Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 17:24

Σημαντικά για την πόλη θέματα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Έλεγχο του Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας την Πέμπτη 21.1.21 Άντε και εις ανώτερα παιδιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker52Την Πέμπτη 21.1.21 συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανή το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είχε ως μόνο θέμα το Δημοτικό Έλεγχο, που εμμέσως και με κάποιο τρόπο έγινε, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει στο μέλλον και πιο ουσιαστικός. Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν οι παρουσιάσεις με εισηγήσεις τους σε θέματα που επέλεξαν τρεις (Π. Διαλινάκης, Γ. Καλαμαράς και Γ. Τσιρίδης) από τους εφτά επικεφαλής, ενώ μετατέθηκε για την επόμενη φορά η εισήγηση του Π. Καμά. Όποιος ενδιαφέρεται και έχει χρόνο μπορεί να παρακολουθήσει  εδώ  αυτό το συμβούλιο που διήρκησε 4.30 ώρες.

Με το δεδομένο ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια η υποκειμενική μας γνώμη είναι πως γενικά μας άφησε καλές εντυπώσεις. Να τονίσουμε κάποια πράματα που είναι στο χέρι των παρατάξεων να τα βελτιώνουν διαρκώς ώστε τις επόμενες φορές τόσο σε αυτά που αφορούν σε Δημοτικό Έλεγχο όσο και στα κανονικά Δημοτικά Συμβούλια να μας προκύπτουν όλο και καλύτερες δημοτικές συνεδριάσεις. Θα βοηθήσει κατά την γνώμη μας αν οι σύμβουλοι δουν τα δημοτικά συμβούλια ως θεατρικές παραστάσεις. Σ'αυτήν την προοπτική όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο ουσιαστικό κι ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο ενός έργου και όσο καλύτερα και πιο πειστικά το παίζουν οι ηθοποιοί τόσο κερδίζουν περισσότερους ευχαριστημένους θεατές.   

Το συμβούλιο όπως πάντα ξεκίνησε με μια μεγάλη καθυστέρηση. Μετά ακολούθησε μία διαρκείας συζήτηση επί της διαδικασίας, όπου το πρόβλημα ήταν αν σ'αυτά τα συμβούλια του Δημοτικού Ελέγχου θα μπορούν να παίρνονται υπό όρους και αποφάσεις. Οι διαδικασίες πάντα όπως γνωρίζουμε είναι αναγκαίες για να είναι ξεκάθαροι οι όροι της εξέλιξης της συζήτησης και τα δια ταύτα της, αλλά είναι πάντα ένα θέμα εντελώς βαρετό για τους θεατές. Κόβεις φλέβες κανονικά. Η λύση σ'αυτό το ζήτημα είναι απλή. Να έχουν συζητήσει και να έχουν συμφωνήσει οι συμμετέχοντες από τα πριν στη διαδικασία.

Ένα σημείο επίσης που καλό θα κάνει σε όλους μας  είναι να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους οι ομιλητές και να κάνουν πιο ελκυστικές τις ομιλίες τους είναι να αποφεύγουν τους πολεμικούς τόνους λαμβάνοντας υπόψη πως για την αναμεταξύ τους κατάσταση και τα θέματα της πόλης αρκούν οι αντιπαραθέσεις και να περιορίσουν τη διάρκειά τους. Εδώ σχεδόν όλοι οι ομιλούντες, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, φλυαρούν, επαναλαμβάνονται και πλατειάζουν κάνοντας συχνά αναφορές σε θέματα άσχετα με το θέμα της ομιλίας τους, ενώ τους χαρακτηρίζει και μία ροπή σε στερεότυπα και στην ευλογία των γένιων τους. Θεωρούμε ότι αυτά τα προβλήματα προσπαθώντας μπορούν να τα περιορίσουν, αν φυσικά θέλουν να κερδίσουν και τώρα κι αργότερα όταν θα επανέλθουμε στη ζωντανή μετάδοση των δια ζώσης δημοτικών συμβουλίων την προσοχή των αγαθών προθέσεων δημοτών, αυτών δηλαδή που έχουν μέσα τους ως πρώτη προτεραιότητα το καλό της πόλης. 

Επί της ουσίας τώρα

Ο κ. Διαλινάκης, που η εισήγησή του ξεκίνησε στο 0.37 και τελείωσε στο 2:16,  αναφέρθηκε στη μη επί της ουσίας λειτουργία της δημοτικής επιτροπής πολιτικής προστασίας που προβλέπει ο νόμος και υποστήριξε πως ελάχιστα έχει κάνει η δημοτική αρχή τον τελευταίο χρόνο απ'αυτά που προβλέπονται και ένα απ'αυτά, ίσως το πιο σημαντικό αυτην την εποχή της πανδημίας, είναι το να μεταλλαχθεί αυτή η επιτροπή σε αυτοτελές τμήμα με επικεφαλής τον δήμαρχο. Οι αρμόδιοι της επιτροπής του δήμου υποστήριξαν με στοιχεία πως έχουν διαμορφώσει πολλά σχέδια που αφορούν περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η δράση πολιτικής προστασίας, πως κάποια απ'αυτά, όπως π.χ οι αντιδράσεις των μαθητών στα σχολεία σε περιπτώσεις σεισμών τις έχουν δουλέψει και στα σχολεία και συν τω χρόνω θα λειτουργήσει και η επιτροπή ως αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας.   

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ.Καλαμαράς, στην ομιλία του που ξεκίνησε στο 2:16 και τελείωσε η συζήτηση στο 3:05, αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα της πόλης όπως τη νομοθέτηση της λειτουργίας του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό Περάματος, μίλησε για την ανεπάρκεια των παιδικών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δημοτών, για τις ελλείψεις των αθλητικών εγκαταστάσεων τονίζοντας την αδυναμία των απλών δημοτών που θέλουν να αθληθούν να τους χρησιμοποιούν, για την ανεπάρκεια πλήρους πρωτοβάθμιας ιατρικής εξυπηρέτησης στον δήμο μας που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες των δημοτών. Αναφέρθηκε επίσης στην μη μείωση των υψηλών δημοτικών τελών στις κατοικίες τα τελευταία εφτά χρόνια, στα λίγα τέστ που έχουν γίνει από την μεριά του δήμου για τον κορονοϊο. Στο δια ταύτα χρέωσε την μη επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων στις κυβερνήσεις και στην επιλογή των δημοτικών αρχών να μην τα διεκδικούν με τη βοήθεια του λαού, σημειώνοντας ότι αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διεκδικήσεων παίζει η συγκεκριμένη πολιτική στάση που έχει η κάθε δημοτική αρχή. Οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος απάντησαν ότι το παλεύουν όσο μπορούν και προσπαθούν διαρκώς με τη βοήθεια του κόσμου να αντιμετωπίζουν τα δημοτικά θέματα τονίζοντας ότι σε αρκετά προβλήματα έχουν δώσει ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς υπέρ των δημοτών λύσεις. 

Τρίτος εισηγητής ήταν ο κ.Τσιρίδης, που η ομιλία του ξεκίνησε στο 3:07 και κράτησε η συζήτηση μέχρι το τέλος και είχε ως θέμα του την πολεοδόμηση της περιοχής της Ανάπλασης των 640 στρεμμάτων της ευρύτερης περιοχής των Λιπασμάτων. Γι'αυτό το θέμα μίλησε και ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας κ.Μπεάζογλου. Ο κ.Τσιρίδης ισχυρίστηκε πως το θέμα της ανάπλασης θα πρέπει να το κυνηγήσει ο δήμος κάνοντάς το θέμα αιχμής του δόρατος των διεκδικήσεών του και αν ολοκληρωθεί βάσει των δημοτικών επιλογών θα αλλάξει η πόλη πολύ προς το καλύτερο όπως και η γνώμη του κόσμου και των κατοίκων γι'αυτήν. Με λίγα λόγια υποστήριξε ότι η ανάπλαση θα πετύχει την περιβαλλοντική και οικονομική ανασυγκρότηση του ευρύτερου Πειραιά. 

Ο κ.Τσιρίδης ισχυρίστηκε πως η πρώτη και πιο βασική επιλογή είναι να χαρακτηριστεί από το δημοτικό συμβούλιο όλη η περιοχή των 640 στρεμμάτων Περιοχή Ανάπλασης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μιας και συντρέχουν 4 από τις 5 προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος 2508/97. Μετά τον χαρακτηρισμό θα ακολουθήσουν κάποια βήματα από τον φορέα ανάπλασης, που σύμφωνα με τον νόμο θα'ναι ο δήμος. Ακολούθησε μία συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις κυρίως από τον δήμαρχο που υπερασπίστηκε την επιλογή της δημ.αρχής και που είναι η δημιουργία πολεοδομικής μελέτης που ήδη έχει ξεκινήσει από τον κ.Ανδρεαδάκη και μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί, με κατά την γνώμη μας πιο αδύναμα επιχειρήματα απ'αυτά που διατύπωσε εναντίον της επιλογής Τσιρίδη.

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο κ.Καμάς ( εδώ τα βασικά σημεία της άποψής του) και ο κ. Καραγιαννίδης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που ισχυρίστηκε πως αν δεν απαλλοτριωθεί δίχως αντίτιμο όλη η περιοχή της ανάπλασης δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε γίνει εκεί να είναι υπέρ του λαού. Στην πράξη αυτό σημαίνει για μας ότι θα περιμένουμε τον κόκκινο Μάη για να δούμε κάτι κοντά στην άσπρη μέρα ή με άλλα λόγια η "Λαϊκή Συσπείρωση" με τέτοιες επιλογές δυστυχώς δεν θα συμμετάσχει στην διαμόρφωση της εξέλιξης των πραγμάτων στην υπόθεση της ανάπλασης. Παρομοίως συμπεριφέρεται και το ΚΚΕ, που στα περισσότερα ζητήματα δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικό αγώνα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όταν η δική μας πείρα μας ψιθυρίζει πως πάντα είναι δυνατόν να παιχθεί το παιχνίδι των σχετικών βελτιώσεων ακόμα κι αν αυτές είναι πρόσκαιρες, κάτι που έχει σημασία για τις φτωχές και σύντομες ζωές μας, αλλά επιλέγει ένα καθαρά ιδεολογικό, υποβαθμίζοντας έτσι τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα του κόσμου.

Προσωπικά πιο πολύ πείστηκα από την επιλογή του Τσιρίδη που βασίζεται στον σχετικό νόμο, δίχως όμως να αντιληφθώ άλλα πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τους κινδύνους παρεμβολής εξωδημοτικών επεμβάσεων όπως και με τη χρονική διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας αυτής. Γι'αυτό δεν είμαι απολύτως σίγουρος για την επιλογή μου και αυτό διότι είναι ένα θέμα πολύ ειδικό, φαντάζομαι ότι θα έχει κι άλλες πτυχές και δεν έχω την κατάλληλη προπαίδεια για να το επεξεργαστώ. Με το δεδομένο ότι σχεδόν τα περισσότερα απ'αυτά που άκουσα μου ήταν γνωστά κι αυτό διότι όλα αυτά τα χρόνια είχα μια τριβή με το θέμα, φανταστείτε τώρα όλοι οι συνδημότες μας ακόμα κι αυτοί οι ελάχιστοι που δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα δημοτικά πράματα, πόσο μαύρα μεσάνυχτα θα έχουν γι'αυτό το θέμα και αν είναι δυνατόν να διαμορφώσουν έτσι άποψη και κρίση από μία συζήτηση. Γι'αυτό θεωρώ άκρως απαραίτητο να οργανωθεί με πρωτοβουλία του δήμου το συντομότερον μια ειδική συνάντηση στην οποία θα καλεστούν και κάποιοι καλοί και επαρκείς ειδικοί για να μας φωτίσουν και να μας βοηθήσουν ώστε να πάρει το δημ.συμβούλιο την πιο συμφέρουσα για εμάς επιλογή. Και είναι πολύ αναγκαίο να διοργανώσει ο δήμος αυτήν την σύσκεψη - συζήτηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα και σκοτεινά σημεία και για να πειστούμε για τη δυναμική της κάθε επιλογής όπως και για να έχουμε αίσθηση των ορίων τους.

Το θέμα της ανάπλασης είμαι χρόνια πεπεισμένος ότι εν δυνάμει είναι το κορυφαίο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα λοιπόν γι'αυτό το λόγο το δημ.συμβούλιο έχει την ευθύνη να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο, αυτόν που θα μας οδηγήσει στο να έχουμε τα περισσότερα οφέλη. Τονίζω εδώ το αυτονόητο, διότι υπάρχει μία ευκολία αν κάτι δεν καταλήγει όπως το προσδοκούμε να χρεώνουμε την αποτυχία εξ ολοκλήρου στην όποια εξουσία. Όμως από την ιστορία έχουμε μάθει ότι συχνά φταίμε κι εμείς του κάθε φορά αδύναμου πόλου με τις επιλογές που κάνουμε. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία για μένα είναι ότι κάθε φορά που αγωνιζόμαστε το επιλέγουμε προφανώς για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας αλλά στόχος μας είναι η νίκη και η ιστορία πάλι μας διδάσκει, πως ο ισχυρός δεν είναι πάντα ανίκητος. Γι'αυτό εξ άλλου θαυμάζουμε ακόμα τους Μαραθανωμάχους και τους Σαλαμινομάχους, γι'αυτό ο Δαυίδ είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της νίκης του αουτσάιντερ. Μόνο που τέτοιες δύσκολες νίκες προκύπτουν από το συνδυασμό ενός υψηλού φρονήματος, από τις βασικές επιλογές, τα δουλεμένα σχέδια και τις τακτικές κινήσεις των αγωνιστών. Είναι συνετό λοιπόν να προσέξουμε και να το ψάξουμε εις βάθος και δίχως εγωιστικά κολλήματα ποια από τις δύο βασικές επιλογές - της Δημοτικής αρχής ή του Τσιρίδη, στο βαθμό που επί της ουσίας αποκλίνουν- θα επιλέξει ο δήμος για το ξεκίνημα της σημαντικότατης υπόθεσης της ανάπλασης και πως θα πορευτούμε σ'αυτήν την περιπέτεια, ποια είναι αυτή η επιλογή που θα ανοίξει πιο εύκολα τους πιο ασφαλείς δρόμους για τη νίκη της πόλης. 

Τη γνώμη μου της τελευταίας δεκαετίας για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή της ανάπλασης την έχω δημοσιοποιήσει αρκετές φορές. Θεωρώ ως πιο σημαντικά στοιχεία τα εξής τρία:

α) την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου τουλάχιστον 150 στρεμμάτων (όσο δηλαδή και ο Εθνικός Κήπος) το μοναδικό παρακαλώ που θα υπάρχει στον Δ.Πειραιά και που προφανώς θα αναβαθμίσει τη ζωή σε όλη τη γύρω περιοχή και θα αποτελέσει την μικρή συμβολή μας στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα εναντίον της κλιματικής αλλαγής,

β) τον αρχιτεκτονικό αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό από επιστήμονες με ξεχωριστό και σημαντικό έργο διεθνώς αν είμαστε σε θέση να επιθυμούμε το τελικό αποτέλεσμα να κουμπώνει με το πεντάστερο της περιοχής

και γ) την προσέλκυση και ιδιωτών επενδυτών ώστε να δημιουργηθούν εδώ υπηρεσίες συμβατές με τις χρήσεις γης, υπηρεσίες εννοείται με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Να τονίσω και το προφανές, πως δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι επενδύσεις (δημόσιες, ιδιωτικές, ευρωπαϊκές) τόσο πιο πιθανό είναι προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ήδη πριν πανδημίας είχαμε την μεγαλύτερη ανεργία στην Ε.Ε. Όλοι που έχουμε λίγο νιονιό είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι τώρα η ανεργία θα κτυπήσει πάλι κόκκινο και θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα. Θεωρώ λοιπόν απαράδεκτο το να μην ενδιαφέρεται γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση, ανάμεσα στα άλλα και για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή της  στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όπως και το να μην έχει αντιληφθεί την περιορισμένη δυνατότητα δημοσίων επενδύσεων. Θεωρώ απαράδεκτο το να μην εργάζεται συστηματικά για επιλογές στον χώρο της που θα δημιουργούν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας και από την ίδια και από άλλους επενδυτές. Για πολλούς συνανθρώπους μας, να υπενθυμίσουμε αγαπητοί κύριοι εκλεγμένοι, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η εργασία σ' αυτά τα πολλά δύσκολα χρόνια. 

Κλείνω με αυτό που μου έχει καρφωθεί τελευταία και μοιάζει αυτονόητο. Αν λοιπόν δεν τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν με την μελισσανιδίλα δεν θα βρεθεί ούτε ένας σοβαρός επενδυτής για να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε στην περιοχή της ανάπλασης. Ίσως αν κηρυχθεί όλη η περιοχή ως περιοχή ανάπλασης αποδειχθεί ότι βάζουμε με αυτόν τον τρόπο ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα μας για να κερδίσουμε κι αυτήν την μάχη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 19:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση