Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 16:41

Οι 100 καλύτερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου, ανά δεκάδα, για τους φίλους του σινεμά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cinema4Το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ανάρτησε 10 άρθρα με τις 100 καλύτερες κατά την γνώμη των συντακτών του σκηνές από τις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Ανεξάρτητες, οι σκηνές μιας ταινίας μοιάζουν με τα τραγούδια ενός δίσκου που καρφώνονται στο μυαλό κι αποκτούν δική τους ζωή. Συχνά ξεπερνούν τη φήμη της ίδιας της ταινίας, άλλοτε τη «βαφτίζουν», ενώ σχεδόν πάντα μια σκηνή είναι αρκετή για να αποκρυσταλλωθεί το πνεύμα μιας ιστορίας. Η επιλογή των καλύτερων σκηνών από τη δημιουργία του σινεμά, είναι μια απόπειρα συμπύκνωσης εκείνων των στιγμών που ένα φιλμ άφησε το στίγμα του στη μεγάλη οθόνη και πέρασε για πάντα στο συλλογικό ασυνείδητο. Οι εικόνες που έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, οι διάλογοι που πέρασαν στο καθημερινό λεξιλόγιο, οι ερμηνείες που κοπιάραμε, οι σκηνοθετικές επιλογές που διεύρυναν τα όρια του κινηματογράφου, αλλά και οι καταδιώξεις που φόρτισαν με αδρεναλίνη τις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές, λοιπόν, είναι οι 100 σκηνές που σμίλεψαν το σινεμά όπως το ξέρουμε σήμερα.

Για αυτό και στην παρακάτω λίστα βρίσκονται φιλμ που πια πλησιάζουν τον έναν αιώνα ζωής, άλλα που προκαλούν οπτικοακουστικό δέος και ορισμένα που ανατρέποντας τις προσδοκίες των θεατών έκαναν τη σκοτεινή αίθουσα ένα χώρο όπου βρίσκει καταφύγιο η μαγεία του απροσδόκητου. Έτσι στις σκηνές που ακολουθούν, αλλά και σε όσες προηγήθηκαν, μπορεί κανείς να βρει την ουσία του σινεμά και όσα μας κάνουν να επιστρέφουμε συνεχώς σε αυτό.

Την παρουσίαση των σκηνών σε συνδυασμό με τις ταινίες την βρήκα πολύ καλή. Θα ήταν καλύτερα αν υπήρχαν και οι υπότιτλοι στα ελληνικά. 

100-91

 90-81

80-71
 70-61

 60-51

 50-41

 40-31

 30-21

 20-11

10-1

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 20:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση