Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 11:22

Συνταξιούχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, του Βαγγέλης Σιαφάκα στο fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
fb28Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η συμπαθής κατηγορία των συνταξιούχων εξαιτίας του κορονοϊού, οδήγησε τον Βάσο Σουρή στην διενέργεια μιας έρευνας τα αποτελέσματα της οποίας είχε πρόθεση να καταθέσει στον ΕΟΔΥ.
Δεν ήταν μόνο η ανθρώπινη αλληλεγγύη προς τους απόμαχους της ζωής που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση αλλά και η συνεχής παρατήρηση των προβλημάτων τους από την έναρξη των lockdown καθώς και η αφόρητη ανία του που τον οδηγούσε να έχει συχνές συζητήσεις μαζί τους και κατά συνέπεια στοιχεία. Θα έβαζε σε αστερίσκο πως η μελέτη του αφορούσε κυρίως άνδρες συνταξιούχους, γιατί σε αυτούς είχε ένα ευρύ δείγμα που θα επίτρεπε στον ΕΟΔΥ να συνάγει ασφαλή επιστημονικά δεδομένα. Αποφάσισε να περιορίσει την έρευνα του στην σεξουαλική συμπεριφορά αυτής της κατηγορίας ,με την οποία δεν ασχολιόνταν κανείς, ούτε καν οι ψυχολόγοι.
 Το κλείσιμο των ΚΑΠΗ και των τραπεζιών στα καφέ απόκοψε βίαια τους συνταξιούχους από τους ζωτικούς χώρους όπου λειτουργούσαν κοινωνικά, έλεγαν καμιά μαλακία, φλέρταραν με καμιά ζωηρούλα ύπανδρη ή χήρα και χάζευαν τους περαστικούς και κυρίως τις περαστικές. Αυτό είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία ,πράγμα που η κυβέρνηση ενώ το είχε αντιληφθεί και κράτησε ανοιχτούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς όχι όμως και τα ΚΑΠΗ.
Αποτέλεσμα είναι να σέρνονται από παγκάκι σε παγκάκι με έναν καφέ στο χέρι, μιλώντας στα περιστέρια που τα ταϊζαν για να έχουν παρέα. Ήταν ανυπεράσπιστοι στα χέρια κάθε «μπάτσου του Χρυσοχοίδη», που όταν ήθελαν να διασκεδάσουν τους έλεγαν πως ο κωδικός 6 για ατομική άθληση ,δεν συμπεριλαμβάνει άραγμα στα παγκάκια και αυτοί σηκώνονταν κι έκαναν πως τρέχουν. Θλιβερό από κάθε άποψη. Άσε που με το κρύο και τον αέρα, ιδιαίτερα τον νοτιά, τους τσάκιζαν τα αρθριτικά, οι ωτίτιδες και η συχνουρία. Το σύνολο ψυχολογικής πίεσης και ασθενειών είχε σοβαρές επιπτώσεις στη στυτική ικανότητα τους που πριν τα lockdown δεν υπήρχε.
Δεν θυμάται ούτε μία περίπτωση κάποιου, που να παραδέχεται πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας πριν την έλευση του κορονοϊού. Αντιθέτως όλοι περιέγραφαν σπουδαίες επιδόσεις εκτός από εκείνους που είχαν σάκχαρο ή είχαν κάνει προστατεκτομή που τους θεωρούσαν όλους ψεύτες και ήταν βέβαιοι πως δεν σηκώνονταν σε κανέναν. Έτσι έγιναν δεκτοί με γενικευμένο καγχασμό οι ισχυρισμοί κάποιου πως το έκανε μέσα στη θάλασσα στα άπατα, μέχρι και Οκτώβρη μήνα. Ορισμένοι σε κάποιες κρίσεις ειλικρίνειας , ψιλοπαραδέχονταν πως έπιναν και κανένα Viagra αλλά γενικώς πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας δεν υπήρχε προ covid.
Η αποκοπή των συνταξιούχων από τους κοινωνικούς τους χώρους τους ανάγκασε να επιχειρούν να γοητεύσουν διάφορες άγνωστες κυρίες που είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται λόγω των τεκταινομένων εσχάτως στην χώρα, με βίαιες και ακραίως σεξιστικές επιθέσεις εις βάρος τους. Κατάγραψε στη έρευνα σκηνή που εκτυλίχθηκε μπροστά του όταν συνταξιούχος ρώτησε χαριτολογώντας μια παρέα από γηραιές κυρίες στην παραλία της πόλης του:
- Τι κάνουν οι γοργόνες;
-Φύγε ρε κωλόγερε που θα σου πέσει η μασέλα από τα σάλια..
-Κοίτα ρε άνδρας που θέλει και να γαμήσει, που χρειάζεται βίντσι για να του σηκωθεί.
(τις συμπεριφορές αυτές γυναικών εις βάρος γηραιών συνταξιούχων θα τις έθετε υπόψη και του ελληνικού me too με την πρώτη ευκαιρία) .
Όσον αφορά το συζυγικό σεξ τα πράγματα είχαν επιδεινωθεί δραματικά, αφού ο φόβος του θανάτου είχε οδηγήσει σε σχέσεις αλληλεγγύης και αγάπης που εξ ορισμού σκοτώνουν τις ερωτικές ορέξεις. Πριν τον κορονοιό όλο και έπεφτε κανένα γαμησάκι το οποίο ωστόσο θεωρούσαν ντροπή και ποτέ δεν το ομολογούσαν στα καφέ. Σημασία έχει πως έπεφτε ενώ τώρα τίποτα αφού κυρίως ασχολιόνταν με το εμβόλιο και την πληρότητα στις ΜΕΘ.
Σκέφτονταν την έκπληξη του καθηγητή Τσιόδρα*, όταν θα διάβαζε την έρευνά του, αφού δακρυσμένος είχε στηρίξει την επιχείρηση αντι-covid, στο χρέος μας να διασώσουμε τους παππούδες άντε και τις γιαγιάδες.
*Τι αθώος και ευγενής άνθρωπος που ήταν.
Σ.Δ: Ο τακτικός περιπατητής εντοπίζει συχνά στους παραδρόμους των γειτονιών παρέες καφενόβιων, οι περισσότεροι εμφανώς συνταξιούχοι, γύρω από τραπέζια έξω από τα στέκια τους, όπου όλοι παρακαλώ φοράνε μάσκα στο λαιμό τους, να τα λένε με καφέδες και ενίοτε με μεζέδες και ούζα. Και βέβαια είναι ένα βήμα πριν η παρονομία γίνει καθεστώς. Αν τώρα αυτές οι παρέες αυξάνονται και πληθαίνουν μέχρι να κατακυριεύσουν την ημιφωτισμένη χώρα, τι λέτε, δε θα παίξουν έναν ρόλο μαζί με τα κυβερνητικά αντιφατικά ημίμετρα σε συνδυασμό με τις ποικίλες κοσμικές αντιστάσεις, που θα κάνουν τον κίνδυνο να γίνουμε Πορτογαλία σχεδόν βέβαιο;
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 20:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση