Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 10:29

Τα γοητευτικά ερείπια των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας στέκουν εκεί σαν "στοιχειωμένα" (βίντεο)

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

lipasmata3 Ήταν Οκτώβριος του 1910 όταν πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων στην Δραπετσώνα.

Με τον καιρό, τα Λιπάσματα γίνονται συνώνυμα της Δραπετσώνας και καθημερινά, εργάτες από όλες τις συνοικίες του Πειραιά καταφθάνουν με σκοπό να χτυπήσουν έγκαιρα την κάρτα εργασίας τους, με τις σειρήνες των εργοστασίων να χτυπούν χαρακτηριστικά για την αλλαγή βάρδιας. Το πανύψηλο φουγάρο των Λιπασμάτων δεν σταματά ούτε στιγμή να βγάζει καπνό, μαρτυρώντας την ασταμάτητη λειτουργία του εργοστασίου. Όμως οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ δύσκολες και πάντα με αγώνες οι εργαζόμενοι κέρδιζαν τα δίκαια αιτήματά τους.

Το 1936 ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης τους Νικόλαος Κανελλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, με τη λήξη του πολέμου, τα Λιπάσματα περνούν στην ιδιοκτησία του Μποδοσάκη - Αθανασιάδη, γράφοντας νέα ιστορία.

Για πολλά ακόμα χρόνια λειτουργούν ασταμάτητα, όμως από τη δεκαετία του 80, ό,τι χαλάει μένει έτσι. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται το 1988 με τη δολοφονία του Μποδοσάκη - Αθανασιάδη από την εγκληματική οργάνωση "17η Νοέμβρη". Λίγο μετά τα Λιπάσματα περνούν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Το 1992 το «Γυαλάδικο», κλείνει οριστικά, ενώ το 1999 η πόρτα του εργοστασίου κλείνει για πάντα λόγω διάθεσης στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτηνότερων λιπασμάτων που παραγόντουσαν σε τρίτες χώρες και των αγώνων των κατοίκων που υπέφεραν από τους αέριους ρύπους των οξέων, γράφοντας έτσι έναν δύσκολο επίλογο. Τα κτήρια κατεδαφίζονται το ένα μετά το άλλο, όμως από το 2003 και μετά, ότι μένει κρίνεται διατηρητέο από το τμήμα Νεωτέρων βιομηχανικών μνημείων του ΚΑΣ. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα περισσότερα διατηρητέα κτίρια ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα η οποία εδώ και 15 χρόνια δεν τα έχει φροντίσει καθόλου. 

Το βίντεο (2.00) αναρτήθηκε από τον Marinos Charalampopoulos του οποίου ο πατέρας δούλεψε εργάτης στα Λιπάσματα

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 17:13
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση