Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 19:55

Η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία ως πρόκληση για να ανεβάσουμε τον πήχη της ανάπλασης στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lefkosia1Πολλά δίκαια θα έχετε όσοι θα αναρωτηθείτε τι μας νοιάζει τώρα εμάς ρε φίλε η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, που ένα μεγάλο μέρος της παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στο κοινό; Ίσως υπάρχει ένα μέρος των αναγνωστών της σταγόνας που συμμερίζεται την άποψή μας, που την έχουμε εκφράσει με άρθρα κάποιες φορές, σχετικά με τα έργα που έγιναν και θα γίνουν κάποτε στα 620 στρέμματα της περιοχής της ανάπλασης στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα και δουν την σύνδεση με την πλατεία αυτή.

Η θέση μας είναι πως αυτά τα έργα που έχουν γίνει στην παραλία των Λιπασμάτων είναι κατώτερα της πεντάστερης αυτής περιοχής και οι λίγες ελπίδες μας να μην συνεχιστούν στο ίδιο μοτίβο στην υπόλοιπη έκταση μακάρι να γίνουν καθ'οδόν πολλές. Γι'αυτό επιμένουμε να υποστηρίζουμε μια θέση που κατά την γνώμη μας θέλει να σπρώξει τα πράγματα προς τα πάνω.

Έχουμε λοιπόν επανειλημμένα υποστηρίξει την άποψη πως ο συνολικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της ανάπλασης ή θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με μεγάλα βραβεία ή θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν αναγνωρισμένο διεθνώς αρχιτέκτονα με εξαιρετικό έργο. Έτσι μόνον οι πιθανότητες να προκύψει ένα αποτέλεσμα που να κουμπώνει με το πεντάστερο της περιοχής θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως π.χ να το αναλάβουν αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας ή και της Περιφέρειας Αττικής. 

 Μια τέτοια επιλογή απ'αυτές που κυνηγούν κορυφές έκανε το 2012 ο δήμος Λευκωσίας. Κατόπιν ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ανάθεσε το έργο του σχεδιασμού της πλατείας στην διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένη Ιρακινή αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ (Βαγδάτη, 1950- Μαϊάμι, 2016) -  εδώ  πληροφορίες για το βίο της και το έργο της από τη Βικιπαίδεια. 

Η Ζάχα Χαντίντ, σε συνέντευξή της, είχε περιγράψει το όραμά της: «Σε αντίθεση με την πράσινη γραμμή που χωρίζει την πόλη της Λευκωσίας, η τάφρος γίνεται μια "πράσινη ζώνη", ένα "περιδέραιο" που περιβάλλει και ενοποιεί την πόλη και τις δύο πλευρές του τείχους, ενώ γίνεται το κεντρικό πάρκο της Λευκωσίας, όπως συμβαίνει και με το Central Park της Νέας Υόρκης, το Hyde Park του Λονδίνου και τους κήπους Tuileries του Παρισιού. Αυτό το νέο πάρκο της Λευκωσίας θα αποτελεί έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο στην καρδιά της πόλης». 

Για το συγκεκριμένο έργο παρά τους ενδοιασμούς για την τελική αισθητική και λειτουργική αξία του, φαίνεται ότι η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης, δίνοντας ταυτόχρονα μια νέα ταυτότητα στο αστικό τοπίο της Λευκωσίας. Επίσης, η γενική ιδέα που είχε υποβληθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε συνεργασία με τον Κύπριο αρχιτέκτονα κ. Πασσά και εκπρόσωπο του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός αστικού πάρκου που θα περιλάμβανε κήπους, σιντριβάνια σε πολύπλοκα μαρμάρινα σχήματα αλλά και εντυπωσιακούς διαδρόμους για περιπάτους.  Όλα αυτά έχουν κατά την γνώμη μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, στο βαθμό που επιτεύχθηκαν, μέσα στο χρόνο τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους χρήστες που προκαλεί οποιοδήποτε εξαιρετικό έργο τέχνης όταν έρχεται σε επαφή με το κοινό του. 

Όσοι ενδιαφέρονται πατώντας  lifo.gr  θα εμφανιστεί μία παρουσίαση της πλατείας από το δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο με συνοδεία αρκετών φωτογραφιών. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 08:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση