Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 16:16

Το "Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας" αποφάσισε η κυβέρνηση τελικά να γίνει στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στο Ν.Φάληρο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

xropei  1 Σ.Δ. Πρόσφατη προϊστορία: Σε ένα χρόνο άλφα, λίγο μετά τις εκλογές του '19, στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα θα δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πάρκο κι ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας. Και οι δύο αυτές επιλογές μου άρεσαν. Κάποιους μήνες μετά, σε ένα χρόνο βήτα, ο κ.Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι Κέντρο Καινοτομίας θα δημιουργηθεί στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στο Ν.Φάληρο.

Πάλι λίγους μήνες μετά, εκεί γύρω στις αρχές του καλοκαιριού, ο υπουργός ΠΕΝ Χατζηδάκης διόρισε τον καθηγητή κ. Χ.Κοκκώση ως συντονιστή της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Μητροπολιτικού Πάρκου στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα.

Όποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα απ'αυτές τις ήξεις αφίξεις κυβερνητικές επιλογές ας μας τα ανακοινώσει και σ'εμάς, διότι εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε τι παίζετε. Τέλος από την δημοτική αρχή δεν μάθαμε αν κάποια στιγμή προέκυψε κάποια συζήτηση με κυβερνητικούς παράγοντες γι'αυτό το θέμα, αν υπήρξε ενδιαφέρον από την μεριά της ή από την μεριά του μην το είδατε τον Παναή κ. Κοκκώση.

Αυτό πάντως που είναι ηλίου φαεινότερο είναι πως όσο υπάρχει η δυσοσμία της μελισσανιδίλας που μας αρρωσταίνει, σοβαρός επενδυτής, είτε ιδιώτης είτε του δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξει αυτήν την περιοχή για να χρηματοδοτήσει κάποιο έργο. Μια τριτεύουσα απορία μας είναι αν όλους αυτούς τους μήνες ο κ. Κοκκώσης προσέφερε τις υπηρεσίες του δωρεάν ή πληρωνόντανε και πόσο.  

Το ρεπορτάζ: Για «εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η παλιά ΧΡΩΠΕΙ θα μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, που θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις - Η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας

 Στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ» βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά ένα από τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον», τόνισε στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Το σχέδιο για τη μετατροπή της ΧΡΩΠΕΙ σε πολυδύναμο χώρο
Με τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου δρομολογείται η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη όσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της «ΧΡΩΠΕΙ», τα οποία άλλωστε είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το συγκρότημα παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980
Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα «ζωής». Το όλο σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη μίας Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.
«Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, το Λος Άντζελες, κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον», δήλωσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt.
 
 
  
 
 
 
 
 
   
 
Δυστυχώς ο δικός μας δήμος αντί να είναι επισπεύδων είναι ουραγός. Παίρνει ό,τι του δίνουν χωρίς να βάζει πουθενά την δική του σφραγίδα.
 
Από καιρό έπρεπε να έχει επικοινωνήσει με αυτόν τον τύπο που έβαλε ο Μητσοτάκης. Έπρεπε να έχει κάνει τα δύο εξαγγελθεντα σημαία του και να πιέζει την κυβέρνηση καταγγέλλοντας την ακινησία της. Όχι για αντιπολίτευση, αλλά, για να την σπρώξει. Έπρεπε να έχει τελειώσει χτες την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης. Έπρεπε, έπρεπε, έπρεπε ...
  
 
Έχω ζητήσει να συζητηθούν όλα αυτά σε δημοτικό έλεγχο αλλά καθυστερούν απαράδεκτα χωρίς κανένα άλλο λόγο πλην μιας εγγενούς διστακτικότητας σε κάθε τι που δεν έχει ξεκινήσει από αυτούς και μίας επίσης εγγενούς άγνοιας καθότι νέοι κι άβγαλτοι στον χώρο της εφαρμοσμένης πολιτικής.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 12:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 02-01-2021 18:12
It takes two to tango.
Αφ' ενός η εξαγγελία του Μητσοτάκη ήταν κούφια, ο κύριος αυτός που δήθεν ανέλαβε, απλά κάπου κάτι άκουσε και πέραν τούτου ουδέν.
Αφ' ετέρου η δημοτική αρχή έχει αλλεργία σε ο,τι δεν είναι απολύτως ελεγχόμενο από την ίδια.
Έτσι θάβονται οι ωραίες, κι όχι μόνο οι ωραίες, ιδέες.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση