωποι που καβάλα πάνε στον καιρό δεν είναι σε θέση να τα σκεφτούν και να τα συζητήσουν ψύχραιμα. Συνήθως οι αιρετικοί αναδεικνύουν ένα μέρος του δίκαιου που μας πάει λίγο πιο πάνω και γι'αυτό τους αξίζει η προσοχή μας κι ένα γλυκό φιλί. Κι αυτή η τρίτη εκδοχή είναι που ανάμεσα στα άλλα ζητάει από τον καθένα μας περισσότερα για να ανταποκριθούμε ανθρώπινα στην τρέχουσα ζωή μας με αφορμή όσα συμβαίνουν στο ελληνικό #MeToo, μη λησμονώντας βεβαίως ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι θύτες.

Μία απ'αυτές που δεν είπε τα αναμενόμενα στην περίπτωση του #MeToo, είναι η συμπαθέστατη ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη. H ιστοσελίδα the press project ανάρτησε ένα άρθρο με τον τίτλο "Ποιας καρυδιάς καρύδι είναι η Καρύδη".

Ιδού η πρώτη παράγραφος του άρθρου: Πριν από μερικές ημέρες, η Σμαράγδα Καρύδη δέχθηκε άγρια κριτική στα σόσιαλ μίντια εξ αιτίας μιας ανάρτησης στo προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με την οποία τοποθετούνταν σχετικά με τις καταγγελίες στο πλαίσιο του εγχώριου MeToo.

Πατώντας  εδώ   θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο που το βρήκα ενδιαφέρον και με ερέθισε. Αυτό που με κέρδισε είναι που μου επέτρεψε να δω μέσα της λίγο πιο βαθιά και να την νιώσω πιο αληθινά από τις άλλες γυναίκες με τον μαχητικό κάθετο λόγο τους που έχουν όλα τα ηθικοπλαστικά δίκαια του κόσμου με το μέρος τους. Όπως μου επέτρεψε να αναρωτηθώ με τα σμαράγδια της για τα δικά μου όρια και σ'αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 18:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση