Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 12:45

Συγγραφείς, βραβεία και βιβλία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πέρσι τέτοια εποχή, είχαμε ξεκινήσει ένα θέμα, όπου φίλοι της ιστοσελίδα μας είχαν γράψει λίγα λόγια για βιβλία, τραγούδια και ταινίες που τους άρεσαν. Σε ένα άλλο θέμα είχαμε κάνει τρεις ερωτήσεις σε βιβλιοπωλεία του Πειραιά και η μια ζητούσε προτάσεις για βιβλία.

 

Και από τις δύο ομάδες το βιβλίο που προέκυψε ως πιο δημοφιλές ήταν το «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά», του 58χρονου Κουβανού Λεονάρδο Παδούρα. Το βιβλίο αυτό είναι μια φανταστική αφήγηση γύρω από ένα πραγματικό γεγονός μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος: τη δολοφονία του Τρότσκι στο Μεξικό. Το μυθιστόρημα βραβεύθηκε με το Βραβείο των Κριτικών στην Κούβα το 2011 και με το The Athens Prize for Literature για ξένο μυθιστόρημα του περιοδικού (δε)κατα το 2012.

Ο Παδούρα έγινε γνωστός από την αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερις εποχές» με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε. Μέσα από αυτά τα βιβλία ο Παδούρα φέρνει στην επιφάνεια τη διαφθορά, τη βία, τα εγκλήματα του κράτους, την καταστολή και το φόβο των πολιτών στη σύγχρονη Κούβα.

Για τους αναγνώστες του έχουμε μία καλή είδηση ή δύο; Ψάχνοντας στο διαδίχτυο εντοπίσαμε δύο ειδήσεις που αφορούν τον Παδούρα. Και οι δύο αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες ο Παδούρα θα είναι στην Αθήνα και ίσως να ισχύουν και οι δύο.

Η μία είδηση αναφέρει πως θα βρεθεί στην Αθήνα, προσκεκλημένος του 5ου Ιβηρο-αμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ., θα συνομιλήσει με τον Πέτρο Μάρκαρη στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23). Είσοδος ελεύθερη.

Και η άλλη πως την Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Λεονάρδο Παδούρα θα συνομιλήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στον Ιανό (Σταδίου 24), στις 20:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες. Είσοδος ελεύθερη.

Θα συνεχίσουμε με βιβλία, ανοίγοντας όμως πριν μία μικρή παρένθεση, διότι η επικαιρότητα έρχεται με ορμή κατά πάνω μας και μας πιάνει απ'τον λαιμό. Μαθαίνουμε πως στην κυβέρνηση έμειναν τελικά δύο, αυτοί που κατά ένα μεγάλο μέρος, έχουν όχι μόνο την ευθύνη της μεγάλης κρίσης που περνάμε, αλλά και της λύσης που εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστεί. Μιας λύσης που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του μεγαλύτερου και φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού. Και για τα δύο αυτά κόμματα, αρκετά εύκολα μπορεί να συλλέξει κάποιος μέσος πολίτης λόγους και πράξεις για να τους καταμαρτυρήσει πως έχουν ελάχιστες αναστολές στην άσκηση μιας ψευδεπίγραφης πολιτικής και ως εθισμένα στην εξουσία είναι εις βάθος διεφθαρμένα, αυταρχικά, πελατειακά κι αναποτελεσματικά. Με τα τελευταία γεγονότα έχασαν και την όποια έξωθεν καλή μαρτυρία είχαν, που ας πούμε ότι τους προσέφερε μέχρι τώρα η ΔΗΜΑΡ και τώρα ο θεός να βάλει και τα δύο του χέρια. Φυσικά και δεν ξεχνάμε και εκείνο το παλιό καλό "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Επιστρέψουμε στα βιβλία. Πρόσφατα λοιπόν, διαβάσαμε το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου « Απόψε δεν έχουμε φίλους» (2010). Ένα βιβλίο όπου μπλέκονται με μαεστρία η Ιστορία της Αντίστασης και των χρόνων μετά το 1981 στη Θεσ/νίκη. Το βιβλίο μιλάει όσο πιο καθαρά μπορεί, αν και ελαφρώς προαποφασισμένα, μέσα από χαρακτήρες που έχουν πιαστεί στη δίνη σημαντικών γεγονότων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε κι άλλο ένα βιβλίο της  κας Νικολαΐδου με τίτλο «Χορεύουν οι ελέφαντες». Και το βιβλίο αυτό είναι βουτηγμένο στην Ιστορία. Στο μυθιστόρημα αυτό η Νικολαΐδου χαρτογραφεί την σύγχρονη καθημερινότητα, αλλά παράλληλα ασχολείται και με την καταδίκη του Στακτόπουλου, που το 1948, περίοδος του εμφυλίου, του αποδόθηκε ο φόνος του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζόρτζ Πόλκ στη Θεσ/νίκη. Η χαρμόσυνη είδηση, τουλάχιστον για μας, είναι πως αγόρασε τα δικαιώματά των ελεφάντων ο Αμερικάνικος εκδοτικός οίκος Melville House, οίκος που στον κατάλογό του φιγουράρουν νομπελίστες και διάσημοι συγγραφείς. Το βιβλίο της Νικολαΐδου θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα το 2014. Κι ας μην έχουμε διαβάσει αυτό το βιβλίο, εμείς ευχόμαστε να έχει καλή επιτυχία.

 

Κάθε χρόνο δίνονται διάφορα βραβεία. Κάποια από αυτά αφορούν τα βιβλία. Τα βραβεία αυτά, σπανίως σημαίνουν κάτι ουσιαστικό για την πραγματική αξία του βραβευμένου και συχνά είναι αποτέλεσμα κυκλωμάτων, προσωπικών γούστων κάποιων ομάδων και δημοσίων σχέσεων ανάμεσα σ'αυτούς που αποφασίζουν ποιους θα βραβεύσουν και των βραβευμένων.

Ένα από τα βραβεία που δίνεται τα τελευταία οχτώ χρόνια, και λίγο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, είναι το αποκαλούμενο «Βραβείο των Αναγνωστών». Αυτό είναι το μοναδικό βραβείο στην Ελλάδα που δίνει το αναγνωστικό κοινό για το πιο αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς, αν φυσικά εξαιρέσουμε την ψήφο που δίνει το κοινό αγοράζοντας το βιβλίο που τελικά σημειώνει τις υψηλότερες πωλήσεις. Για το 2012 το Βραβείο Αναγνωστών απονεμήθηκε στο «Κάθετη έξοδος» του 53χρονου Πασχάλη Λαμπαρδή.

Η «Κάθετη έξοδος» είναι μια ψυχολογική περιπέτεια με φόντο το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη διάσταση – συναισθήματα, στοχαστικές αναζητήσεις, υπερβάσεις εντός της καθημερινότητας, υπαρξιακή διαδρομή προς την αυτογνωσία. «H διάσταση ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αφηγηματικό παρόν, που συναντάμε στα προηγούμενα μυθιστορήματα του συγγραφέα, εδώ μετασχηματίζεται σε μια νέα παραλληλία: το ρεαλιστικό και στο συμβολικό…» (Εριφύλη Μαρωνίτη, TheBook’sJournal, τ. 18, Απρίλιος 2012).

Στη φετινή διαδικασία του Βραβείου Αναγνωστών έλαβαν μέρος συνολικά πάνω από 5.000 βιβλιόφιλοι (από αυτούς 3.396 ψήφισαν με sms και οι υπόλοιποι ήταν μέλη των 38 Λεσχών Ανάγνωσης που πρότειναν τη «βραχεία λίστα»).

Η τελική βαθμολογία ανέδειξε δύο ακόμη μυθιστορήματα: δεύτερο κατατάχθηκε το βιβλίο «Οι καιροί της μνήμης» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου και τρίτο κατατάχθηκε το βιβλίο «Αννα Σικελιανού: Ο έρωτας και τ’ όνειρο» των Κ. Γουργουλιάνη και Ν.Κ. Κυριαζή

Τις προηγούμενες χρονιές τιμήθηκαν τα εξής μυθιστορήματα:

το 2011 «Ανεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού,το 2010 «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου,                                 το 2009 «Ιμαρέτ», του Γιάννη Καλπούζου, το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά, το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου, το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη και το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου. 

Σε μια άλλη απονομή βραβείων που αφορά περισσότερα είδη, αυτή του καλού περιοδικού "Αναγνώστη", απονεμήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα παρακάτω βραβεία :

Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, «Βεγγαλικά: ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου», Ίκαρος- Μουσείο Μπενάκη

Λογοτεχνικό Βιβλίο για παιδιά: Πάνος Χριστοδούλου, «Η μπάλα της ζωής τους», Κέδρος

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους: Βασίλης Παπαθεοδώρου, «Οι άρχοντες των σκουπιδιών», Καστανιώτη

Μυθιστόρημα: Νίκη Αναστασέα ,«Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», Πόλις

Διήγημα: Γιάννης Παλαβός, «Το αστείο», Νεφέλη

Ποίηση: Σταύρος Ζαφειρίου, «Προς τα πού», Νεφέλη

Δοκίμιο: Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, «Περί μελαγχολίας στη θεωρία, τη λογοτεχνία, την τέχνη», Κίχλη

Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας: Λένια Ζαφειροπούλου, Patermoster Square, (ποίηση), Πόλις

Ένας λόγος που αναφέραμε αυτά τα βραβεία είναι διότι για δύο από αυτά τα βραβευμένα βιβλία είχαμε κάνει κι εμείς στη Σταγόνα μία παρουσίαση. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (http://stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/373-too-mych-snow-in-front-of-the-house ) και για το διήγημα «Το αστείο» (  http://stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/293-palavu-the-joke )

Τελειώνουμε αυτή την μικρή περιήγηση στο σύμπαν των τυπωμένων λέξεων με την ηλεκτρονική διεύθυνση  . http://kopanakinews.wordpress.com/2013/06/06/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84/

Σε αυτήν, όσοι ενδιαφέρεστε θα βρείτε βιβλία όπως π.χ των Καστοριάδη, Μπακούνιν, Νόαμ Τσόμσκι, Πετρόπουλου, Γώγου κ.α, όπου μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα διαβάσετε. Η ιστοσελίδα αυτή είναι δημιούργημα ανθρώπων από τα χωριά του Δήμου Αετού και απ’όλη την ορεινή Τριφυλία. Μακάρι να μην είναι η εξαίρεση αυτή η παρουσία ανθρώπων από την επαρχία.

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτήσουμε ένα άρθρο με κάποιες προτάσεις του βιβλιοπωλείου Κιβωτός, για βιβλία που μας συστήνει να διαβάσουμε το καλοκαίρι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 19:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση