Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 08:45

Ο Τραμπ, η Ιερά Σύνοδος και οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου στο ίδιο πεζοδρόμιο;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

lakis14Ένα εύλογο ερώτημα που ο καθένας μπορεί να το θέσει στον εαυτό του και στους άλλους είναι αν ο Τραμπ όντως πιστεύει ότι οι συστημικοί του έκλεψαν τη νίκη. Επειδή όλες οι αποφάσεις του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος  και παρόλες τις ενστάσεις που έκανε ο Τραμπ έχουν καταλήξει στο ότι νικητές των εκλογών του Νοεμβρίου του '19 είναι οι Δημοκρατικοί και επόμενος πρόεδρος των Η.Π.Α είναι ο Τζο Μπάιντεν, είναι πρόβλημα το γιατί ο Τραμπ δεν πείθεται. Ότι παίζει μία αχαλίνωτη ιδιοτέλεια που περιλαμβάνει και το να πέσει στα μαλακά στις δίκες που τον περιμένουν στη γωνιά, το ισχυρίζονται πολλοί δημοσιογράφοι που διαθέτουν μια ανεξαρτησία γνώμης και έναν ικανοποιητικό επαγγελματισμό.

Το ίδιο πρόβλημα διακρίνω και σε όλους εκείνους που παρόλο στην Ευρώπη και στην Αμερική συνεχίζει να γίνεται ο κακός χαμός με τα κρούσματα και τους θανάτους από τον covid -19 και με τα όλο και πιο αυστηρά και μεγαλύτερα lockdown που αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, αυτοί εξακολουθούν να αμφισβητούν, τουλάχιστον στα λόγια, όλα όσα αφορούν την πανδημία και τα μέτρα προστασίας απ'αυτήν.

Και λέω τουλάχιστον στα λόγια, διότι πέρα από τις διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν οι περισσότεροι αποφεύγουν στις δηλώσεις τους και τις αναρτήσεις τους να μας λένε αν προσωπικά τηρούν ή όχι τα μέτρα, αν προτίθενται να εμβολιαστούν ή θα επαναπαυτούν στην προστασία των άλλων που θα κάνουν το εμβόλιο. Ισχυρίζομαι ότι πέρα από κάποιες ιδιοτέλειες που έχουν σχέση με αύξηση της επιρροής και πλούτου, όπως και δικαίωση επιλογών, ο κύριος λόγος που εξακολουθούν να αμφισβητούν τα όσα συνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας είναι η αδυναμία να κοιταχτούν στον προσωπικό τους καθρέφτη με ένα κριτικό βλέμμα. Αυτή είναι η εκτίμησή μου.  

Την ίδια εμμονή διακρίνω και στην εκκλησία, όπως εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Παρόλο λοιπόν που και υψηλόβαθμα μέλη της έχουν εγκαταλείψει λόγω κορωνοϊού τον μάταιο αυτόν κόσμο, εξακολουθεί η Ιερά Σύνοδος να συμπεριφέρεται με μία εγκληματική ανευθυνότητα προτάσσοντας τις εκκλησιαστικές τελετουργίες, πρωτίστως κατ'εμέ, για να επιβεβαιώσει την εξουσία της και απέναντι στους πιστούς και απέναντι στην κυβέρνηση. Αρρωσταίνουν και πεθαίνουν λοιπόν οι άνθρωποι γύρω μας και αυτοί επιλέγουν άλλες προτεραιότητες διότι έχουν άλλα κίνητρα.

Όσο για την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα της εκκλησίας, η στάση της είναι μόνο για κλάματα. Ο πρώτος λόγος που επέλεξα για να εξηγήσω αυτήν την ανεκτική στάση της απέναντι στην εκκλησία είναι πως συνειδητά βάζει σε προτεραιότητα τους ψήφους που προσδοκά απ'αυτό τον χώρο και δεύτερη τη δημόσια υγεία. Είναι τόσο ορατό δια γυμνού οφθαλμού αυτό, που όποιος δεν το βλέπει από μόνος του ότι και να πούμε εμείς νομίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πειστεί. 

Το θέμα λοιπόν είναι πως κάποιες αλήθειες που μας σερβίρει έτοιμες στο πιάτο η πραγματικότητα δεν φαίνεται να πείθουν τον Τραμπ, την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και τους αρνητές μάσκας και εμβολίων κι αυτό διότι τα εντελώς ιδιοτελή κίνητρά τους τους έχουν καβαλικέψει. Για τον Τραμπ παρεμπιπτόντως να πούμε εδώ, ότι είναι αυτός που φέρει την κύρια ευθύνη που στις Η.Π.Α οι νεκροί από τον covid -19 πλησιάζουν τους 420 χιλ. αμερικανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γι'αυτό που δεν υπάρχουν στοιχεία είναι το αν οι περισσότεροι από τους αρκετούς συμπολίτες μας που συνειδητά και συστηματικά δεν τηρούν τα όποια μέτρα ανήκουν στην κατηγορία που αρέσκονται να πιστεύουν ότι κάνουν τάχα μου αντίσταση ή είναι εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν Χριστό από συμπεριφορές που δηλώνουν υποχρεώσεις απέναντι στον περίγυρό τους. Όποια όμως κι αν είναι η κύρια αιτία της στάσης τους στο ζήτημα αυτό, πιθανόν οι ίδιοι αλλά σίγουρα κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά, ακόμα και με την ζωή τους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτό  που με ενοχλεί είναι πως ενώ υπονοούν ότι υψηλά κίνητρα διαμορφώνουν τη συγκεκριμένη στάση τους, εμένα δεν με πείθουν, δίχως αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να πέφτω έξω στις εκτιμήσεις μου. 

Αν πάντως θέλουμε ένα παράδειγμα αυτοτύφλωσης είναι το να πυροβολούμε μόνο την κυβέρνηση για το πως χειρίζεται το ζήτημα της πανδημίας και να αφήνουμε στο απυρόβλητο όλους αυτούς τους τύπους που ζουν ανάμεσά μας και το παίζουν άτρωτοι ελεύθεροι και ωραίοι. Έτσι όμως, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα πράματα δεν καλλιτερεύουν όσο θα μπορούσαν.

Ο πίνακας που κοσμεί το άρθρο είναι του ζωγράφου Αλί Μπανισάντρ ( Τεχεράνη, 1976) που ζει κι εργάζεται στο Μπρούκλιν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 20:19
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση