Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 06:39

Εσείς τι λέτε, έχουμε ανάγκη από την κρατική λογοκρισία στο διαδίκτυο;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

blade runnerΤο προφανές: Όλα και περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη πυκνώνουν τους δεσμούς τους με τα αποκαλούμενα κοινωνικά δίχτυα και δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα που μπορεί να επιβραδύνει αυτήν την πορεία. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας πως το αναμενόμενο είναι να παρουσιάζονται συνεχώς στην αγορά καινούργιες εφαρμογές, νέα κόλπα, καινοτόμα προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης, τότε λίγοι θα διαφωνήσουν πως σε λίγα χρόνια όχι μόνο η μισή μας ζωή γιατρέ στο διαδίκτυο θα βρίσκεται - λιγότερο ανατέλλοντας και περισσότερο δύοντας - αλλά ολόκληρη. Και αυτή η καινούργια επανάσταση γιατί να μην είναι σύμφυτη με το ανθρώπινο είδος, όπως ήταν ας πούμε η αγροτική του επανάσταση; 

 Οι απλοί χρήστες. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι μάλιστα που σχεδόν όλοι με όλες τις επιλογές τους προτιμούν να κυκλοφορούν σε σελίδες όπου αισθάνονται ασφαλείς, εκεί όπου  επιβεβαιώνονται οι προτιμήσεις τους και τα γούστα τους σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν και τους εξιτάρουν, δεν έχουν να χρεώσουν στα κοινωνικά δίχτυα σοβαρά παραπτώματα, απ'αυτά που εν δυνάμει μπορούν να απειλήσουν τον βίο τους και τις βασικές τους αξίες. 

Πέρα από την μύτη μας. Προβλήματα όμως ανακύπτουν όταν επιλέξουμε να πληροφορηθούμε τι συμβαίνει σε διάφορες σφαίρες της δικιάς μας κοινωνίας όπως και των ξένων. Έτσι κι αλλιώς όλες οι κοινωνίες του κόσμου πάντοτε παράγουν ένα σεβαστό πλήθος συνανθρώπων μας που η πιο ήπια εκδοχή είναι να τους χαρακτηρίσουμε απατεώνες. Είναι αυτοί δηλαδή που κάνουν τα πάντα για να ιδιοποιηθούν από τον κόσμο χρήμα, δύναμη, γόητρο, δόξα και ό,τι τους ανεβάζει με συνήθως μικρό κόπο. Τετοιοι τύποι κυκλοφορούν και στα κοινωνικά δίκτυα. 

Υπάρχουν φύλακες που γρηγορούν; Κάποια από τα "εγκλήματα" των παραβατών αναλαμβάνει να τα αντιμετωπίσει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως κι άλλες θεσμικές υπηρεσίες που λειτουργούν στις διάφορες χώρες. Όμως επειδή αυτό το παιχνίδι με τα κοινωνικά δίχτυα όλο και χοντραίνει και επειδή ως γνωστόν η επινοητικότητα όλων αυτών που προσπαθούν να ιδιοποιηθούν τους κόπους των άλλων ξεπερνά κατά πολύ εκείνων της πλειονότητας που παλεύει για την επιβίωσή της, είναι φανερό ότι η συνήθως υποστελεχωμένη και με λίγα μέσα δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι στάχτη στα μάτια μας. Δίχως μάλιστα τη βοήθεια μιας ενισχυμένης νομοθεσίας που θα προστατεύει όχι μόνο τους απλούς πολίτες αλλά και τη δημοκρατία, την οποία αυτό το δίχως φραγμούς, δίχως κανόνες των χρηστών, αρκετοί θεωρούν ότι την απειλεί ευθέως, πλαγίως και υπογείως.

Ιδιώτες ή το κράτος; Για να το πούμε καλύτερα, αυτή η συζήτηση που επί του παρόντος διεξάγεται πιο έντονα σε διάφορα στέκια των κάθε λογής ελίτ και των δορυφόρων τους παρά στα χύμα στο κύμα καφενεία των πληβείων και τα πάρκα διαφυγής της μεσαίας τάξης, έχει ως θέμα αν είναι από κάθε άποψη καλύτερο για τις κοινωνίες να αφεθεί ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων στους ιδιοκτήτες τους ή να τον αναλάβει η συντεταγμένη Πολιτεία.

Τι θεωρώ λιγότερο ανεξέλεγχτο εγώ. Προσωπικά πιστεύω ότι θάναι λιγότερες οι παράπλευρες απώλειες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής αν κράτη και ενώσεις κρατών ψηφίσουν ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν κανόνες λειτουργίας των κοινωνικών διχτύων και θα προβλέπουν μηχανισμούς ελέγχου τους και κυρώσεις για τους παραβάτες. Κι αυτό διότι τα κοινωνικά δίχτυα έχουν πάψει προ καιρού να είναι ένα ιδιωτικό παιχνίδι και τα δισεκατομμύρια των χρηστών τους  διαμορφώνουν με χίλιους δυο θεμιτούς κι αθέμιτους τρόπους τη δημόσια σφαίρα. Και όπως οι ρυθμίσεις για το ραδιοτηλεοπτικό χώρο αφορούν και τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν υπό την εποπτεία του αντίστοιχου ΕΡΣ που έχουν όλες οι χώρες, κάτι παρόμοιο είναι καλύτερο να γίνει και για τα κοινωνικά δίκτυα. Μια ανεξάρτητη αρχή δηλαδή, με σαφείς κανόνες και αυξημένες αρμοδιότητες. Και ο θεός βοηθός. 

Το αγκάθι. Ποιοι δεοντολογικοί κανόνες όμως και ποια δημόσια ελεγχτική επιτροπή οποιασδήποτε χώρας θα τολμούσε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς του όποιου εξουσιομανούς προέδρου τύπου Τραμπ; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην πλειονότητα των πολιτών κάθε φορά που αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να διαμορφώνουν ένα υγιές κλίμα που προστατεύει την ουσία της δημοκρατίας και στα δίκτυα και παντού από την επίθεση των χιλιάδων μικρών και μεγάλων τεράτων του ολοκληρωτισμού. Αν όμως αυτοί είναι μειονότητα τότε απέναντι στον αχαλίνωτο Τραμπ η όποια παρέμβαση κρατικών λειτουργών μόνο έκπληξη θα προκαλέσει μιας και ελάχιστοι είναι πάντα οι τύποι που τολμούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Όμως κάτι τέτοιες εξαιρέσεις καλό είναι να μην μας εφησυχάζουν. Βοηθάει αν θυμόμαστε τη φράση που έβαλε ο Μπρεχτ στο στόμα του Γαλιλαίου " Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες"

Νυν και αεί. Αυτό που διακυβεύεται σε τέτοια θέματα είναι η ελευθερία ατόμων και ομάδων στο νέο φρούτο του διαδικτύου, σε σχέση με τα όρια της θεσμοθετημένης από τους ιδιοκτήτες των δικτύων και από το δημόσιο λογοκρίσιας. Εννοείται πως σε χώρες όπου η κρατική λογοκρισία δημιουργεί ασφυξία σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της η μαύρη σκιά της πλακώνει και το διαδίκτυο. Να τονίσουμε παρεμπιπτόντως και το κυνήγι που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια σε διάφορες χώρες και που έχει να κάνει με την οικονομική ασυδοσία των ιδιοκτητών των μεγάλων δικτύων, αυτών που τα κέρδη τους είναι της τάξεως των πολλών πολλών δισ. 

Για όποιον ενδιαφέρεται για το λόγο και τις απόψεις των ειδικών διαλέξαμε τρία άρθρα από την Καθημερινή της Κυριακής που είχε ένα αφιέρωμα σ'αυτό το θέμα. Και τα τρία κάτι προσθέτουν σ'αυτό το καινοφανές θέμα που θα απασχολήσει όλες τις χώρες στα χρόνια που έρχονται. 

Το πρώτο είναι μία συνέντευξη του Καναδού Κρίστοφερ Γουάλις που αποκάλυψε τις καταχρήσεις του Cabridge Analytica, στον Νίκο Ευσταθίου:  Δημιουργούν το πρόβλημα και κερδίζουν!  

Το δεύτερο είναι το άρθρο του καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου Γιάννη Θεοχάρη:  Νόμισμα με δύο όψεις  

Και το τρίτο του δημοσιογράφου Ηλία Νικολαίδη:  Τα τρολ που έκαναν την κρίση ευκαιρία   

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 20:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση