Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 15:36

Για τα rapid test στο Κερατσίνι και κάποιες ασυμπτωματικές σκέψεις για τη στάση των δήμων στην μάχη εναντίον της πανδημίας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker44Καλή κίνηση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τα rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3.1.21 στον πολυχώρο των Λιπασμάτων σε δημότες που επιβαίναν σε οχήματα*. Διενεργήθηκαν 459 έλεγχοι και βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα. 

Όσοι παρακολουθούν τα σχετικά με τον covid-19 το πιο πιθανό, που φυσικά εξαρτάται από την ενημέρωση που έχουν, είναι ότι θα έχουν σχηματίσει την γνώμη πως τα rapid test είναι αμφιβόλου εγκυρότητας. Δηλαδή στην περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό αυτό σημαίνει ότι είναι πολλές οι πιθανότητες για να μην είμαστε σίγουροι πως ο ελεγχόμενος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, ιδιαίτερα αν αυτός είναι ασυμπτωματικός φορέας και είναι λάθος επιλογή να καθησυχάσει. Αν πάλι βγει το αποτέλεσμα θετικό χρειάζεται επανέλεγχος με το μοριακό τεστ του οποίου το αποτέλεσμα ευαισθησίας είναι πολύ υψηλό. 

Όσο για την πραγματοποίηση των rapid test, ακόμα και η κοινή λογική μπορεί να θέσει τους βασικούς όρους για να είναι αυτά αποτελεσματικά στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Που σημαίνει ότι το ζητούμενο δεν είναι τόσο τα πολλά τεστ, αλλά για ποιο λόγο ο αρμόδιος φορέας τα πραγματοποιεί σε ποιους και που. Μιας τέτοιας επιλογής το επόμενο βήμα είναι πως ο υγειονομικός φορέας διαχειρίζεται τα αποτελέσματα, τι ανάλυση κάνει, και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του. Για όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στοχευμένα τεστ κι όχι τα τυχαία όπως αυτού της Κυριακής στο Κερατσίνι όπου τίποτα δεν μας εγγυάται το αποτέλεσμα ενός παρόμοιου τεστ, αν δεν υπάρχει διαφάνεια και αξιόπιστη ενημέρωση τότε στην ουσία τα πολλά τεστ είναι δώρο άδωρον στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Για τα πιο εξειδικευμένα προβλήματα διαχείρισης των αποτελεσμάτων το μπαλάκι του προβληματισμού πέφτει στους εξειδικευμένους επιστήμονες.  

Το θέμα είναι πως ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει δυο φορές μπει από το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας στις κόκκινες περιοχές και την δεύτερη μάλιστα ήταν ένα βήμα πριν παρθούν σκληρά μέτρα τύπου Ελευσίνας/Ασπρόπυργου. Ακόμα και σήμερα 4.1.21, το Κερατσίνι είναι μία από τις 5 περιοχές της Αττικής που θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι. 

Έχουμε πάντα υπόψη μας για να μην πανικοβαλλόμαστε, πως ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εφησυχάζουμε και πως δεν τηρούμε με συνέπεια τα μέτρα προστασίας, αν θέλουμε να μην προκύπτουν νέοι θάνατοι εξ αιτίας του κορονοϊού και να μην μεγαλώνει η διασπορά του. 

Το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου έτσι και σ'εμάς, το φέρει η κυβέρνηση. Η γενική εντύπωση είναι πως ενώ στο πρώτο κύμα η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μάχη εναντίον του covid -19, στα δεύτερο κύμα τα έκανε σχεδόν μούσκεμα. Μέτρα ελλιπή, ανεπαρκή, αντιφατικά με πολλές παλινωδίες, όπου το μήνυμα που έστελναν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης δεν ήταν τέτοιο που να εμπνέουν τον κόσμο να τα τηρήσει. Όταν μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου για διάφορους λόγους δεν τηρεί τα μέτρα αυτά, τότε η κατάσταση είναι συνεχώς κοντά στα όρια να ξεφύγει εντελώς. 

Σ'αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι πως η κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την επιτυχή έκβαση αυτής της μάχης. Όμως και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν ότι αυτή είναι η κρίσιμη μάχη που έδωσε και θα δίνει η χώρα για αρκετούς μήνες ακόμα, λογικό είναι να σκεφτούμε πως ο άλλος θεσμικός παράγοντας που φέρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει, από όσα φυσικά έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας μέχρι τώρα, είναι πως οι δήμοι κάνουν τα εντελώς τυπικά και η συμμετοχή τους σ'αυτήν την μάχη δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Με το δεδομένο ότι άρχισε και η ιστορία με τον εμβολιασμό, όπου για να πετύχει η κοινωνίας μας την κατάσταση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί ένα ποσοστό κοντά στο 70%, πέρα από την κυβερνητική διαχείριση, που μακάρι να είναι η καλύτερη δυνατή, και οι δήμοι φέρουν την ευθύνη για να πειστεί η πλειονότητα του κόσμου να εμβολιαστεί.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πως οι δημοτικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τα μέτρα προστασίας και τον εμβολιασμό, απ'αυτούς δεν αναμένουμε να μπουν στον χορό, μην εξαντλώντας την όποια συμβολή τους σε ανακοινώσεις από τα γραφεία τους; Όλες οι ιστορίες κεντρικών και τοπικών πολιτικών μαχών μας μηνύουν πως είναι σημαντικό σε κάθε σημαντική μάχη να βλέπουν και να ακούν οι δημότες τους βουλευτές και τους δημοτικούς συμβούλους. Και για το συγκεκριμένο θέμα να συναντούν τους δημοτικούς συμβούλους σε μέρη, όπως λαϊκές αγορές, πλατείες και πάρκα, κεντρικούς δρόμους, στα σχολεία όταν λειτουργούν, όπως και σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και σε μέρη που παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό. Να ακούν να τους προτρέπουν στο να τηρούν με συνέπεια τα τέσσερα βασικά μέτρα προστασίας, να τους εφιστούν την προσοχή για το κίνδυνο της πανδημίας, να τους συμβουλεύουν και να τους συμπαρίστανται. 

Την ίδια στάση κατά την γνώμη μας καλό είναι να έχουν και για το θέμα του μη υποχρεωτικού και δωρεάν εμβολιασμού, όσοι φυσικά δημοτικοί σύμβουλοι συμφωνούν μ'αυτόν. Σίγουρα θα βοηθήσει τους δημότες η φυσική παρουσία τους στις γειτονιές, μιας και στη βράση των ζωντανών σχέσεων κολλάει το σίδηρο, σε συνδυασμό με δημοτικές καμπάνιες σε όλους τους δήμους της χώρας υπέρ του εμβολιασμού, αν φυσικά θέλουν να μπουν μπροστά σ'αυτήν την μεγάλη μάχη που δίνει όλη η ανθρωπότητα και να ανατρέψουν την εικόνα που κατά κανόνα παρουσίασαν οι δήμοι μέχρι τώρα. Μία εικόνα που δυστυχώς λάμπει από την απουσία τους, εξαντλώντας την συμβολή τους σε μια τυπική, γραφειοκρατικού τύπου παρουσία.   

* Μια άλλη φορά να γίνουν τεστ και σε πεζούς. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 10:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση